Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Caravana Smart City, la Sibiu: ”aici se vede influența europeană. Dar să nu se orienteze doar pe centrul orașului”

Caravana Smart City, la Sibiu: ”aici se vede influența europeană. Dar să nu se orienteze doar pe centrul orașului”

Reprezentanți ai Ministerului Energiei, experți europeni și reprezentanți ai societății civile s-au întâlnit cu reprezentanți ai administrației sibiene pentru a discuta despre importanța, dar și finanțările oferite proiectelor din categoria ”smart-city”.

Sibiul a fost primul oraș în care a oprit ”Caravana 2.0 – Implementarea”, proiect generat de Asociația Română pentru Smart City și mobilitate și derulat sub patronajul Ministerului Energiei. Principalele discuții au avut în vedere proiectele în care tehnologia de ultimă generație poate schimba în bine viața comunităților, cum ar fi cea sibiană. În acest context, Robert Tudorache, secretarul de stat în Ministerul Energiei, a arătat faptul că autoritățile centrale încurajează administrațiile locale să atragă fonduri nerambursabile prin proiecte care se aliniază strategiilor adoptate la nivel național și european. ”Noile evoluții din sectorul energetic vor trebui să urmeze liniile de bază ale politicii energetice europene, deoarece acestea sunt incluse în Pachetul privind energia curată, promovat de Comisia Europeană în noiembrie 2016, care vizează atingerea obiectivelor privind eficiența energetică, energiile regenerabile și emisiile în 2030 și 2050, după cum s-a convenit la nivel european. Prioritățile noastre sunt în conformitate cu cei cinci piloni ai Uniunii Energiei și anume securitatea energetică, piața integrală a energiei decarbonizarea, eficiența energetică și promovarea cercetării, a inovării și a competitivității”, arată Robert Tudorache.

56476727_838777989798770_766039968798736384_n

Secretarul de stat apreciază că Sibiul are o administrație deschisă la noile tendințe europene, iar acest lucru trebuie să devină vizibil în mod uniform. ”Îmi exprim speranța că un dialog continuu cu toate părțile interesate de pe piața energiei va aduce o valoare adăugată imensă procesului nostru de finalizare a strategiei energetice, bazat pe o evaluare a impactului asupra mediului și pe un proces de consultare publică. Se vede aici, la Sibiu, influența europeană, este un oraș cu deschidere, unde în mod categoric conceptul de smart-city a găsit teren fertil. Sper ca administrația locală să vină în sprijinul cetățenilor, pentru a le oferi un confort sporit, facilități și să nu se orienteze doar pe zona centrală a orașului, cea turistică, astfel încât de facilitățile noilor tehnologii să beneficieze cât mai mulți oameni”, mai arată secretarul de stat.

”Sunt bani. Mulți bani”

Caravana în cadrul căreia vor mai fi organizate întâlniri cu reprezentanții administrațiilor locale din mai toată țara (de la Cluj-Napoca, la Buzău, Craiova sau Călărași) are rolul de a identifica nevoile specifice fiecărei comunități, nevoi pentru care trebuie redactate proiecte de atragere de fonduri. Căci, potrivit inițiatorilor caravanei, ”sunt bani mulți” și nu doar din fondurile europene. Spre exemplu, arată reprezentanții Asociației Române pentru Smart City și mobilitate, săptămâna trecută aceștia au semnat un acord de finanțare cu China National Electric Engineering Co, Ltd (una dintre cele mai importante companii de stat din China) în valoare de 500 de milioane de euro. Acești bani pot fi accesați și de administrația sibiană, spun reprezentanții Asociației. ”Este o valoare enormă pentru noi – probabil mică pentru nevoile țării. Acordul semnat este pe o perioadă de zece ani, dar acești bani trebuie accesați pe bază de proiecte. Aceste proiecte trebuie să vizeze partea de energie, evident, cea de mobilitate-transport, smart-living (adică inclusiv proiecte care au în vedere dezvoltarea de noi zone rezidențiale), precum și marea infrastructură. Acestea ar fi cele patru zone importante”, explică Eduard Dumitrașcu, președintele Asociației. Și el apreciază că administrația sibiană este pregătită de a dezvolta orașul în direcția ”smart-city”. ”Noi creăm ecosisteme de smart-city bazate pe patru piloni principali. Primul este mediul academic (nu putem ignora cercetarea și dezvoltarea), autoritățile publice centrale și locale, societatea civilă (care trebuie, la final, să beneficieze de proiectele smart-city) și, evident, companiile, cele care au soluțiile și produsele necesare unor astfel de proiecte. La Sibiu există deschidere pentru acest lucru, aparatul tehnic știe despre ce este vorba. Pentru că degeaba știe primarul, dacă nu ai cu cine să implementezi. Și sunt bani, foarte mulți bani”, mai arată Eduard Dumitrașcu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus