Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Elevii calificați la „Olimpiada Geniilor” din America mai au nevoie de bani

Elevii calificați la „Olimpiada Geniilor” din America mai au nevoie de bani

În mai puțin de o lună de zile, cei trei elevi din clasa a X-a de la Colegiul Național „O. Goga” ar trebui să plece în America la olimpiada geniilor. Însă, aceștia ar mai avea nevoie de cel puțin 1500 de euro pentru a putea pleca liniștiți pe continentul american.

Alexandru Rădac, Codrin Muntean și Daniel Marpozan sunt cei trei elevi sibieni care au reușit performanța de a se califica la Olimpiada Geniilor din Oswegi, New York. Aceștia vor participa cu un robot-pompier și un sistem de senzori pentru economisirea curentului electric.

Pasionați de robotică de mici

Au lucrat luni bune pentru crearea acestora, însă, odată calificați, spun ei, au simțit că au investit timpul în ceva constructiv.

„De când mă știu mi-a plăcut să contruiesc, să demontez tot felul de lucruri, apoi să le reansamblez. Mi-a plăcut să lucrez cu lego-ul de alte tipuri, iar acesta este un robot pe care am reușit să-l fac cu această pasiune”, povestește Alexandru.

„M-am ocupat de programare. Adică după ce colegul meu a gândit algoritmul eu pur și simplu l-am programat și i-am spus practic robotului cum ar trebui să opereze pentru partea de autonomie”, explică Codrin modul în care a contribuit fiecare la realizarea celor două proiecte.

Au muncit după orele de clasă, în pauze, în weekend-uri dar și în timpul orelor de fizică. Cum era de așteptat, au întâmpinat și anumite dificultăți.

„Cea mai grea parte a fost cea de electronică, partea de proiectare în primul rând, nu partea de realizare a cablajelor deoarece încă nu am cunoștințele necesare pentru a realiza un cablaj de la zero și atunci a trebuit să apelez la mai mulți prieteni care m-au ajutat”, spune Daniel.

Mai au nevoie de bani 

Diriginta lor i-a îndrumat îndeaproape și le-a sărit în ajutor de fiecare dată. Însă, mărturisește că elevii au muncit mai mult singuri.

„Eu am căutat întotdeauna să descopăr pasiunile copiilor și să-i ajut să și le dezvolte atât în cadrul orelor la clasă, dar a trebuit să acordăm mult și în extracurricular. Munca, în mare parte, le aparține pentru că ei au lucrat mult și acasă, în afara orelor”, spune Daniela Ileșan, coordonator și diriginte al echipei.

Fiind vorba de un concurs internațional, elevii au nevoie de bani. Prin bunăvoința mai multor sibieni, a școlii și a mai multor firme din oraș au reușit să strângă marea majoritate a banilor. Cu toate acestea, ar mai avea nevoie de câțiva.

„Ar mai fi nevoie de 1500 de euro pentru olimpiada din America. Cu ultimii bani strânși, elevii au mai cumpărat unele piese componente de care aveau nevoie pentru proiectele lor”, spune Daniela Ileșan, profesorul coordonator al echipei.

Conducerea școlii este foarte mândră de rezultatele celor trei elevi și speră să ajungă acasă cu un premiu. „Este prima dată când avem trei elevi participanți la o competiție internațională de o asemenea anvergură, olimpiada geniilor organizată în Oswego, SUA. Suntem mândri toți, nu doar eu, pentru mine este o onoare să reprezint acest colegiu”, spune Laura Dumitru, directorul Colegiului Național „O. Goga”.

Foto: stiintasitehnica.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus