Luni,
28.11.2022
Ceata
Acum
1°C

Se face Zonă Metropolitană. Fără Sibiu

Se face Zonă Metropolitană. Fără Sibiu

Șelimbăr, Șura Mică, Șura Mare și Roșia se unesc în ADI "Zona Metropolitană", anunță administrațiile celor patru primării. Primarii comunelor Șelimbăr (Marius Grecu), Șura Mică (Valentin Riștea), Șura Mare (Cornel Liviu Marin) și Roșia (Ioan David) au început demersurile pentru realizarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) prin care să dezvolte proiecte comune. Pentru început, aceste localități vor să dezvolte împreună un sistem de transport în comun, o poliție locală care să aibă arie de responsabilitate în cele patru localități, dar și să atragă fonduri europene prin proiecte comune. ”Suntem patru administrații locale care am decis constituirea ADI "Zona Metropolitana", însă invitația rămâne deschisă și pentru celelalte localități din jurul Municipiului Sibiu. Noi credem că este nevoie de o zonă metropolitană și am decis să ne rezolvăm problemele asociindu-ne între noi, atâția cât considerăm utilă această construcție”, a declarat primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu.

De ce nu s-a mai făcut ”Zona Metropolitană Mare”

În toamna anului 2016, primarii din 16 localităţi învecinate municipiului Sibiu au semnat înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Sibiu. Chiar de la prima întâlnire a primarilor s-a discutat despre prelungirea stațiilor Tursib în Cisnădie și Șelimbăr, însă lucrurile nu au mai mers în această direcție. Totul s-a oprit după ce primarii nu au ajuns la un acord cu privire la felul în care vor fi reprezentate fiecare comunitate. Sibiul a propus un vot pentru fiecare 20.000 de locuitori, însă majoritatea celorlalți primari s-au opus.

Fodor: Zona Metropolitană nu e o prioritate pentru Sibiu

Primarul SIbiului, Astrid Fodor, a anunțat recent că proiectul înființării unei zone metropolitane a Sibiului nu mai este o prioritate pentru oraș. Fodor consideră că o astfel de inițiativă nu are cum îmbunătăți traficul din municipiu. În ceea ce privește prelungirea traseelor de transport public până în Cartierul Arhitecților, varianta tot nu a fost discutată între administrații și este, oricum, respinsă de Astrid Fodor. Care spune că în cazul autobuzelor Tursib care ajung în Șelimbăr, situația este diferită. “Eu nu văd cum s-ar rezolva problema traficului în Sibiu printr-o zonă metropolitană. Printr-o asociere între noi și… ce ar rezolva la trafic? Pentru rezolvarea problemei traficului în municipiul Sibiu, deja faptul că achiziționăm aceste autobuze noi, pe care doresc să le folosească cetățenii, este o mare rezolvare a traficului. Plus lucrările pe care le vom face, pe Calea Cisnădiei, în municipiul Sibiu. Toate lucrările legate de străzi, de infrastructură, duc la o mai mare fluidizare a traficului. Absolut toate lucrările de infrastructură pe care le facem, chiar dacă nu le băgați în seamă, chiar și cele de asfaltare în cartiere, duc la o fluidizare a traficului în municipiu“, a declarat Astrid Fodor, în contextul discuțiilor publice tot mai ample, referitoare la asocierea între localități pentru înființarea unui sistem public de transport cu trasee extinse inclusiv în localitățile limitrofe municipiului Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

28 comentarii

K.Samuel

Acum 3 ani

Bine ca au exclus-o pe casnica de la primarie... O incompetenta, ca sa ma exprim frumos...
Raspunde

Marginean

Acum 3 ani

Cristian, Orlat, Gura Raului, Poplaca, Rasinari, Cisnadioara, Cisnadie e randul vostru. Hai ca se poate.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Hai , ca se poate ! CL Sibiu , curaj !
Raspunde

Căcănaru

Acum 3 ani

Baba și-a cam atins limitele, trebuie schimbată...
Raspunde

un cetatean

Acum 3 ani

"d-na" Fodor si-a atins de mult limitele...de fapt ea era limitata din start...ar fi bine ca cei de la FDGR sa gaseasca urgent pe cineva normal!!!
Raspunde

Alex

Acum 3 ani

Ca la prosti
Raspunde

IOAN

Acum 3 ani

Felicitari pentru initiativa celor 4 primari si rusine primariei Sibiu !!!
Raspunde

MB

Acum 3 ani

Pai si care e scopul zonei metropolitane intre cele 4 localitati daca Sibiul "nu se baga"?!? Sa aibe locuitorii din Selimbar conditii mai bune de calatorie in Rosia? E bine ca au totusi initiativa, e un incaput, dar e lipsita de "obiect". Zona metropolitana o faci tocmai pentru ca localitatile din jur depind de orasul principal (Sibiul in cazul asta)... Cat despre tanti Fodor, isi demonstreaza din plin lipsa de viziune prin declaratiile facute. Exemplu concret: daca extinde liniile de transport pana in localitatile invecinate si asigura frecventa decenta, multa lume o sa lase masina acasa si vine cu autobuzul. In felul asta i se fluidizeaza ei traficul in oras. Asta e realitate in tarile dezvoltate, nu e vorba de re-inventat roata. Tursib-ul in cazul asta nici nu ar trebui sa fie profitabil, ci ar trebui subventionat atata timp cat asta ar duce la rezolvarea problemelor de trafic. Ma intreb cei din administratia locala cand merg in alte tari pentru schimb de experienta, ce fac mai exact pe acolo? Nu se duc tocmai pentru a vedea modele functionale?!?
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

Probabil aici e problema.....cine subventioneaza si care sunt conditiile ?
Raspunde

sami

Acum 3 ani

Pai tocmai asta-i problemuta. Cine plateste subventiile, statiile si amortizarea autobuzelor? Nu mi se pare prea ok ca Sibiul sa plateasca oalele sparte ale Cisnadiei.
Raspunde

Jan depeStanca

Acum 3 ani

Grecu de când a întrat în PNL, face vâlvă dar numai idei crețe are. A mărit taxa de salubritate să satisfacă penelistii de la Soma, acum, zonă metropolitană pentru poliție locală și transport în comun. Păi are și poliție locală are și transmixt ce face transport în comun. Ce are Selimbarul de câștigat? Singurii care au interes sunt PNL-ul să arate că ei demarează în contra d-nei Astrid, proiectul. Deci zona metropolitană fără Sibiu este o prostie costisitoare iar când Sibiul va decide, nu va intra cu condițiile impuse de 4 sate.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Luați exemplu de la Brașov ! Folosiți -le experiența , sunt aproape ! Funcționează perfect !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bogo

Acum 3 ani

Brasovul numa' exemplu nu mai este, in materie de cam orice. Exceptie nepotism, coruptie, administratie ineficienta. Frecventeaza doar autogarile din municipiu si vezi singur. Apoi drumurile judetene.
Raspunde

Dan Bv

Acum 3 ani

Acum lasand la o parte faptul ca sunt din Brasov si stiu ca veti incepe sa ma jigniti, domnul Alzara 1918 are dreptate. De cand s-a creat zona metropolitana am avut parte de multe avantaje(e adevarat ca a durat insa incepand de anu asta se vad). In primul rand de la 1 ianuarie 2019 au inceput sa fie introduse autobuze RAT Brasov catre comunele din zona metropolitana(Ex Cristian), iar acele autogari vor disparea usor usor, deoarece cursele pe care le deserveau dispar. In al doilea rand accesarea de fonduri europene pentru proiecte comune mari. Este mult mai usor sa spui ca vrei fonduri pentru un drum ce trece prin zona administrata de trei entitati daca te duci ca o singura entitate, decat sa mergi ca trei entitati diferite fiecare cu bucatica lui. Si mai sunt si alte avantaje. In principiu o strategie de dezvoltare comuna inseamna mai mult decat cele trei cuvinte. Iar un alt aspect este ca intr-o zona metropolitana deciziile vin in urma unor negocieri a administratiilor din acea zona si nu ca si decizie unanima a unei singure administratii (primar). Iar acum sa vine jignirile la adresa mea si a orasului meu. Numai bine!
Raspunde

calator

Acum 3 ani

TURSIB nu este in stare sa asigure transportul in comun in Sibiu. Cum credeti ca va fi in stare sa gestioneze o extindere a zonei de operare? Exclus. Ce va face navetistul din Rosia cand autobuzul Tursib nu va veni , caci se intampla frecvent ? In Sibiu iei un taxi si ajungi de bine de rau la servici. Nu va lasa nimeni autoturismul personal pentru o amagire.
Raspunde

Bogo

Acum 3 ani

Chestie inutila cu iz politic, vin alegerile. Sa vad transport intre Selimbar si Rosia, ca trece prin Sibiu. Alta varianta: prin Avrig! Bafta cu initiativa asta total goala.
Raspunde

nobody like everybody

Acum 3 ani

Suna tare fain ADI ZONA METROPOLITANA. de fapt toata vâlva pleaca de la denumire. Suna asa cosmopolit, cool, modern. ...uaaaau auzi, zona metropolitanaaaa. Nu mai locuiesti la țară ci in Zona Metropolitana. Ca te caci in fundu ' curtii si ca e frig in scoala sau la dispensar nu sunt fiole cu vaccin antigripal nu e bai atâta vreme cat locuiesti intr-o zona metropolitana . Ce-ar fi sa cerestem un pic si preturile la case si terenuri? Hm, nu e I idee rea. Doar parcela sau hogeacul se afla situat in Zona Metropolitana..... Bai eu in ultimii ani nu am mai auzit decat ineptii si masturbari fara rost in " spatiul public ". Si absolut totul super ambalat in reclama feisbucistica sau titulaturi pompoase si fraze demagogice. Bine măi baieti, faceti voi o metropola . O metropola! !!!!! Nici ca pamflet sa nu folositi cuvantul asta cu referire la vreo adunatura de localitati de oriunde din Romania. Ca sa fiu gingas cu voi vreau sa va spun fara sa fac o lauda din asta ca am fost la HONG-KONG. ........., no, cum sa va spun eu......cam asa cred eu ca arata o metropola. ..si culmea, mai sunt si altii care zic tot cam asa. ..... Ziceti-I si voi altfel, nu va masturbati aiurea ca sa ca dati importanti, ce naiba sunteti gospodari sau #rezistenti? Numa ăla latra cu rimã ca le place cum suna vreun slogan. ....
Raspunde

mkh

Acum 3 ani

sa dam si un exemplu - Saliste, o comuna amarata ridicata la rang de 'oras' (denumire corecta 'orasul p**lii') cu sate devenite 'cartiere' nu este in stare sa aiba o infrastructura de transport oras-cartiere. Sa intretina Sibiul si sibienii transportul Saliste-Aciliu-Amnas-Sacel-Mag spre Sibiu ca e 'metropilitan'. Ba astia de la gazeta, exista tren si nu vor sa plateasca, merg cu 'nasul', asa o sa mearga si cu transportul auto pe care sibienii il vor plati din greu
Raspunde

S

Acum 3 ani

@alzara Ce exemplu, deocamdata n-ai cu cine. la noi zici ca s-au adunat la primarii cei mai bolovani sasi si ciobani. Afara cu fodor si huja in 2020! (Nu, nu vreau pesedisti in loc :)) conteaza ca merge treaba la oradea, timisoara, brasov ? Nu, ei sunt batuti in cap si incapatanati. Pe banii nostri!
Raspunde

Cristi

Acum 3 ani

Problema a fost sistemul de vot în cazul proiectului propus de Sibiu pt zona metropolitana și refuzat de celelalte primarii care ar fi dorit sa fie pe picior de egalitate cu Sibiul.
Raspunde

IOAN

Acum 3 ani

La Brasov s-a infiintat zona metropolitana.Deja de la 01.01.2019 circula mijloace de transport in comun pe prima linie infiintata Brasov-Cristian si retur.Urmeaza a se infiinta noi trasee din zona metropolitana.La Brasov se poate,la Sibiu nu ?????
Raspunde

Erlkonig

Acum 3 ani

ce ma distreaza ca pesedeii baga cate-un comment negativ, si pun zeci de trepadusi sa dea like. Pai nu v-ati gandit, pesedache, ca e cam disproportionat numarul de like-uri si se vede ca-i facatura?
Raspunde

IMDB

Acum 3 ani

METRÓPOLĂ ~e f. 1) Centru urban (de mari dimensiuni); oraș principal; capitală. Comune si sate = zona Metropolitana, buna treaba :)))
Raspunde

Sibian

Acum 3 ani

1. Cine ar profita cel mai mult de aceasta "zona metropolitana" ? 2. Cine sa plateasca dezvoltarea si punerea in functiune a acestei "zone metropolitane" ? 3. Cine sa plateasca intretinerea "zonei metropolitane"? Cuncluzie : Municipiul Sibiu va profita cel mai putin si va plati cel mai mult ! Comunele vor profita enorm si vor investi foarte putin. Respect pentru decizia primariei Sibiu ! Zona metropolitana "DA", dar sub conditiile oferite de Municipiul Sibiu.
Raspunde

McD

Acum 3 ani

Baba Cloanta dinPrimaria Sibiu sa faca impreuna cu dansatorii din Consiliul Local Sibiu o excursie la Oradea...cred ca ar avea de invatat cat pentru o viata...asta daca intelege sensul lucrurilor, fapt de care ma cam indoiesc, avand in vedere ca e cam varza la toate capitolele!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus