Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cum pot scăpa sibienii de deranjul ciorilor: trei soluții

Cum pot scăpa sibienii de deranjul ciorilor: trei soluții

Exact cu 2 ani în urmă Primăria anunța că în Sibiu va avea loc o acțiune de distrugere a cuiburilor de ciori din copaci. Era, de fapt, o continuare a „luptei cu ciorile”, care se duce la nivel local o dată la 2 ani. Acest lucru se face prin lansarea unei proceduri de închiriere a unei autospeciale dotată cu scară extensibilă - în total, acțiunea a costat, în anul 2017, 25.200 de lei, fără TVA. Total fals, spun specialiștii care oferă alte soluții pentru rezolvarea deranjului creat de ciori.

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus a transmis un comunicat în care se arată îngrijorată de faptul că autoritățile locale din orașele în care ciorile deranjează locuitorii nu implementează soluții care să aibă efect de lungă durată.

„Cioara (grivă sau cea de semănătură – personaj principal) este o pasăre cântătoare, și oricât de neplăcută este pentru noi, asta e vocea ei. Iar unii localnicii nu au ce face dacă aceste păsări cuibăresc chiar lângă ei! De la începutul lui martie și până în mai, sunt obligați să asculte concertul acestor păsări”, explică specialiștii.

Aceștia, la fel, își doresc ca ciorile să-și aibă cuiburile în afara orașelor, pentru că acest lucru este benefic, în primul rând, din punct de vedere al conservării. „Cuiburile lor ar fi ocupate și de alte păsări mai rare, care la rândul lor le-ar folosi pentru creșterea puilor, un lucru important din punct de vedere al protejării naturii. Printre păsările care refolosesc aceste cuiburi sunt – ciuful de pădure, vânturelul roșu (cuibărește și în oraș, dar în număr mai mic) și vânturelul de seară, o specie rară și periclitată care cuibărește doar în afara orașelor și doar în cuiburile ciorilor de semănătură”, potrivit Grupului Milvus.

Ce se poate face?

Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus are trei soluții pentru această problemă, dar spune că acestea nu pot fi implementate fără implicarea mai multor instituții locale.

„Rezolvarea nu constă în tăierea arborilor sau ciuntirea lor anuală doar pentru a alunga ciorile, în acest mod și puținul spațiu verde va dispărea. Grupul Milvus este dispus la colaborare cu conducerile acelor primării unde au fost semnalate probleme cu ciorile de semănătură. Iată câteva soluții:

1. Dacă nu vrem ca numărul ciorilor să crească în orașe, atunci NU TREBUIE să deranjăm acele colonii din apropierea orașelor, pentru că altfel nu vom ajunge decât să „invităm” și aceste ciori în oraș.

2. Ar trebui realizată o strategie prin care să se înființeze zone de cuibărit. Mutarea ciorilor în oraș se întâmplă pentru că au dispărut acele pâlcuri de arbori sau aliniamente în care păsările puteau cuibări în liniște. De exemplu, la marginea multor orașe s-ar putea planta arbori cu creștere rapidă.

3. Pentru mulți locatari din zonele unde există și ciori de semănătură, deranjul este mare. Păsările pot fi alungate, primăvara devreme, în primele săptămâni ale lunii martie deoarece încă își construiesc cuiburile și nu depun ouă, nu sunt pui. Nu susținem acest lucru, pentru că, fără să le oferim un loc de cuibărire adecvat la marginea orașului, le alungăm la câțiva metri mai încolo, unde vor deranja alți locatari. Practic, aruncăm problema în curtea altcuiva. Problema nu va fi rezolvată, situația nu se va îmbunătăți în oraș”.

Informații despre cioara de semănătură

În perioada de cuibărit este o specie protejată în toate țările membre UE. În România, nu pot fi vânate în perioada 31 ianuarie – 31 august, iar în perioada de cuibări, păsările nu pot fi deranjate sub nicio formă.

În ultimii ani, numărul ciorilor de semănătură din orașe a crescut, însă acest fapt nu înseamnă că populația la nivel național a crescut. La nivel european s-a constatat o mică creștere.

Trebuie făcută  o diferență între ciorile care cuibăresc și cele care înnoptează în oraș, mai ales iarna. Membrii asociației spun că au primit mai multe reclamații cu privire la acestea din urmă, dar consideră că aceste cazuri se pot rezolva. „Păsările cuibăritoare ocupă cuiburile de la mijlocul lunii martie și până la sfârșitul lunii mai. Păsările pe care le observăm iarna la noi, vin din regiunile nordice, primăvara și ele sunt așteptate acasă așa cum și noi ne bucurăm de revenirea rândunelelor și a berzelor”, explică aceștia.

De ce se mută ciorile în orașe? Ar putea fi mai multe motive, spun cei de la Grupul Milvus, unul dintre ele fiind arborii înalți, propice pentru cuibărit, unde se simt în siguranță. Clima localităților este mai blândă, ajung la mai multe surse de mâncare - mai ales din gunoaie, dar au și mai puțini dușmani naturali.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

S

Acum 5 ani

Mașinile sunt deranjante, ciorile, mai puțin.
Raspunde

FB

Acum 5 ani

Tocmai de aceea ar trebui ca cei care se ocupa cu igienizarea bancilor din parcuri sa-si faca treaba asa cum sunt platiti si cum se prevede in contract. In Parcul Tineretului de exemplu frecventa este de trei ori pe saptamana si bineinteles se poate si suplimenta aceasta activitate asa cum prevede chiar contractul. In weekendul asta a fost dezastru, de joi nu a mai aparut nimeni sa igienizeze bancile si aleiile din jurul lor. Am impresia ca contractele astea sunt facute doar ca sa se poata pasa responsabilitatea de la autoritate la firma care chipurile se ocupa. La fel, sunt contracte si pentru igienizarea statuilor de exemplu care trebuiesc facute lunar chipurile, imermeabilizate, ceruite si frecate cu pasla. O aberatie intrucat se intervine doar la sesizari pe care noi cetatenii nu le facem, pentru ca nu stim ce trebuie facut si ce s-a contractat dar in mod cert exista vreun contract pentru orice. Bancile In parcul Astra sunt rupte, in Tineretului murdare, la Casa de Cultura si malul Cibinului cred ca nici nu stiu inca de existenta lor, la locurile de joaca nu mai vorbim asteptam aparitia primului accident, statiile de autobus scrise, sparte si murdare (in zonele de cartiere), fantanile arteziene in vesnica reparatie. Pe langa contractarea serviciilor de distrugere a cuiburilor de ciori, au mai fost achizitiionate ceva aparate speciale care sa inlature zburatoarele fiind mutate periodic si contra cost dintr-un parc in altul, dar se pare ca fara rezultat. Asadar problema nu sunt ciorile ci urmarirea contractelor cu strictete. Daca s-ar face macar jumatate din ceea ce au de facut orasul nostru ar inflorii. Nu cunosc cum a fost decontata ultima luna a acestor servicii dar cu siguranta receptia a fost facuta din avion, cu zero empatie pentru cetatenii platitori de taxe si cu multa prietenie fata de firmele alese (nu castigatoare) intrucat la nivelul primariei trebuie sa fi ales ca sa fi castigatorul unei proceduri.
Raspunde

XCX

Acum 5 ani

Mai, FB ce multe sti tu despre contractele primăriei......zici ca ai lucrat la serviciul Gospodărire...... cand cetățenii acestui oraș vor fi civilizați atunci o sa fie si orasul asa cu m va doriti, adică perfect. Mizeria si distrugerile noi le facem......orasul este oglinda noastră!!!
Raspunde

Anonymus

Acum 5 ani

ciorile vin acolo unde gasesc mancare. daca nu ar mai fi atatea gunoaie aruncate peste tot si nu ar fi mai fi hranite asa cum se intampla si cu porumbeii (sunt tari in care este interzisa hranirea lor) nu ar mai sta in oras...
Raspunde

Cosmin

Acum 5 ani

Sa le trimitem pe Calea Cisnadiei....
Raspunde

dan

Acum 5 ani

Nu sunt animale pe cale de disparitie, de ce nu pot fi vanate? Sunt o sursa de mizerie si parcurile noastre trebuiesc evitate pt ca daca nu, se caca o cioara pe tine. Sobolanii de ce pot fi otraviti? Care e diferenta?
Raspunde

S

Acum 5 ani

Mai XCX, probabil esti vreun slugoi la primarie si stii tu mai bine ce si cum sta treaba cu contractele. Iti spun eu, cine are aceste contracte incaseaza vreo 10000 euro pe luna. Nu te supara dar sunt banii nostrii ai cetatenilor nu sunt banii personali ai vostrii. Voi sunteti acolo tocmai ca sa vegheati la cheltuirea lor cat mai eficienta. Cum vrei sa ma simt cand trec cu copilul pe aleea plina de rahat cand stiu ca s-a facut de doua ori igienizarea si nu de trei. Cum vrei sa ma simt cand ajung in statia de autobuz si ma intreaba copilul ce scrie acolo "cuvantul cu m..."care este acolo de mai bine de o luna cand stiu ca trebuie curatate lunar. Cum vrei sa ma simt cand statuile trebuie temeinic curarate si acum in acest moment in parcul Astra doar ploaia le-a spalat. Cum vrei sa ma simt cand in locul de joaca din Tineretului copilul s a făcut praf cu vopseaua neuscata de pe leagăne. Cum vrei sa ma simt cand in alte locuri de joacă foarte scumpe de altfel nu ti poti lasa copilul pentru ca sunt capcane din metru in metru si care o sa apara in curand in presa. Sa stii (apropo cu doi i) orasul Sibiu nu are doar cateva strazi in centru sunt multe zone in oras care nu au parte atentia autoritatii. Scuze daca te am deranjat dar incearca sa deschizi ochii sa privesti caietul de sarcini care din pacate nu este publicat INCA sa intelegi avioanele care sunt cerute acolo (de parca suntem in Viena), sa constienizezi ca firma respectiva si a asumat in intregime tot ce scrie acolo si sa nu mai receptionezi activitati care nu se fac. Gandeste-te la copiii la parinti la bunicii care frecventeaza aceste locuri si nu la binele firmelor care pana la urma nu au nicio vina ca doresc sa si maximizeze profiturile pe carca voastră. Apropo poate stii de ce a plecat "ursul" de la miere si cum au ajuns unii in gratiile Primariei, chiar in acel moment, ca sunt multe vorbe plimbate n vant. PS. Pacat ca "voi" faceti atat de multa mizerie pentru un gram de "curatenie" personala, prin complicitate, toleranta si nepasare.
Raspunde

Diana Popa

Acum 5 ani

Cioara NU are dusmani naturali. Aceste pasari poarta cu ele diferite boli, fac o mizerie de nedescris, nu doar zgomot, preferand parcurile adica exact locurile unde copiii si batranii ar trebui sa se joace respectiv relaxeze. La acestea se adauga "aventura" pe care o ai daca vrei sa alergi prin parc... ajungi sa preferi sa alergi pe marginea soselei, pe trotuar decat sa risti sa-si faca vreo cioara nevoile in capul tau, plus mirosul infiorator! Incercati aleile TUTUROR parcurilor din Sibiu, rusine! Numarul ciorilor tb redus.
Raspunde

sibian

Acum 5 ani

Omul NU are dusmani naturali. Aceste specimene poarta cu ele diferite boli, fac o mizerie de nedescris, nu doar zgomot.............Numarul lor trebuie redus. Ce spui de asta ? Cioara , porumbelul si sobolanul au venit in oras datorita noua. Noi i-am atras si noi ii hranim. Ei doar se simt bine in jegul nostru. Exista si alta cale cum sa scapam de ele. Apropos.....batrani se relaxeaza in parcuri hranind porumbei, care le fac dupa ce au degerat in cap.
Raspunde

B.Utoru

Acum 5 ani

Despre ciorile umane ce ziceți?
Raspunde

Sibian

Acum 5 ani

Doresc sa aduc multumiri redactiei Turnul Sfatului pentru posibilitatea acordata de a ne expune punctul de vedere. Chiar in acest moment se desfasoara activitati de igienizare in Parcul Tineretului atat la banci cat si la aleea care era foarte mizerabila. Acum parcul arata foarte bine cum era normal sa fie. Sper sa se mentina curatenia si sa se faca cu regularitate in toate zonele pentru care exista contract de intretinere. Toti responsabilii au dormit tot weekendul cu speranta sosirii unei ploi torentiale. Avand in vedere ca tot noi locuitorii Sibiului trebuie sa depunem efort pentru a sesiza tot felul de nereguli evidente, ma intreb, responsabilii de contract cu ce se ocupa? Asteapta doar sesizari? Cine raspunde pentru receptia serviciilor (din care unele nu se fac)? Va spun eu, d-na Primar la alegeri (asta vreti?) Intelegem ca sunt ocupati cu summitul dar trebuie putina initiativa si la urmarirea contractelelor pentru ca cu sau fara ciori implicarea cat si neimplicarea se vede mai ales cand vorbim de curatenie. Este o vorba curatenia atrage curatenie iar mizeria idem. Exista viata si dupa Summit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus