Miercuri,
01.12.2021
Cer Senin
Acum
3°C

Ministrul Muncii, despre companiile din Sibiu care caută forță de muncă: „Măsuri sunt, bunăvoință să fie”

Ministrul Muncii, despre companiile din Sibiu care caută forță de muncă: „Măsuri sunt, bunăvoință să fie”

Marius Budăi, ministrul Muncii și Justiției Sociale, spune că multinaționalele care au venit în România, inclusiv cele din Sibiu, se bucură de cea mai redusă fiscalitate din UE și că firmele din țară au la dispoziție o serie de alte măsuri pentru a rezolva problema lipsei forței de muncă.

În județul Sibiu rata șomajului a ajuns la un minim istoric, de 1,8%, în același timp aprofundându-se criza forței de muncă. Multe companii sunt în căutare de lucrători, la începutul anului fiind disponibile aproape 1.000 de locuri de muncă vacante în tot județul, potrivit Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă. L-am întrebat pe ministrul Muncii, care a venit săptămâna trecută în Sibiu, ce fel de facilități oferă instituția pe care o conduce, spre exemplu, multinaționalelor care angajează mii de oameni sau dacă eventual sunt planificate anumite modificări în acest sens.

„Se îndeplinește ceea ce am spus în Programul de guvernare – că vom scădea șomajul foarte mult și vom crea locuri de muncă”, ne-a răspuns oficialul, continuând să menționeze despre faptul că una dintre măsurile pe care le-a luat Guvernul pentru încurajarea ocupării forței de muncă, dar și pentru creșterea salariilor a fost „acel memorandum pe care l-am făcut cu firmele din construcții – am declarat un salariu minim diferențiat pe domeniul construcției, declarând în Ordonanța 114 domeniul construcțiilor domeniu prioritar pe următorii 10 ani pentru România”. Acest lucru ar fi determinat, potrivit lui Marius Budăi, ca „timid, dar sigur, o parte din români să se întoarcă acasă, o parte din români să renunțe la a mai pleca”.

Ministrul spune că statul nu intenționează să aplice alte măsuri și că dorește să le implementeze pe cele care există.

„Multinaționalele care sunt în Sibiu și care sunt în toată țara au parte – și de aia au și venit în România – de a doua cea mai redusă fiscalitate din UE. În fața noastră este doar Irlanda. Atât timp cât ne punem la dispoziție a doua cea mai redusă fiscalitate din UE... Nu e vorba că tratăm multinaționalele într-un fel și pe ceilalți în alt fel. Noi avem măsuri foarte multe de încurajare a forței de muncă, măsuri de sprijinire și de formare, de exemplu, de ucenici, unde se acordă 2.250 de lei lunar per ucenic. Sau pentru încurajarea angajării tinerilor absolvenți – la fel, 2.250 de lei lunar; pentru încadrarea persoanelor cu dizabilități – 2.250 de lei lunar.

Sunt foarte multe măsuri – de încadrare a oamenilor care n-au lucrat niciodată și au vârsta de peste 45 ani, măsuri de încurajare a ocupării forței de muncă prin angajarea celor care mai au 5 ani de zile până ies la pensie. Deci, sunt multe măsuri de încurajare: 2.250 de lei lunar pentru un om este mai mult decât salariul minim pe economie care este 2.080.

Măsuri sunt, bunăvoință să fie” - ne-a mai spus ministrul Muncii și Justiției Sociale.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Iooo

Acum 2 ani

"Se îndeplinește ceea ce am spus în Programul de guvernare – că vom scădea șomajul foarte mult și vom crea locuri de muncă" Inaptule, in judetul Sibiu somajul era minim cu mult inainte ca voi sa veniti la guvernare. Zi-ne ce somaj este in Vaslui, Giurgiu, Teleorman sau Botosani si ce somaj era inainte sa veniti voi!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus