Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
4°C

A început campania pentru europarlamentare. Cine sunt sibienii de pe liste

A început campania pentru europarlamentare. Cine sunt sibienii de pe liste

Astăzi a început campania electorală pentru alegerile europarlamentare. Pentru cele 33 de locuri alocate României în Parlamentul European vor concura 13 formaţiuni politice şi trei independenţi. Pe 25 mai, la ora 7,00, campania electorală se va încheia, iar cei peste 18.949.141 de alegători vor fi chemaţi la urne pe 26 mai.

În ţară sunt organizate 1.269 de secţii de vot, în timp ce românii din diaspora pot vota la europarlamentare în 441 de secţii deschise în afara ţării.

Sibienii de pe liste

Sibianul cu cele mai mari șanse de a intra în Parlamentul European este Nicu Ștefănuță, aflat pe poziția a șasea a listei USR+PLUS. Nicu Ștefănuță are 37 de ani și este diplomat european. În prezent reprezintă Parlamentul European la Washington, fiind primul român care asigură legătura dintre forul european și Congresul american. Lucrează la Parlamentul European din 2007, ca expert în comisiile de agricultură și de buget și apoi ca diplomat al Uniunii Europene. Tot pe lista USR+PLUS se află și Raluca Amariei, fost președinte al USR Sibiu. Este în coada listei și nu are șanse de a intra în PE.

ȘI ALDE a promovat pe listă o sibiancă, însă se află și ea spre finalul numelor cu care partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu va participa la alegeri. Este vorba de Maria  Kruppa, președinta organizației de femei. Maria Kruppa este manager de dezvoltare în cadrul unei companii din domeniul medical. Social-democrații au adus doi sibieni pe lista partidului, însă nici aceștia nu au șanse de a intra în Parlamentul European. Mihai Ioan Macaveiu, inginer constructor şi administrator de firmă, va candida reprezenta județul Sibiu pe lista PSD la alegerile europarlamentare. Macaveiu se află pe poziția 26, fără șanse de a prinde un loc de parlamentar european. Pe locul 31 se află a doilea sibian, Alexandru Popa.

Un alt sibian apare pe lista Partidului Democrației și Solidarității – Demos. E vorba de Joachim Cotaru, inițiatorul proiectului morii din Hosman. S-a născut în 1974, în Rostock, Republica Democrată Germană”. Platforma Demos s-a înfiinţat în anul 2016, iar în anul 2018 a devenit partid politic.  Liberalii au anunțat, după ce fostul viceprimar Virgil Popa i-a fost refuzat dreptul de a participa la alegeri, că Sibiul va fi reprezentat în Parlamentul European de Rareș Bogdan, aflat primul pe lista partidului.

În 2014, la alegerile europarlamentare prezența la vot a fost de 32,44%, iar USD a obținut atunci 37,6% (16 locuri), PNL – 15% (6 locuri), PDL 12,23% (5 locuri), UDMR – 6,3% (2 locuri), PMP – 6,21% (2 locuri), Mircea Diaconu – 6,81%.

Cine votează

Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European.

Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua de referinţă, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Cetăţenii români care au drept de vot şi au împlinit, până în ziua de referinţă inclusiv, vârsta de 23 de ani au dreptul de a fi aleşi în Parlamentul European. Alegătorii comunitari care în ziua de referinţă doresc să voteze la altă secţie de votare decât unde sunt înscrişi în copia de pe lista electorală specială votează numai dacă biroul electoral judeţean sau biroul electoral de sector confirmă, la solicitarea telefonică a preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, că au fost înscrişi în listele electorale speciale.

Alegătorii comunitari care în ziua de referinţă se află în străinătate votează pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European numai dacă se regăsesc în tabelul întocmit de Autoritatea Electorală Permanentă, care cuprinde alegătorii comunitari înscrişi în listele electorale speciale.

Nu pot vota pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre. Aceştia pot vota doar listele/candidaţii din statul respectiv. Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidaţi sau prenumele şi numele candidatului independent pe care îl votează. Ştampila cu menţiunea "VOTAT" trebuie astfel dimensionată încât să fie mai mică decât patrulaterul.

Ordinea pe buletinul de vot

PSD ocupă pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare din 26 mai, urmat de Alianţa 2020 USR PLUS, Partidul Pro România. Următoarele poziţii sunt ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale - BUN. Pe ultimele poziţii pe buletinul de vot se află candidaţii independenţi - Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.

Referendum

Tot în 26 mai se va organiza referendumul propus de președintele Klaus Iohannis. Românii sunt chemați să răspundă la două întrebări:

1. 'Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?', 2. 'Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?'.

Potrivit legii 3/2000, campania pentru referendum începe la data aducerii la cunoştinţă publică a datei referendumului. Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nicu

Acum 4 ani

Mergem la strand sau la un gratar,partidele sa si duca membrii la vot si simpatizantii!Noi ce care nu suntem membri ai partidelor politice nu suntem interesati de vot!S au dus vremurile cand stateau romanii la coada sa voteze !
Raspunde

Contedeluna

Acum 4 ani

Nicule, așa-i ca daca bagi o friptura si niște beri, te uiți la meci si dormi bine, viata (ta) e frumoasa? Ca foarte probabil alte nevoi nu ai, corect?
Raspunde

Alex

Acum 4 ani

@Redacția: Demos nu a strâns semnăturile necesare!
Raspunde

bibi

Acum 4 ani

Io cu cine votez?
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Miting electoral intr-un orasel de provincie. Candidatul Opozitiei este invitat pe scena pentru un scurt discurs: - Adversarul meu v-a furat pe rupte timp de 4 ani... Dati-mi si mie o sansa!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 4 ani

Iar unionistul independent George Simion este la poziția 15 din buletinul de vot ; cel puțin basarabenii beneficiari ai cetățeniei române au datoria sa-l voteze abandonând egoismul celui care și-a văzut realizat interesul individual : UE ! Succes !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus