Vineri,
27.05.2022
Acum
0°C

Pesediștii nu s-au mai înțeles la vot: boicotul împotriva PUZ-ului spitalului “spart“ de colegul lor medic

Pesediștii nu s-au mai înțeles la vot: boicotul împotriva PUZ-ului spitalului “spart“ de colegul lor medic

Boicotul anunțat de PSD Sibiu la adoptarea documentației urbanistice a unui viitor spital județean a fost spart, pe neașteptate, de singurul lor coleg care este de profesie și medic: Liviu Cotârlă.

După ce au anunțat printr-un comunicat de presă că nu vor vota planul urbanistic zonal elaborat pentru proiectul unui viitor spital județean din mai multe motive ce țin de locul ales pentru acest proiect, consilierii locali ai PSD Sibiu au intervenit și în ședința în care a fost supus votului respectivul PUZ. “Noi nu suntem împotriva acestui proiect. Dar nu suntem de acord cu amplasamentul care ridică mai multe probleme“, a spus, înaintea votului, consilierul local Ioan Stroie, anunțând că grupul de aleși din partea PSD se va abține. Imediat după cuvântul lui Stroie, a intervenit scurt și colegul său de partid, Liviu Cotârlă. “Eu îmi voi menține votul din comisie și voi vota pentru acest proiect“, a spus Cotârlă, stârnind priviri mirate ale colegilor săi. Liviu Cotârlă este medic primar, specialist în nefrologie în cadrul Spitalului clinic județean din Sibiu, instituție pe care în trecut a și condus-o din postura de manager general. În cadrul Consiliului Local Sibiu, reprezentantul PSD este membru al Comisiei de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură.

Și cu toate că cinci din cei șase consilieri locali ai PSD s-au abținut, PUZ-ul viitorului spital județean a fost adoptat, având în vedere majoritatea de voturi pe care reprezentanții FDGR și cei ai PNL o au în forul legislativ local al Sibiului.

În aceeași ședință, însă, a mai urmat pe ordinea de zi un proiect urbanistic (referitor la ridicarea unui imobil pe Calea Dumbrăvii, colț cu str. Gheorghe Dima), la care social-democrații au anunțat că vor vota împotrivă. “Nu se respectă Planul urbanistic al Sibiului, iar în extrasele de carte funciară apar dimensiuni diferite. Terenul respectiv a fost al domnului Țânț, care l-a vândut tocmai pentru că nu a putut obține un procent de ocupare a terenului de 60%“, a enumerat, dintre motivele de împotrivire, consilierul local Daniel Moșin (PSD). Dar, la fel ca și în cazul PUZ-ului pentru spital, consilierul local Liviu Cotârlă și-a anunțat o altă opțiune. “Eu voi vota «pentru» în cazul acestui proiect, având în vedere votul meu din Comisia de urbanism“.

“Nu e disidență“

Liviu Cotârlă a declarat, ulterior ședinței, că modul în care a votat în Consiliul local (diferit de colegii săi de partid în cazul celor două proiecte mai sus enumerate) nu trebuie interpretat drept semnul unei disidențe. “Eu mi-am menținut opțiunea din comisia de urbanism, unde au fost discutate în detaliu cele două proiecte. La primul proiect, cel legat de spital, nu puteam vota altfel pentru că, în primul rând, eu sunt medic. În al doilea rând, majoritatea și-a asumat acest proiect, s-au făcut pași importanți pentru ducerea la bun sfârșit, care e dorit de 30 de ani. Iar documentele prezentate erau toate în regulă. Când colegii mei au hotărât să se abțină, eu le-am explicat că nu am cum să votez altfel decât cum votat în comisie. Și, sigur, că ei au înțeles. Iar al doilea proiect, cel referitor la imobilul de pe Calea Dumbrăvii, nr 32, acolo toate documentele necesare avizării erau toate în regulă. Nu puteam să votez altfel“, a declarat Liviu Cotârlă, pentru Turnul Sfatului.

Printre motivele enumerate de PSD Sibiu în susținerea boicotului lor este și ipoteza potrivit căreia amplasamentul ales (pe Calea Șurii Mici, chiar la ieșirea din Sibiu) este prea apropiat de groapa de gunoi de la Cristian, de unde adesea sunt emanate mirosuri greu de suportat. Un alt motiv a fost legat de apropierea de Zona industrială vest și, totodată, de Aeroportul internațional Sibiu, văzut drept o sursă de zgomot. “Am fost primul care am ridicat aceste probleme, când s-a discutat despre acest proiect, la asocierea Consiliului Județean și Consiliului local pentru ridicarea unui nou spital. Atunci am recomandat să se facă un studiu de mediu, în care să se ia în considerare factorii olfactivi, de zgomot, de caracteristici ale terenului, apropo de pânza freatică. Lucru care s-a făcut. Din câte știu a fost angajată o firmă din Cluj pentru acest studiu. Și totul e în regulă. Dacă specialiștii semnează și parafează, sigur că nu mă opun, mai ales că este o dorință firească a comunității de a avea o asistență medicală mai aplicată, mai salubră și așa mai departe“, a mai completat Liviu Cotârlă.

După adoptarea PUZ-ului viitorului spital de către Consiliul local, reprezentanții Consiliului Județean (principalul motor a investiției) vor lansa procedura de atribuire a contractului de actualizare a studiului de fezabilitate și întocmire a proiectului tehnic al viitoarei instituții medicale. Pentru acest contract, în bugetul pe anul în curs al CJ Sibiu a fost prevăzută suma de zece milioane de lei.

Citește și

PUZ-ul viitorului spital, în consultare publică: “propunem lărgirea Căii Șurii Mici la patru benzi“

FOTO Cum va arăta cel mai nou pol de dezvoltare al Sibiului. „E un adevărat noroc că avem acest teren”

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Misu

Acum 2 ani

E foarte prost amplasamentul. Zona poluata, zgomotoasa. Chiar are dreptate PSD. Mult mai buna era amplasarea spre Poplaca.
Raspunde

.....

Acum 2 ani

si foarte departe... mai ales că sunt oameni care vin si din alte localități... si nu au masini personale....
Raspunde

Ileana

Acum 2 ani

De ce s_a aprobat lângă groapa de gunoi? Ce nu ii dau direct la lei,pe bolnavi,ca spartanii....dacă oricum nu le pasa de bieții bolnavi si ii arunca în gunoaie. Ca sa te însănătoșească îți trebuie condiții, nu poluarea gunoaielor. Niște nesim....hotărâtorii astia. .
Raspunde

McD

Acum 2 ani

Spitalul trebuie construit aproape de soseaua de centura pentru a facilita accesul rapid si din afara orasului nu doar din oras...locatia nu este cea mai potrivita insa alta mai aproape de autostrada nu a fost identificata...poate daca se elibereaza terenurile de la iesirea spre Agnita ocupate de fostele fabrici comuniste care acum sunt in paragina, locatia din zona Broscarie ar fi interesanta....
Raspunde

sibianca

Acum 2 ani

Din tot articolul nu am inteles ce se intampla cu podul construit in 2015, care are numai 2 benzi. Acesta ramane tot la 2 benzi? Cred ca nu este bine. trebuie largit si acesta. Totul despre drum ce se specifica, respectiv C. Surii Mici este dincolo de pod (respectiv pe drumul hotilot care va avea 4 benzi), dincoace ce facem cu circulatia? La o asa investitie mare trebuie intai organizata infrastructura si apoi te apuci de construit.
Raspunde

eu

Acum 2 ani

Un fricos. A făcut ceva în neregula cat a fost manager și acu ii frica sa nu-i facă dosar penal,după cum le e obiceiul la pnl-Fdgr? Sa fiu în locul lui Trif mâine l-as da afara din partid! Sa meargă la Ponta,raiul fricosilor ce prestează tot ce zice opoziția.
Raspunde

Partidul Infractorilor

Acum 2 ani

Oare va asteptati ca acesti asasini ai natiei romane, PSD sa construiasca altceva decat minciuni desarte si propaganda ieftina ? Daca va asteptati inca, inseamna ca aveti probleme cu inteligenta.... sau lipsa ei.
Raspunde

EU7

Acum 2 ani

Voi vorbiti de minciuni si propaganda ptr cretini? Ba,voi? Ati depus motiunea de inlaturare a guvernului astuia incapabil?Ca asa ziceati:haideti la vot,orice zi cu psd la putere,distruge Romania iremediabil! Pai... acum e tot psd,..Pai cum ,nu mai distruge psd Romania,ce faceti,mai eroilor,nu o salvati?Aaaa,v-a interesat doar sa fiti voi cei care incaseaza milioanele de euro din parlamentul Europei? Pai si cu noi,votantii astia speriati de psd,cum ramane? Ha? Teapa! hmmm...Intrebare ptr inteligentii astia ce tin cu pnl: PNListii sunt urmasii lui Bratianu, sau sunt de fapt urmasii lui Basescu?
Raspunde

LUDOVIC ORBAN PRESEDINTE !

Acum 2 ani

Haaa, vai de mine!Nu ne mai consideri inteligenți? Oaa,repede sa ne picam...:))) Și ce dacă nu ne mai consideri inteligenți, ne doare fix în p... Bai inteligentii lu peste,voi știți ca PSD v_a dat scutirea de impozite tuturor IT-stilor? Abia așteptăm să vină la putere pnl sa va taie toate pomenile de care ați beneficiat pana acum! Tva 29%,impozite mărite tuturor,tăieri de pensii,de salarii,controale de la fisc săptămânal, ați uitat cum decartati dreptul la fiecare control,mai insolvențiilor abonați lunar la judecătorie pe amânarea de executări silite? LUDOVIC ORBAN PRESEDINTE, DA vrem! Șî eu !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus