Sâmbătă,
16.10.2021
Ploi Scurte
Acum
7°C

Gest nobil al unui preot sibian în Săptămâna Mare. „Și ei sunt ai noștri”

Gest nobil al unui preot sibian în Săptămâna Mare. „Și ei sunt ai noștri”

Îmbrăcați parcă prea subțire pentru vremea de afară, o mână de oameni s-a strâns la cimitir pentru a conduce pe ultimul drum trei bărbați a căror casă a fost strada. După ce au stat luni bune la morgă fără a fi „revendicați”, un preot le-a cumpărat cele nesare pentru înmormântare. Împreună cu o asociație și enoriașii au pus mână de la mână pentru ca oamenii străzii să fie înmormântați așa cum se cuvine.

Era trecut un pic de 13:00. Vântul se întețea iar câțiva stropi de ploaie atingeau pământul proaspăt săpat. În cimitir, erau trei gropi pregătite. Toate pentru oamenii străzii. Rând pe rând, trupurile acestora au fost puse în groapă, în timp ce preoții se rugau.

„Oamenii nimănui”

Părintele Cătălin Dumitrean a sărit în ajutorul persoanelor mai puțin norocoase și le-a asigurat înmormântarea și celor care sunt „ai nimănui”. Un bărbat era mort din decembrie, iar ceilalți doi din februarie.

„Este obligatoriu să avem grijă de acești oameni necăjiți, amărâți, fără adăpost, fără viață normală care au sfârșit fiecare într-un mod tragic după ce nu au beneficiat de prea multă bucurie în viață. Noi, ca oameni ai bisercii responsabili, avem datoria ca în aceste zile și în toate zilele, de fapt, pentru că noi am mai înmormântat alți 16 morți care au stat luni de zile la morgă fără ca cuiva să-i pese. Ei sunt oamenii nimănui și devin ai noștri. Noi ni asumăm din momentul acesta”, spune preotul Cătălin Dumitrean.

În colaborare cu Primăria Sibiu și Asociația Femeilor Ortodoxe, preotul și-a luat angajamentul să îngroape toți oamenii uitați de soartă și de lume. Cu atât mai mult cu cât am intrat deja în Săptămâna Mare.

„Învățătura noastră spune că, la trei zile după moarte sufletul are nevoie neapărat de slujba de înmormântare, de acele dezlegări pe care preotul le face în biserică sau la mormânt pentru ca sufletul să primească iertarea păcatelor și să primească un loc în împărăția lui Dumnezeu. Gândiți-vă că acești oameni nu beneficiază de aceste lucruri, după luni și luni de zile. La 40 de zile deja sufletul este judecat deci ne întrebăm care va fi sentința lor? Noi avem obligația să ne facem datoria pentru că altfel suntem și noi trași la răspundere. Intrăm în Săptămâna Mare și recomandăm și credincioșilor să facă cât mai multe fapte adevărate”, spune preotul Cătălin Dumitrean.

inmormantare

„Acum, în al 12-lea ceas, putem face ceva”

De-a lungul vieții, oamenii străzii sunt ajutați de Asociația Femeilor Ortodoxe cu mâncare și, uneori, chiar încălțăminte. Însă, nici de la înmormântări nu se dă înapoi.

„Noi avem o activitate de 15-20 de ani, îi cunoaștem pe majoritatea oamenilor de pe stardă. În măsura în care reușim și putem, îi ajutăm, inclusiv acest gest care este normal creștinesc. Noi, în genereal, îi ajutăm cum putem. Avem și mese și le dăm de două ori pe săptămână masă caldă. Și ei sunt ai noștri. Nu trebuie să-i judecăm. O parte poate sunt mai buni decât noi. Atât că, la un moment dat, au fost singuri, nu a fost nimeni lângă ei și s-au pierdut. Ne bucurăm dacă, măcar, acum ,în al 12-lea ceas, putem face ceva pentru ei”, spune Eugenia Fățan, președinte al Societății Femeilor Ortodoxe Sibiu.

Printre cei care au participat la slujba de înmormântare s-au numărat și doi prieteni ai unuia dintre răposați. Amândoi au apreciat gestul preotului.

„Eram prieteni foarte buni. Un om muncitor, un om sufletist. Merita acest gest, chiar dacă nu avea pe nimeni”, spun aceștia.

Mâine, preotul Dumitrean va mai contribui la înmormântarea unui om sărman, de data asta o femeie.

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dd

Acum 2 ani

Reclama de 2 bani! Nimic impresionant! Oricum nu cred ca a cotizat preotul cu ceva si in plus, un preot ar trebui sa inmormanteze gratis in general prin juramantul de smerenie. si iubire fata de semeni.
Raspunde

corina

Acum 2 ani

Sincere Felicitări preotului Dumitrean !
Raspunde

eu

Acum 2 ani

Felicitări preotului Dumitrean !!!
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

Mult mult respect pentru preotul Dumitrean!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus