Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

Sondajul Băncii Mondiale, Top 10 investiții la Sibiu. Sibienii cer un nou spital, apoi o centură de sud

Sondajul Băncii Mondiale, Top 10 investiții la Sibiu. Sibienii cer un nou spital, apoi o centură de sud

În cadrul campaniei “Prioritățile orașului tău“, derulată de Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România în parteneriat cu Banca Mondială, a fost realizat un sondaj la care au participat peste 7.000 de sibieni. O treime din aceștia a indicat drept cea mai necesară investiție pentru Sibiu un nou spital. O centură de sud a orașului ar fi cea de-a doua prioritate, a treia fiind parcările subterane din proximitatea centrului istoric. Din toate trei, unul singur are un curs sigur de implementare.

464 de milioane de euro este valoarea estimată a celor mai importante zece proiecte ale municipiului Sibiu. Iar primele trei desemnate de sibieni drept cele mai imporante au o valoare cumulată de 182 de milioane de euro (raportat la cele aproximativ 80 de milioane de euro excedent bugetar pe care municipiul Sibiu îl are în acest an).

Construirea unui nou spital județean cu secții pentru adulți și copii este și cel mai mare proiect (estimat la 150 de milioane de euro), dar și cel mai cerut de sibieni (32% dintre participanții la sondaj au indicat infrastructura de sănătate drept principala prioritate). Proiectul unui nou spital nu este, însă, doar al municipiului Sibiu, principalul beneficiar fiind Consiliul Județean Sibiu. Până acum, pentru proiectul unui nou spital județean a fost obținut un teren de 20 de ha pe care – pentru a nu fi pierdută administrarea lui – trebuie demarate lucrările cel mai târziu la finele anului 2021. Până acum, pentru respectivul spital a fost demarată realizarea unui plan urbanistic zonal și – în bugetul pe anul în curs – au fost alocate două milioane de euro pentru actualizarea documentației de fezabilitate și a proiectului tehnic. Cea mai mare problemă – sursa de finanțare – nu are, însă, un răspuns clar din partea Consiliului Județean Sibiu (Primăria Sibiu va trebui să contribuie doar pentru partea de pediatrie, care reprezintă sub 25% din totalul de paturi estimat ca fiind necesar).

Un viitor spital județean la Sibiu are, deocamdată, un teren și câteva documente Un viitor spital județean la Sibiu are, deocamdată, un teren și câteva documente

22 de milioane de euro este valoarea estimată a celei de-a doua priorități a Sibiului, așa cum rezultă din sondajul amintit. Este vorba de o centură de sud a orașului. Acest proiect a fost cuprins, inițial, în Planul de mobilitate urbană durabilă, elaborat la comanda Primăriei municipiului Sibiu, în vederea definitivării strategiei pe baza căreia orașul să poată accesa cele 33,5 milioane de euro care îi sunt alocate în actualul exercițiu financiar european. Înainte de a fi depusă strategia respectivă la organismele intermediare în accesarea fondurilor, conducerea Primăriei a decis să scoată proiectul centurii de sud din strategie. Motivul: menținerea acestui proiect în strategie ar fi impus obținerea unor avize și din partea Agenției de protecție a mediului Sibiu, deoarece acest proiect se intersectează cu Pădurea Dumbrava, zonă protejată. Iar pentru obținerea acestor avize ar fi fost necesare proceduri mai îndelungate, pentru care nu mai era timp.

Proiectul centurii de sud a orașului a fost scos din lista proiectelor finanțabile din fonduri europene Proiectul centurii de sud a orașului a fost scos din lista proiectelor finanțabile din fonduri europene

Mai mult, în acest moment proiectul unei centuri de sud pare și mai îndepărtat ca implementare, având în vedere faptul că primarul Sibiului, Astrid Fodor, a anunțat că nu mai este adepta înființării unei asociații metropolitane. Iar o centură de sud a Sibiului presupune colaborarea cu majoritatea localităților limitrofe orașului: Cristian, Poplaca, Rășinari, Cisnădie și Șelimbăr.

Amenajarea de parcări subterane în proximitatea centrului istoric a Sibiului este considerată a treia prioritate de către sibienii care au participat la Sibiu. 13 milioane de euro este valoarea estimată a parcărilor de sub Piața Cibin, respectiv a celei de la Gara CFR. De altfel, acestea sunt și singurele proiecte din Top 3 care au un parcurs destul de sigur. Anul trecut, Primăria Sibiu a comandat și obținut studiile de fezabilitate a celor două investiții, iar anul acesta a alocat prin proiectul de buget sumele necesare realizării proiectelor tehnice. Parcările vor fi realizate din veniturile proprii ale orașului.

Celelalte

A patra prioritate a orașului o reprezintă introducerea transportului electric în oraș, mai ales sub forma unui tren urban. Tren care a fost și testat în 2006, la inițiativa unui cetățean german proaspăt devenit sibian, pe relația Cisnădie – Șelimbăr – Sibiu – Zona industrială vest – Ocna Sibiului. 16 milioane de euro este valoarea estimată a acestei investiții care a fost introdusă în strategia de dezvoltare a orașului. La fel ca și în cazul centurii de sud, fără o colaborare între administrațiile Sibiului și localităților limitrofe, proiectul este doar unul iluzoriu.

În 2006, varianta unui tren interurban la Sibiu a fost testată la inițiativă privată. De atunci, autoritățile nu s-au arătat interesate de subiect În 2006, varianta unui tren interurban la Sibiu a fost testată la inițiativă privată. De atunci, autoritățile nu s-au arătat interesate de subiect

38 de milioane de euro este valoarea aproximată pentru prioritatea cu numărul cinci a orașului, respectiv extinderea și modernizarea Aeroportului internațional Sibiu. Amintită încă de la inaugurarea modernizărilor realizate în perioada 2006 – 2010, această extindere a avut drept principal subiect de discuție dezvoltarea zonei cargo. Un studiu realizat în urmă cu câțiva ani arăta, însă, că cererea de cargo nu ar justifica, încă, prea multe investiții în aceastp direcție.

A șasea investiție ca importanță pentru oraș ar fi construirea unui pasaj subteran în zona Piața Unirii – str. Alba Iulia. Un proiect gândit parțial de către fostul primar Klaus Iohannis, dar abandonat și evaluat acum la 20 de milioane de euro. Proiectul gândit de Johannis ar fi însemnat coborârea traficului rutier în subteran din Piața Unirii pe sub Andrei Șaguna până înspre șoseaua Alba Iulia și presupunea o valoare mult mai mare decât cele 20 de milioane de euro amintite în sondaj.

Ridicarea unui aquapark ar fi cea de-a șaptea prioritate a orașului, din punctul de vedere al sibienilor. Cu o valoare estimată la 50 de milioane de euro, proiectul a fost mutat în trei locuri până acum (din Pădurea Dumbrava pe Calea Poplăcii și, mai nou, în Turnișor). Anul acesta Primăria a alocat bani pentru realizarea unui plan urbanistic zonal și a unor studii pentru un centru de agrement și sport în zona La cascade din Turnișor.

Ultimele trei

Pe locul opt în topul priorităților intră dezvoltarea Zonei industriale vest a Sibiului, în urma unor investiții estimate la 50 de milioane de euro. Deocamdată, administrația locală a demarat câteva proiecte punctuale, cel mai mare fiind cel de modernizare prin extindere a străzii Monaco. Lucrarea va fi licitată înspre execuție anul acesta.

Pe locul nouă în topul priorităților sibienilor este amenajarea unui traseu pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin (pe porțiunea dintre Turnișor și Gușterița). Proiectul estimat la 25 de milioane de euro, iar administrația locală a realizat un studiu de fezabilitate privind amenajarea malurilor Cibinului între podul peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia și cel din zona Târgu Fânului. Proiectul a fost depus spre a obține cofinanțare din fonduri europene și se află în faza de evaluare, care va mai dura însă câteva luni.

Proiectul pistelor de biciclete pe malurile Cibinului a fost depus spre obținere de fonduri nerambursabile Proiectul pistelor de biciclete pe malurile Cibinului a fost depus spre obținere de fonduri nerambursabile

În fine, în Top zece priorități ale Sibiului, pe ultimul loc este construirea unui centru de spectacole și conferințe. Este estimat la 80 de milioane de euro, dar estimarea este extrem de vagă, deoarece autoritățile locale nu prea știu, încă, ceea ce își doresc cu acest centru. După ce în ultimii ani ideea a fost plimbată când la Primărie, când la Teatrul Național “Radu Stanca“, de anul acesta a fost din nou asumată de Primărie, care a alocat bani pentru întocmirea unui studiu de prefezabilitate. Este dificil de estimat acum dacă și când acest proiect va fi realizat.

prioritatile sibiului de deschidere

Ce au ales ceilalți?

Sondajul derulat în cadrul campaniei “Prioritățile orașului tău“ a fost efectuat în toate municipiile reședință de județ din țară. În zona București – Ilfov cele mai cerute proiecte sunt extinderea și modernizarea rețelei de metrou, modernizarea la patru benzi a centurii Capitalei și realizarea autostrăzii de centură A0.

Cei din Alba Iulia cer autostrada dintre Sebeș și Turda, apoi o centură de nord-vest și un terminal intermodal de transport public, cu parcări pe mai multe niveluri.

Brașovenii cer un aeroport, apoi un spital regional de urgență și autostrada Comarnic – Brașov, în timp ce pentru clujeni cele mai importante proiecte sunt spitalul regional, centura de sud Gilău – Apahida și un spital monobloc de pediatrie.

Vezi mai jos care sunt prioritățile reședințelor de județ și ale Capitalei Sursa foto: Facebook / Prioritățile orașului tău

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

edy

Acum 3 ani

Nu introduceti din nou tranvaiul ? Poate mai pacaliti o data prostimea sibiana sa va voteze ca in 2000. Un grandiose proiect tip JOHANNES.
Raspunde

Amazing

Acum 3 ani

Învață sa scrii, apoi poți deveni și analist! Sau dacă ai văzut ca Dancila e PM, ai zis ca totul e posibil și pentru tine?
Raspunde

manipulare?

Acum 3 ani

din sondajul Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România in parteneriat cu BM acum a ajuns sondajul BM ?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 3 ani

Ce înseamnă “ nu sunt de acord cu zona metropolitană “? Proprietate privatâ ?
Raspunde

altă întrebare!

Acum 3 ani

22 milioane de euro centura de sud a orasului si 25 milioane de euro traseul pentru biciclisti de-a lungul raului Cibin!??
Raspunde

Sibianca

Acum 3 ani

S-a eliminat Centura de Sud, fix cel mai important program de dezvoltare. Pentru ca asa vrea blonda Sibiului.
Raspunde

Sibiul condus de hipsteri

Acum 3 ani

Din pacate, aproape nici un proiect de anvergura si cu adevarat prioritar nu se va face in Sibiu. Ma refer la centuri, decongestionare de trafic, drum Turnisor-Strand, parcari, amenajat mizeria de Cibin, sala polivalenta cu minim 5000 locuri, stadion, centru de conferinte, etc. In schimb, se vor face toate tampeniile de hipsterisme, de genul piste suspendate de biciclete, dozatoare mobile de smoothie de leurda, ateliere tematice de aranjat barbiţa de 3 zile si gheisme din astea. Mi-e sila!
Raspunde

Dezmintire titlu

Acum 3 ani

Ptr rigoare, al cui este studiul? Al unui ONG sau al BM?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus