Chiar dacă prețurile la produsele alimentare din magazine au crescut în ultima perioadă, majoritatea producătorilor din piața țărănească de la Sala Transilvania spun că marfa lor a rămas la același preț de ani buni. Și asta pentru a-și păstra clienții.
Producătorii care vin în fiecare sâmbătă în Piața Transilvania își stabilesc prețurile în funcție de concurență. „De patru ani avem același preț la produse. Când scumpește concurența, scumpim toți. Clienții sunt cam aceiași de ani de zile. Cine a cumpărat prima dată cumpără și a doua oară. Noi vindem murături, sirop și dulceață de fructe de munte. Tot ce avem este natural, realizat după rețetele tradiționale ale străbunicilor noștri”, spune Adelaida Hanzu.
Producătorii din piață arată că, de obicei, au prețuri mai scăzute decât cele din magazine. „Am păstrat același preț la produse. De exemplu, eu vând kilogramul de nucă la 25 de lei, față de 40 cât este în magazine. Clienții vin și cumpără după posibilități”, constată Iulia Albani.
Prețuri “preferențiale“ pentru cei fără posibilități
Unul dintre producătorii apicoli, Viorel Guță, spune că vinde produsele la un preț pentru buzunarul tuturor. „Prețul produselor nu a crescut. Concurența este mare, iar pentru a face vânzare încercăm să vindem produsele la un preț rezonabil. Clienții caută marfă mai ieftină, dar unde este mai ieftin calitatea lipsește”.La fructe și legume situația nu este diferită. Cea mai mare parte din producători arată că prețul nu a fost modificat și că oamenii revin pentru a cumpăra. „Nu am scumpit produsele. De doi ani am aceleași prețuri la fructe și la legume. Clienții sunt mulțumiți și revin în fiecare sâmbătă aici”, afirmă Liviu Guie. De multe ori producătorii acceptă negocierea prețurilor nu doar pentru a face vânzare, dar și pentru că în cele mai multe din cazuri pensionarii nu au posibilități financiare foarte mari. „În momentul de față nu am scumpit produsele, dar ar trebui deoarece muncim foarte mult. Noi venim de la Râu Sadului și ne este destul de greu pentru că suntem producători mici. Clienții cumpără după posibilități, iar noi suntem indulgenți. Dacă omul ne spune că nu are bani suficienți sau că are pensia mică scădem din preț pentru a cumpăra ce are nevoie”, spune Ana Minea, producător de lactate.
Potrivit datelor comunicate de Institutul național de statistică, în februarie 2019 prețurile la alimente au crescut cu o medie de 3,8% față de luna anterioară. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate la cartofi – 21%.
Adina Torop
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: preturi , Sala Transilvania , Piața Mică , Râu Sadului , Piaţa Transilvania , taraneasca , Adelaida Hanzu , Pentru Sibiu , Ana Minea , Iulia Albani , Liviu Guie , Viorel Guță , Adina Torop , Producători Ada Solomon
Vizualizari: 3648
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Cetatean
Acum 1 oră
Constructor la bugeteri
Acum 1 oră
John
Acum 2 ore
Nobody
Acum 2 ore
Cosmin