Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-6°C

Sibiul colectează selectiv. Stația de sortare și compostare funcționează fără întrerupere (P)

Sibiul colectează selectiv. Stația de sortare și compostare funcționează fără întrerupere (P)

În urma demarării cu celeritate a procedurilor necesare încredințării stațiilor de sortare și compost de la Șura Mică și, respectiv, Cisnădie, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu anunță sibienii că gestiunea activității de operare a stațiilor a fost încredințată societății SC Soma SRL.

Necesitatea demarării respectivelor proceduri a apărut ca urmare a unei decizii judecătorești definitivă și irevocabilă, prin care contractul cu fostul operator al stațiilor de sortare și compostare a fost încheiat. În urma procedurilor de negociere cu mai multe societăți din domeniu, noul contract a fost încheiat cu SC Soma SRL pentru o perioadă de un an. În această perioadă, reprezentanții ADI Eco Sibiu vor demara o nouă procedură publică pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii activității de operare a stațiilor, în vederea asigurării prestării serviciilor și funcționalității Sistemului de management integrat al deșeurilor la nivelul județului Sibiu.

În stațiile de sortare și compost de la Șura Mică și în cea de sortare de la Cisnădie sunt gestionate deșeurile colectate selectiv de la aproximativ 300.000 de locuitori ai județului Sibiu. Cu alte cuvinte, aici sunt aduse deșeurile reciclabile și cele biodegradabile colectate de la cetățenii și societățile comerciale din Sibiu, Tălmaciu, Ocna Sibiului, Avrig, Cisnădie și din alte 23 de comune (Vurpăr, Şura Mică, Rășinari, Șelimbăr, Sadu, Şura Mare, Orlat, Cristian, Boiţa, Râul Sadului, Gura Râului, Poplaca, Loamneș, Roșia, Slimnic, Pauca, Marpod, Nocrich, Cârţa, Cârțișoara, Porumbacu de Jos, Racovița şi Turnu Roșu).

Din sumele obținute din vânzarea deșeurilor reciclabile, ADI ECO Sibiu va plăti operatorului de sortare costurile aferente activității de sortare, iar operatorului de colectare și transport costurile aferente activității de colectare și transport al deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale. Diferența se va aloca în conturile unităților administrativ-teritoriale pentru susținerea activităților specifice serviciului de salubrizare. Din veniturile obținute din vânzarea compostului, în situația în care se vor obține astfel de venituri știut fiind faptul că în lipsa unei legislații care să reglementeze compostul vânzarea acestuia este foarte greoaie, se va susține, în parte, activitatea de compostare.

Reguli minime de sortare a deșeurilor biodegradabile și reciclabile

În recipientele de culoare maro (pentru deșeurile biodegradanile) se vor depune doar deșeuri precum frunze, iarbă, crengi, resturi de fructe și legume, pliculețe de ceai sau zaț de cafea, coji de fructe și legume.

În recipientele de culoare galbenă (pentru deșeurile din plastic și metal) se vor depune doar deșeuri precum pahare și tacâmuri de unică folosință, sticle de plastic (PET-uri), jucării vechi, pixuri stricate, doze de băuturi, cutii de conservă.

În recipientele de culoare albastră (destinate deșeurilor din hârtie și carton) se vor depune doar deșeuri precum cutii de pantofi, cutii de aparatură electrocasnică, plicuri, fotografii, pahare de carton, etichete de haine, pungi de cadouri etc.

În recipientele de culoare verde (pentru deșeurile din sticlă) se vor depune doar deșeuri precum sticle și borcane goale, resturi de geamuri etc.

Comentarii

1 comentarii

Romania, te iubex

Acum 2 ani

Asa, si care-i smecheria? fac treaba asta pe gratis ? nu cumva sunt platiti de noi toti ? si acum arunca banii pe articole auto elogioase ? Daca nu le convine, sa mearga la oi, sau in mină la scos carbune
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus