Sâmbătă,
21.09.2024
Cer Senin
Acum
6°C

ULBS vrea să cumpere dronă pentru studenți

ULBS vrea să cumpere dronă pentru studenți

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) intenționează să cumpere o dronă pe care o vor folosi studenții de la Facultatea de Științe Agricole, Industria Alimentară și Protecția Mediului (FȘAIAPM). Conducerea facultății ne-a spus că obiectul va fi achiziționat imediat ce va primi finanțare.

Amintim că FȘAIAPM deține un teren agricol didactic - Ferma de la Rusciori - unde studenții au posibilitatea să facă toate lucrările în ceea ce înseamnă agricultură. Ferma are o suprafață de 37 de hectare. ULBS a investit în acest an aproape 90.000 de lei acolo. „Am înființat o livadă nouă pe sistem intensiv, cu irigare, acoperită, adică la standarde europene. Am investit în sistema de mașini, avem un tractor nou, cumpărat, avem semănătoare, practic toată sistema de care am avea nevoie pentru a lucra terenul din fermă”, ne-a spus decanul facultății, Camelia Sava, într-un interviu, realizat în această săptămână.

Întrebată cum se schimbă metodele de predare și programul de studiu la FȘAIAPM, având în vedere schimbările climatice sau apariția tehnologiilor inteligente care se implementează inclusiv în agricultură, Camelia Sava a răspuns că în curricula facultății sunt mai multe discipline „care îi familiarizează cu noile tehnologii”. „Este vorba despre discipline care țin de agricultura de precizie, ceea ce înseamnă că dai exact atât cât trebuie din pesticide și din îngrășăminte. Există și în Industria alimentară posibilitatea să facă practică în firme de mare prestigiu local și național și acolo văd tehnologie de vârf”, a adăugat decanul.

Camelia Sava ne-a mai spus că se intenționează achiziționarea unei drone „pentru ca studenții să poată să facă investigațiile în fermă”: „Adică încercăm să le punem la dispoziție ultimele noutăți în ceea ce înseamnă tehnologiile moderne”. „Avem un proiect prin care dorim să o achiziționăm imediat cum se finanțează. Avem sisteme informatice prin care putem să achiziționăm date cu ea și să le prelucreze studenții, ca să vadă în timp real ce se întâmplă și să poată să lucreze mult mai atractiv și mai modern pentru generația lor”, a explicat decanul FȘAIAPM.

În total, potrivit decanului, pentru reabilitarea întregii Ferme Didactice de la Rusciori este nevoie de aproximativ 3 milioane de lei - sumă pe care universitatea dorește s-o obțină printr-un proiect în cadrul Programului Operațional Regional.

Interviul complet cu decanul FȘAIAPM, Camelia Sava, va fi publicat la sfârșitul săptămânii pe www.turnulsfatului.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Craciunas Victor

Acum 5 ani

M-as fi asteptat de la o institutie de invatamant sa-si propuna realizarea de catre studenti a unor asemenea aparate de zbor !!!
Raspunde

Jon Tirbuson

Acum 5 ani

O universitate care e cu adevarat o unitate de invatamant SUPERIOR si cu facultate de stiinte, ar trebui ca in 2019 sa aiba programe si studenti capabili sa CREEZE ei asemenea drone, nu sa cumpere de pe piata drone facute de altii si sa se laude cu ele. Facultatile romanesti de 2 lei n-au auzit de cercetare, inovatie si lucruri care definesc o facultate.... ei inca predau mecanic din carti si fac proiecte sa se umple profesorii de bani, nu sa avanseze societatea si etc etc etc.... Oare cand se vor trezi si facultatile romanesti... care numai facultati nu sunt, ci mai degraba firme de facut diplome.... din pacate, doar atat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus