Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
10°C

Juvenilii nepricepuți de care are nevoie Sibiul

03 Iunie 2019 09:43

În toată povestea mașinilor ridicate de Poliția locală pentru a face loc de parcare “onor“ consilierilor locali (povestea aici), singura organizație care și-a asumat o oarecare poziție a fost cea a tinerilor din USR Sibiu. Bine, o reacție a avut și Primăria Sibiu, dar a fost una cerută, nu generată de resorturi interne ale organizației care administrează acest oraș.

În rest, liniște. Niciun alt partid nu a avut ceva de comentat, nicio organizație civică nu a protestat, nici măcar printr-un comunicat, asemeni celor de la USR. Explicațiile acestei tăceri ar putea fi mai multe: că partidele relevante au reprezentanți în Consiliul local, prin urmare nu își putea turna cenușă în cap în felul acesta; că organizațiile civice au proiecte care se derulează cu finanțare de la Consiliul local Sibiu, prin Primăria Sibiu, deci iarăși “nu se face să muști mâna care te hrănește“.

Eu cred că explicația este alta: în ultimii mulți ani, la nivelul orașului ăstuia s-au înșurubat niște cutume despre care nimeni nu mai întreabă nimic și le acceptă ca pe un dat. De la micile “privilegii“ ale celor care traversează cu sau parchează mașina în Piața Mare, având astfel un loc de parcare asigurat, până la modul în care doar cei cu mulți bani pot beneficia de portițele legii pentru – de exemplu - a-și duce la bun sfârșit proiectele imobiliare. Proiecte care influențează inclusiv pacea urbanistică din acest oraș, deci calitatea vieții pentru ceilalți locuitori.

Și în toată pacea aceasta care “pâclește“ peste oraș au apărut ei. Niște tineri, pe care – în afară de vreo doi sau trei – nu ai de unde să îi iei. Adică n-au mama prin cine știe ce funcție, n-au tatăl cu afaceri grandioase. Au făcut ceva campanii cu “penali“ că așa s-a făcut în toată țara, s-au agitat pe la proteste, fac gălăgie. Tot mai multă gălăgie. Au agitat lucrurile prin Cisnădie. Acum au deschis chiar și procese prin Sibiu, căutând să lămurească în instanță dacă, până la urmă, e legal și normal ceea ce se întâmplă în zona Căii Cisnădiei, cu acel teren privat care a fost încadrat în zonă verde, iar acum va fi folosit pentru amenajarea unui supermarket. Și nu e puțin lucru, căci prin procesul acesta încurcă o afacere de 400.000 de euro a unui om de afaceri căruia Primăria Sibiu i-a dat voie să rupă o parte din parcul Sub Arini pentru a-și face locuri de parcare (detalii aici).

Nimeni, în ultimii mulți ani, nu a angajat la nivelul Sibiului astfel de acțiuni publice. Evident, astfel de acțiuni pot fi descrise drept rezultatul unei “juvenile inconștiențe“, a unei lipse de cultură administrativă, experiență de viață etc. Doar că de “juvenilă inconștiență“ suferă poate mai bine de 90% din locuitorii acestui oraș. Care sunt sigur că habar nu au de pașii pe care îi urmează o inițiativă legislativă locală. Dar care acceptă tot ceea ce se întâmplă în jurul lor ca pe un dat care nu mai trebuie pus sub semnul întrebării, darmite cerut a fi adaptat vremurilor în care trăim.

Cei din USR sunt, de fapt, juvenilii nepricepuți de care Sibiul are nevoie pentru a-și pune din nou semne de întrebare asupra modului în care funcționează acest oraș. În cazul mașinilor recent ridicate, întrebări despre viabilitatea și utilitatea sistemului de transport public local sau despre destinul Poliției locale din Sibiu: ei, polițiștii locali, pentru cine lucrează? Pentru administrație ori pentru cetățeni?

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

A

Acum 1 an

Degeaba incerci sa te bati cu coruptia din primarie. Nu vei reusi niciodata sa castigi. Dupa o gafa mai majora, apare un festival sau eveniment care sta in lumina reflectoarelor jurnalistice mai mult decat gafa si uite asa este uitata. La ce buget si potential are Sibiul, trebuia sa fim pe drumul de a depasi Brașovul si sa ajungem aproape de nivelul Clujului dar nu ai cu cine. Astia stiu doar balciuri, talciocuri si festivaluri iar din cand in cand cate o lucrare urbanistica kitschioasa pe care oamenii o accepta (oamenii se bucura si de lucrarile de mentenanta ca de o imvestitie adevarata si mare).
Raspunde

Hermanndorf

Acum 1 an

Paradoxal, primaria unuia dintre cele mai europene si civilizate orase din tara, pare incremenita in vremuri tulburi, ca o uzina din alta vreme, sterila, greoaie, aroganta, inapoiata, fara orizont si cu un incedibil de scazut IQ.
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Eu cred ca "micile “privilegii“ ale celor care traversează cu sau parchează mașina în Piața Mare" au avut un efect mult mai mare decat pare la prima vedere. Senzatia asta de superioritate a celor din primarie a fost insuflata de acele privilegii mici dar cu impact mare in orgoliile lor. Sa nu uitam ce natural s-a raspuns interpelarii legate de parcatul in Piata Mare acum cativa ani. Si dupa raspunsul acela persoana nu a suferit catusi de putin. Deci de aici trepadusii au dedus ca in mod cert si ei pot face asa ceva daca seful cel mare poate
Raspunde

Cricricri

Acum 1 an

USR va lua primăria când va venii timpul alegerilor locale ! Oameni tineri,carora nu le e teama,care se implica,de cuvânt,bine pregatiti,carismatici,în legatura directa mereu cu cetatenii,un suflu nou binemeritat de toți locuitorii Sibiului.Mult succes!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus