Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
10°C

Ecoul vizitei ministrului Sportului la Sibiu: E păcat să punem această bază la pământ

Ecoul vizitei ministrului Sportului la Sibiu: E păcat să punem această bază la pământ

Darius Mara, directorul Clubului Sportiv Municipal Sibiu, se pregătește să plece la București ca să pună pe masa ministrului Tineretului și Sportului devizul de cheltuieli necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii sportive din Sibiu – baza hipică și terenul de rugby, ambele obiective fiind abandonate de zeci de ani.

CSM Sibiu este instituția ce gestionează activitatea sportivilor sibieni care fac box, înot, echitație și alte sporturi, respectiv care are în responsabilitate infrastructura sportivă destinată acestora, respectiv terenul de rugby, baza hipică, bazinul Olimpia. Am vorbit cu directorul Darius Mara despre vizita recentă la Sibiu a ministrului Tineretului și Sportului, Bogdan Matei, și despre promisiunea oficialului de a lua în calcul alocarea de fonduri necesare reabilitării locurilor din Sibiu în care cresc potențiali campioni. În prezent, CSM SIBIU are un număr de 184 de sportivi legitimaţi,11 antrenori şi 10 sportivi componenţi ai loturilor naţionale.

 

Ce ați discutat cu ministrul Tineretului și Sportului și cu ce impresii ați rămas în urma vizitei?

Ministrul a venit să vadă infrastructura sportivă din Sibiu. Am fost la terenul de rugby și acolo i-am arătat tribunele, mai exact stadiul de degradare al tribunelor, suprafața de joc, terenul de antrenament, gardul. Săptămâna viitoare m-a invitat la București cu un deviz, cât ar costa reparațiile ca să luăm măsurile necesare la terenul de rugby.

La baza hipică la fel. Cum a spus și ministrul - suntem singurul club din țară care mai aparținem de MTS. Campionul balcanic este aici la Sibiu. E păcat să punem această bază la pământ. A zis să pregătim o notă de constatare, un referat și să discutăm despre cifre.

Ce sumă estimați că este necesară pentru reabilitarea acestor obiective sportive?

Am luat legătura cu un arhitect, urmează să vedem care sunt costurile. Cred că la sfârșitul acestei săptămâni, cel târziu luni, o să avem un deviz. Nu pot să estimez eu. Dar vom ști cu siguranță despre ce avem nevoie, pentru că trebuie să mergem cu aceste cifre la București.

Cum vi s-a părut disponibilitatea ministrului de a aloca banii necesari infrastructurii sportive din Sibiu?

Dl ministru e un om de sport și deschis. A participat la multe întâlniri în țară și a zis că vrea să ajungă la fiecare bază sportivă din țară, să vadă ce lipsește și să ne sprijine. Mi s-a părut un om extraordinar, mai ales că e și profesor de sport și cunoaște acest domeniu.

I-am făcut o prezentare despre program, antrenori, cum se face selecția, rezultatele pe care le avem etc. I-am pus la dispoziție documente.

Spuneți-ne, vă rog, cum ați descrie starea actuală a terenului de rugby și a bazei hipice?

Și la terenul de rugby, și la baza hipică ar trebui să avem mici intervenții. Dar să vedem mai întâi arhitectul ce ne spune pe partea de infrastructură - suprafața de joc tribunele etc. Nu s-au mai făcut lucrări aici de 40 de ani.

De un an de când sunt aici am încercat să reabilităm cât de cât lucrurile, ca sportivii să-și poată continua activitatea în condiții bune. Eu zic că în momentul de față este bine, dar se poate mult mai bine.

Prioritatea este la terenul de rugby: e nevoie de vestiare, tribună, gard. Avem echipă în liga a 2-a, sunt mulți iubitori de rugby – veniți duminică la ora 12:00 când avem meci cu Galațiul și o să vedeți câte persoane vin și n-au unde să stea. Când am venit n-am găsit niciun proiect. Acolo avem vagonul respectiv care nu corespunde. Avem nevoie de vestiare pentru arbitri, sportivi, dușuri, dar și de tribune și garduri.

La începutul anului trecut ați declarat că ați cerut ministerului un buget cu 50% mai mare decât în 2017. Ați primit banii pe care i-ați solicitat, ce ați reușit să realizați?

Sincer, am primit o parte din bani, n-am o statistică acum să vă spun cifre. Lucrurile au început să funcționeze normal, pentru că nu poți să ai rezultate fără infrastructură și invers. Și sportivii trebuie să-și desfășoare activitatea în condiții bune. Nu te poți duce la campionate europene, mondiale și să participi în condițiile infrastructurii actuale. Banii ne-au ajuns ca să facem mai multe lucrări: la bazin - am schimbat gresia, faianța în cele două bazine de înot, am schimbat gresia la dușuri, dușurile, am refăcut sauna în totalitate. Am dotat sala de box cu un linoleum special, că era ciment pe jos, echipament pentru sportivi. În mare măsură am avut un sprijin important de la minister pe proiecte, nu pe vorbe.

Ați mai spus că veți construi un complex sportiv de tip Arka Parc lângă terenul de rugby din Valea Aurie. La ce etapă se află această idee?

Se află la nivel de proiect. Am luat legătura cu o firmă și acum vrem să vedem care sunt costurile . În continuarea terenului de rugby, pădurea până în șosea de la Valea Aurie ne aparține. Acolo au fost câteva discuții, atât la nivel de club, cât și la minister, pentru construcția unui Arka Park. Să vedem mai întâi care sunt costurile, după care merg mai departe la București să vorbim pe cifre. Acolo se va decide, în funcție de priorități, pentru că sunt multe cluburi în țară.

Dar ca principiu, ideea este acceptată de autoritățile municipale, centrale?

Ca principiu, a fost doar o discuție la nivel de club, după care o informare mai departe la minister. Acum urmează în funcție și de buget să vedem câți bani poate să ne repartizeze ministerul.

Ce ar include acest Arka Park?

O să facem două-trei vestiare pentru echiparea sportivilor și două-trei trasee pentru cățărat, așa cum este și la Păltiniș: unul pentru începători și altul mai complex pentru cei cu experiență. Asta e proiectul pe care l-am creionat și lucrez și vreau să-l duc mai departe la minister.

Încă nu am o estimare a costurilor totale.

Câți copii și antrenori sunt la baza hipică?

La baza hipică avem legitimați aproximativ 50 de copii care practică echitația. La nivel național, suntem pe primele 3 locuri, la categoria copii și cadeți. Iar la seniori - pe locul 1. Avem doi antrenori – Gruia Deac și Ionel Bucur, care este și sportiv. Anul trecut sportivul sibian a devenit campion balcanic - a luat locul I la balcaniadă și locul I pe echipe.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus