Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
6°C

42 de ani de la cea mai mare tragedie montană din România. „A fost o atmosferă teribilă în Sibiu”

42 de ani de la cea mai mare tragedie montană din România. „A fost o atmosferă teribilă în Sibiu”

17 aprilie 1977, 23 de morți – acestea sunt datele care de 42 de ani fac Sibiul să tremure de durere, în fiecare primăvară. Cea mai mare tragedie montană din istoria recentă a țării noastre rămâne vie în amintirile celor care au trăit acele momente și care spun povestea tuturor celor care au dorința să asculte. Adi David, actual șef Salvamont Sibiu, a reamintit pentru Turnul Sfatului ce s-a întâmplat în acea zi neagră, în care 20 de liceeni și 3 profesori de la Colegiul Brukenthal (Școala Germană nr.1, în vremea aceea) și-au pierdut viețile.  

Avalanșa din ’77 a fost cea mai mare tragedie din munții României. Fenomenul i-a luat prin surprindere pe elevii și profesorii aflați într-o tabără la munte, chiar în ultima zi a șederii la Bâlea… de unde, din păcate, înapoi la părinții lor nu au mai ajuns. Condițiile meteo erau vitrege în acea zi, povestește Adrian David, șeful Salvamont Sibiu, însă cu toții au decis că merită să mai arunce o privire în jur, pentru o ultimă dată înainte de plecare.

„Erau condiții total neprielnice. Din ce știu de la colegii mei, atunci a nins vreo două zile și s-a depus un strat consistent de zăpadă. La vremea respectivă, la Bâlea nu exista stație meteo. Dimineața, unul din profesorii din tabără, chiar dacă era ultima zi de ședere acolo, a scos copiii să mai facă o tură. Imediat după ce au ieșit s-a produs și tragedia. Întreg versantul s-a rupt, toată zăpada s-a pus în mișcare și i-a surprins pe cei care erau nici măcar pe pârtie, ci în apropiere. Zăpada i-a întins pe lac, gheața s-a fisurat și apa s-a infiltrat în stratul de zăpadă”, povestește șeful Salvamont.

avalansa 5

Pentru echipele de salvare, intervenția promptă nu a fost o opțiune, iar de răspândit tragica veste presei nici nu s-a pus problema... „Bătea vântul, telecabina nu circula și echipele salvamont nu au putut să intervină decât abia a doua zi. La acțiunea de salvare au participat salvamontiști, militari, totul a fost strict supravegheat de miliție și securitate, iar informațiile nu au ieșit deloc în afară”.

Dacă anii trecuți se întâmplau diferite evenimente în această zi, așa cum a fost pentru câțiva ani un concurs comemorativ organizat de Colegiul Brukenthal, șeful Salvamont spune că de vreo doi ani nu s-a mai făcut nimic. Totuși, oamenii își iau în fiecare an, în 17 aprilie, un scurt răgaz pentru a-și aminti de cei care au murit în teribilul incident.

avalansa 1

Foto: emunte.ro

Așa s-a născut stația meteo de la Bâlea

În urma avalanșei s-a decis să se deschidă o stație meteo și așa a apărut cea de la Bâlea, care oferă, pe lângă observații meteorologice, și analize ale stratului de zăpadă, ale stabilității lui, informații pe baza cărora se emite buletinul nivometeorologic.

Din nefericire însă, există anumite avalanșe care nu pot să fie prezise, așa cum sunt cele din perioada lunii mai. Tocmai de aceea, dacă vor fi aventurieri care vor vrea să schieze de 1 Mai, salvatorii le recomandă să facă acest lucru cu foarte mare grijă.

„În mai, zăpada este foarte stabilă, dar pot să apară avalanșele de fund. Au loc scurgeri de zăpadă, pe toată grosimea stratului, până la stânci, lucru pe care nu îl poți estima în niciun fel. Tot acest proces duce într-un final la avalanșe care pot provoca victime. E un anumit risc pe care nu îl putem estima corect. Noi îi spunem chiar avalanșa de 1 mai”, spune Adi David.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

wick

Acum 3 ani

Rusine sa va fie. Dumnezeu sa-i ierte pe cei 23 :( . Dar cine a scris articolul e varza la limba romana. Pare un articol mult mai important fata de altele si totusi nimeni nici macar nu l-a citit inainte sa-l publice??? trecem peste virgulele care sunt puse unde nu trebuie...dar : "Adi David, actual șef Salvamont Sibiu, a reamintit pentru Turnul Sfatului ce s-a întâmplat în acea zi neagră, în care 20 de liceeni și 3 profesori de la Colegiul Brukenthal (Școala Germană nr.1, în vremea aceea). " care-i finalul frazei???/ in care cei 20 au facut ce? au patit ce? ati pus punct...sunteti jalnici. - "i-au surprins pe cei care erau nici macar pe partie" ...erau nici macar???? as rade dar articolul m-a deprimat .......nu meritati sa scrieti acest articol. Si astea la o citire rapida....rusine sa va fie
Raspunde

alexandru graur

Acum 3 ani

Subscriu!
Raspunde

Fost coorganizator

Acum 3 ani

Organizarea concursului de ski "In Memoriam" a fost sistata, printre altele, si la cererea parintilor celor decedati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus