Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

N-am studii superioare, dar vreau să muncesc. Ce pot face în județul Sibiu?

N-am studii superioare, dar vreau să muncesc. Ce pot face în județul Sibiu?

Aproape 1.000 de locuri de muncă sunt disponibile în prezent în județul Sibiu, care sunt oferite de 86 de angajatori. Cele mai multe sunt pentru persoanele care n-au studii superioare.

Potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, la nivelul judeţului Sibiu sunt disponibile 992 locuri de muncă vacante oferite de 86 angajatori.

Din totalul locurilor de muncă, 38 se adresează persoanelor cu studii superioare, în timp ce 954 sunt pentru persoane fară studii superioare. Cei  care dețin o diplomă de studii superioare pot alege din mai multe oferte. Printre pozițiile disponibile se numărăr agent servicii clienţi, asistent manager, inginer electroenergetică, inginer instalaţii pentru construcţii, manager financiar, programator, proiectant inginer mecanic, şef schimb etc.

Cele mai multe locuri sunt oferite pentru muncitori necalificați în industria confecțiilor - peste 100. Urmează „îngrijitor la domiciliu” (47 locuri), lucrător la bucătărie” și „lucrător comercial” - câte 30 de locuri, „confecționer - asamblor articole din textile” - 30 locuri, „operator confecționer industrial îmbrăcăminte din țesături, tricotaje, materiale sintetice” - 30 locuri etc. Întreaga listă cu meseriile disponibile din județ poate fi descărcată de aici.

În toamnă 2018, șomajul în judțeul Sibiu era de 2,3%, în evidențele AJOFM fiind înscrise peste 3.500 de persoane fără un loc de muncă. În paralel, angajatorii se confruntă cu o criză a forței de muncă, în special în domeniul Horeca. Mai multe localuri, cafenele și restaurante, caută să angajeze și găsesc foarte greu oameni.

Reprezentnații AJOFM nu cunosc ce salarii pot avea șomerii din Sibiu la locurile de muncă pe care le propun, explicând că acest lucru se negociază între angajator și angajat. În același timp, datele statistice pentru jumătatea anului 2018 arată că economia județului Sibiu stă mai bine în comparație cu județele vecine, dar doar prin comparație. Datele publicate de Direcția Regională de Statistică Alba pentru luna mai 2018 arătau că câştigul salarial mediu brut – calculat ca medie ponderată a câştigurilor realizate în judeţele din regiune - a fost de 4.159 lei, în scădere față de luna anterioară cu 2,0 % (-85 lei).

Profilul sibianului care își găsește cel mai greu un loc de muncă arată în felul următor: Este bărbat, stă la oraș, are peste 45 de ani, are doar studii primare și este nevoit să-și schimbe meseria și să se reprofileze pentru a avea un job.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/01/28/profilul-sibianului-care-isi-gaseste-cel-mai-greu-un-loc-de-munca/

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus