Marţi,
29.11.2022
Innorat
Acum
5°C

Achiziție importantă pentru ULBS în 2019: a cumpărat o clădire cu aproape 2 mln. de euro

Achiziție importantă pentru ULBS în 2019: a cumpărat o clădire cu aproape 2 mln. de euro

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a reușit să cumpere clădirea în care se află Facultatea de Științe. Foștii proprietari - patru familii care locuiesc în Germania și Ungaria - au câștigat imobilul în anul 2012 printr-o decizie judecătorească, dar s-au lăsat convinși să o vândă ULBS după ce au văzut experiența universității în reabilitarea clădirilor pe care le deține.

Anul 2019 a început cu o veste bună pentru ULBS în general, și pentru Facultatea de Științe în special - clădirea în care se află aceasta, de pe strada Dr. I. Rațiu, nr. 7 a devenit proprietatea universității după un lung proces de negociere cu foștii proprietari, care s-a încheiat cu succes pentru învățământul sibian în decembrie 2018. ULBS a plătit peste 9 milioane de lei sau aproape 2 milioane de euro pentru clădire, care este un monument istoric.

„Procesul e din 2012 câștigat de proprietari. Am negociat cu ei - inițial cereau aproape 4 milioane de euro. A durat destul de mult și în toamnă au fost în vizită doi dintre proprietari - că sunt patru familii - și văzând intențiile noastre, dar și modul în care am renovat clădirea Rectoratului, pe care la fel am cumpărat-o, au avut confirmarea că trebuie să renovăm complet și clădirea Facultății de Științe. Și atunci în decembrie au hotărât să vândă clădirea”, ne spune rectorul ULBS, Ioan Bondrea.
Conform estimărilor făcute de universitate, reabilitarea s-ar ridica la cel puțin 1 milion de euro. Ioan Bondrea precizează că, fiind o clădire istorică, universitatea va încerca să obțină fonduri europene pentru reabilitare, dar nu sunt excluse și alte surse: bugetul ministerului sau bugetul propriu.

Decanul Facultății de Științe își amintește că în iunie 2018 foștii proprietari ai clădirii au transmis și un ultimatum. „După procesul din 2012, conform legislației clădirea trebuia să-și păstreze regimul de utilizare. Am încercat să închiriem spațiile, după care anul trecut, în iunie, proprietarii ne-au dat ultimatum să părăsim clădirea; tot pe cale judecătorească s-a decis că putem rămâne aici. Însă a fost un moment foarte dificil pentru noi, pentru că noi avem laboratoarea cu dotări foarte speciale și spațiile sunt amenajate special și n-am fi putut să  mutăm echipamentele într-o lună în niciun caz”, ne-a spus Angela Bănăduc.

Precizăm că în ultimii 10 ani ULBS a reușit să mai cumpere clădirea în care în prezent se află Rectoratul, precum și actualul sediu al Centrului de Reuniune Academică, de pe strada Banatului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Bogo

Acum 3 ani

Cladirea NU este monument istoric! Cat despre ce face ULB cu cladirile....sunt publice si vede oricine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus