Spectacolul "Povestea prinţesei deocheate" de Silviu Purcărete a adus trei mari premii Teatrului Național ”Radu Stanca” la gala UNITER de aseară.
Spectacolul "Povestea prinţesei deocheate", regia Silviu Purcărete, a fost desemnat cel mai bun spectacol la cea de-a XXVII-a ediţie a Premiilor Galei UNITER, care a avut loc luni seară, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.
Printre laureaţii galei s-au numărat şi actorul Florin Piersic şi actriţa Maia Morgenstern, care au primit premii pentru întreaga activitate.
Seria de premii a fost deschisă cu premiul oferit actorului Florin Piersic de amfitrionul galei, actorul Ion Caramitru.
"Vreau să vă spun, şi ca membru al Senatului UNITER, şi ca actor, şi ca preşedinte al UNITER-ului, am un mare privilegiu în această seară să ofer primul premiu al Senatului UNITER cuiva pe care-l admir de foarte mult timp. Premiul pentru întreaga activitate este pentru un domn, un domn care e născut în Clujl dar copilăria şi-a petrecut-o undeva în Bucovina, s-a întors la Cluj să facă liceul de băieţi numărul 3, (...) a absolvit IATC în anul 1956. (...) E înalt, e frumos, e tot timpul frumos, e carismatic, are temperament, sensibilitate, drag de artă şi de oameni, şi-a construit singur o carieră impresionantă, atât în teatru cât şi în film şi televiziune - Florin Piersic", a spus Caramitru.
Premiul pentru cel mai bun spectacol a revenit spectacolului "Povestea prinţesei deocheate", scenariul Silviu Purcărete inspirat din "Sakura Hime Azuma Bunsho" de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete, de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.
Distincţia a fost ridicată de actriţa Ofelia Popii care a mulţumit în numele colegilor săi şi a citit un mesaj al directorului Teatrului din Sibiu, Constantin Chiriac.
"În numele Teatrului Naţional 'Radu Stanca' şi al echipei de creaţie a spectacolului 'Povestea prinţesei deocheate', regia Silviu Purcărete, ţin să mulţumim juriului UNITER pentru premiul acordat acestui eveniment cultural al ţării. Spectacolul a fost creat ca urmare a unui program pe care îl dezvoltăm de cinci ani împreună cu partenerii noştri din Japonia în vederea prezentării acestuia la Jocurile culturale şi olimpice Tokyo 2020 într-un turneu pe tot teritoriul Japoniei. În acelaşi timp acest spectacol va reprezenta România la Festivalul Europalia de la Bruxelles cu trei reprezentaţii programate în luna decembrie a acestui an. Suntem bucuroşi că recunoaşterea internaţională este dublată de o recunoaştere internaţională.
Din păcate, nu pot să fiu părtaș direct la acest mare eveniment și îmi exprim bucuria că acestui spectacol, care deja face parte din categoria spectacolelor de patrimoniu din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, îi este oferită această recunoaștere. Spectacolul „Povestea prințesei decoheate” va fi prezentat și în ediția din acest an a festivalului, care va avea loc în perioada 14-23 iunie și care aduce în fața publicului 540 de evenimente, din 73 de țări, în 75 de spații de joc, pentru aproximativ 70.000 spectatori pe zi”, a transmis directorul TNRS, Constantin Chiriac.
Premiul pentru cea mai bună regie a fost câştigat de Gabor Tompa pentru regia spectacolului "Neguţătorul din Veneţia" de William Shakespeare, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj.
Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost câştigat de actorul Andrei Huţuleac pentru rolul Randle P. McMurphy din spectacolul "Zbor deasupra unui cuib de cuci" de Dale Wasserman, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, de la Teatrul Metropolis din Bucureşti.
Câştigătorul distincţiei a fost anunţat de Emil Boc, primarul oraşului Cluj-Napoca, şi actriţa Mariana Mihuţ.
La categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, câştigătoare a fost desemnată actriţa Ofelia Popii, pentru rolurile din Seigen şi Shinnobu Sota din spectacolul "Povestea prinţesei deocheate", scenariul Silviu Purcărete inspirat din "Sakura Hime Azuma Bunsho" de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete, de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.
Premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar i-a revenit actorului Richard Balint pentru rolul Mr. Lockhart din spectacolul "Navigatorul" de Conor McPherson, regia Cristian Juncu, de la Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania "Liviu Rebreanu".
Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost desemnată Natalia Călin pentru rolul Doamna Bologa din spectacolul "Pădurea spânzuraţilor" după Liviu Rebreanu, scenariul, regia şi universul sonor Radu Afrim, de la Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti.
Nu în ultimul rând, scenograful Dragoş Buhagiar a primit Premiul pentru cea mai bună scenografie, pentru spectacolul "Povestea prinţesei deocheate", scenariul Silviu Purcărete inspirat din "Sakura Hime Azuma Bunsho" de Tsuruya Nanboku al IV-lea, regia Silviu Purcărete, de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.
Premiul pentru debut a fost câştigat de Andreea Tecla şi Mădălina Niculae pentru scenografia spectacolului "R.U.R." de Karel Capek, regia Vlad Cristache, de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, secţia germană.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: TNRS , Constantin Chiriac , Emil Boc , Conor Mc , Festivalului Internaţional , Radu Stanca , Florin Piersic , Teatrul Naţional , Galatasaray Istanbul , Teatrul Naţional Târgu Mureş , Dragoș Buhagiar , Ofelia Popii , Silviu Purcărete , Ion Caramitru , Gabor Tompa , William Shakespeare , Mariana Mihuț , Teatrul Metropolis , Pentru Sibiu , Andrei Huțuleac , Teatrului Național , Teatrului Maghiar , Victor Ioan Frunză , Liviu Rebreanu , Promovare Spectacole , Cristian Juncu , Andreea Tecla , Mădalina Niculae , Radu Afrim , Shinnobu Sota , Gala Premiilor Uniter , Richard Balint , Karel Capek , Dale Wasserman , Doamna Bologa , Festivalul Europalia , Natalia Călin , Premiilor Galei , Vlad Cristache , Maia Morgenstern , Tsuruya Nanboku , Sakura Hime Azuma Bunshô
Vizualizari: 1843
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Gastronomul
Acum 8 ore
Sibian
Acum 8 ore
Muresan
Acum 9 ore
Till Eulenspiegel
Acum 9 ore
Micu Klein