La împărțirea celor 28,5 milioane de lei pe care Consiliului Județean îi are la dispoziție pentru cele 64 de primării din județ, doi primari au renunțat la sumele care se cuveneau localităților pe care le conduc. Asta în contextul în care alte primării din județ au inventat motive pentru care ar avea nevoie de bani.
Cele 28,5 milioane de lei în discuție reprezintă estimarea cotei care se cuvine județului Sibiu din impozitul pe venit încasat de către Fisc. Cota respectivă – de 7,5% din impozitul pe venit colectat anul acesta – este virată de Fisc în conturile Consiliului Județean Sibiu care, mai departe, împarte acești bani către primăriile din județ. Scopul acestor bani este de a susține primăriile în implementarea unor programe de dezvoltare locală, a unor lucrări de infrastructură sau, pur și simplu, pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcționării.
Primarii au cerut de cinci ori mai mulți bani. Deși nu prea aveau justificare
Până anul trecut, aceste sume erau împărțite de Consiliul Județean Sibiu fără prea mare bătaie de cap: municipiul Sibiu primea cei mai mulți bani (400.000 de lei anul trecut), Mediașul era pe locul doi (381.640 de lei), după care aceeași sumă era acordată tuturor celor nouă orașe (346.000 de lei) și, la fel, aceeași sumă era distribuită în mod egal celor 53 de primării de comune din județ (câte 255.120 de lei, a fost suma distribuită la începutul anului 2018).Din acest an, conducerea CJ Sibiu a schimbat strategia și, în primă fază, a solicitat fiecărui primar să transmită o cerere pentru sumele de care crede că are nevoie pe baza proiectelor pe care le are în derulare sau plănuiește să le demareze. ”Urmare a sumelor comunicate de către unitățile teritorial-administrative din cadrul județului Sibiu s-a efectuat o centralizare și o analiză a acestora, rezultând faptul că sumele solicitate sunt mai mari de 4,81 de ori față de suma alocată de 28.492.000 de lei prin Legea bugetului de stat nr. 50/2019”, au constatat reprezentanții CJ Sibiu, după cum se arată într-un raport întocmit de Serviciul administrare buget din cadrul instituției județene.
Fără să nominalizeze vreun primar, reprezentanții CJ Sibiu arată că o parte din solicitările primite nu aveau sprijin în realitate. Mai precis, unii primari au solicitat fonduri susținând că au nevoie de acestea pentru a cofinanța proiecte demarate ca urmare a semnării unor contracte de finanțare cu Ministerul Dezvoltării, deși, în realitate, aceste contracte nu existau. Sau unii primari au solicitat bani pentru cofinanțarea unor proiecte în derulare, sumele cerute fiind însă mai mari decât cofinanțarea necesară. ”În unele cazuri au fost solicitate alocări de sume pentru proiectele care au fost respins la finanțare de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice”, se mai arată în raportul amintit.
În funcție de locuitori și suprafață
Pentru că prima tentativă de a împărți primăriilor bani în funcție de nevoi a eșuat, conducerea CJ Sibiu a decis să aplice alte două criterii de departajare: populația (conform statisticilor de la 1 ianuarie 2018) și suprafața din intravilanul localităților. ”Municipiul Sibiu și comuna Șelimbăr nu au solicitat sume”, mai arată reprezentanții CJ Sibiu în raportul amintit.Decizia celor două primării vine în contextul în care municipiul Sibiu are un buget estimat la peste 778 de milioane de lei (față de cele 495 de milioane de lei estimate a intra în bugetul CJ Sibiu anul acesta), în timp ce Primăria Șelimbăr are un buget estimat pentru anul în curs de peste 55 de milioane de lei (față de, spre exemplu, municipiul Mediaș care are pentru anul în curs un buget estimat la 97 de milioane de lei).
În urma aplicării acestui algoritm, cea mai mare sumă repartizată de CJ Sibiu în acest an revine municipiului Mediaș (4,1 milioane de lei), urmat de orașul Cisnădie (1,9 milioane de lei) și de Avrig (1,7 milioane de lei). De cealaltă parte, cele mai mici sume revin celor mai mici localități: Rîu Sadului primelte 112.060 de lei, Ludoș primește 126.250 de lei, Marpod – 131.320 de lei, iar Cârța - 177.580 de lei.
Proiectul privind împărțirea acestor sume urmează să fie supus dezbaterii consilierilor județeni în ședința programată săptămâna viitoare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: CJ Sibiu , Riu Sadului , Consiliul Judetean Sibiu , Primăria Sibiu , Consiliului Județean , Consiliului Județean Sibiu , Primăria Șelimbăr , Mircea Baniciu , Administraţiei Publice , Ministerul Dezvoltării Regiona , Municipiul Sibiu , Pentru Sibiu , cote defalcate
Vizualizari: 4635
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
@Hermannstadter
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Muresan
Acum 3 ore
Amn114