Boicotul anunțat de PSD Sibiu la adoptarea documentației urbanistice a unui viitor spital județean a fost spart, pe neașteptate, de singurul lor coleg care este de profesie și medic: Liviu Cotârlă.
După ce au anunțat printr-un comunicat de presă că nu vor vota planul urbanistic zonal elaborat pentru proiectul unui viitor spital județean din mai multe motive ce țin de locul ales pentru acest proiect, consilierii locali ai PSD Sibiu au intervenit și în ședința în care a fost supus votului respectivul PUZ. “Noi nu suntem împotriva acestui proiect. Dar nu suntem de acord cu amplasamentul care ridică mai multe probleme“, a spus, înaintea votului, consilierul local Ioan Stroie, anunțând că grupul de aleși din partea PSD se va abține. Imediat după cuvântul lui Stroie, a intervenit scurt și colegul său de partid, Liviu Cotârlă. “Eu îmi voi menține votul din comisie și voi vota pentru acest proiect“, a spus Cotârlă, stârnind priviri mirate ale colegilor săi. Liviu Cotârlă este medic primar, specialist în nefrologie în cadrul Spitalului clinic județean din Sibiu, instituție pe care în trecut a și condus-o din postura de manager general. În cadrul Consiliului Local Sibiu, reprezentantul PSD este membru al Comisiei de organizare şi dezvoltare urbanistică, realizarea lucrărilor publice, protecţia mediului înconjurător, conservarea monumentelor istorice şi de arhitectură.
Și cu toate că cinci din cei șase consilieri locali ai PSD s-au abținut, PUZ-ul viitorului spital județean a fost adoptat, având în vedere majoritatea de voturi pe care reprezentanții FDGR și cei ai PNL o au în forul legislativ local al Sibiului.
În aceeași ședință, însă, a mai urmat pe ordinea de zi un proiect urbanistic (referitor la ridicarea unui imobil pe Calea Dumbrăvii, colț cu str. Gheorghe Dima), la care social-democrații au anunțat că vor vota împotrivă. “Nu se respectă Planul urbanistic al Sibiului, iar în extrasele de carte funciară apar dimensiuni diferite. Terenul respectiv a fost al domnului Țânț, care l-a vândut tocmai pentru că nu a putut obține un procent de ocupare a terenului de 60%“, a enumerat, dintre motivele de împotrivire, consilierul local Daniel Moșin (PSD). Dar, la fel ca și în cazul PUZ-ului pentru spital, consilierul local Liviu Cotârlă și-a anunțat o altă opțiune. “Eu voi vota «pentru» în cazul acestui proiect, având în vedere votul meu din Comisia de urbanism“.
“Nu e disidență“
Liviu Cotârlă a declarat, ulterior ședinței, că modul în care a votat în Consiliul local (diferit de colegii săi de partid în cazul celor două proiecte mai sus enumerate) nu trebuie interpretat drept semnul unei disidențe. “Eu mi-am menținut opțiunea din comisia de urbanism, unde au fost discutate în detaliu cele două proiecte. La primul proiect, cel legat de spital, nu puteam vota altfel pentru că, în primul rând, eu sunt medic. În al doilea rând, majoritatea și-a asumat acest proiect, s-au făcut pași importanți pentru ducerea la bun sfârșit, care e dorit de 30 de ani. Iar documentele prezentate erau toate în regulă. Când colegii mei au hotărât să se abțină, eu le-am explicat că nu am cum să votez altfel decât cum votat în comisie. Și, sigur, că ei au înțeles. Iar al doilea proiect, cel referitor la imobilul de pe Calea Dumbrăvii, nr 32, acolo toate documentele necesare avizării erau toate în regulă. Nu puteam să votez altfel“, a declarat Liviu Cotârlă, pentru Turnul Sfatului.Printre motivele enumerate de PSD Sibiu în susținerea boicotului lor este și ipoteza potrivit căreia amplasamentul ales (pe Calea Șurii Mici, chiar la ieșirea din Sibiu) este prea apropiat de groapa de gunoi de la Cristian, de unde adesea sunt emanate mirosuri greu de suportat. Un alt motiv a fost legat de apropierea de Zona industrială vest și, totodată, de Aeroportul internațional Sibiu, văzut drept o sursă de zgomot. “Am fost primul care am ridicat aceste probleme, când s-a discutat despre acest proiect, la asocierea Consiliului Județean și Consiliului local pentru ridicarea unui nou spital. Atunci am recomandat să se facă un studiu de mediu, în care să se ia în considerare factorii olfactivi, de zgomot, de caracteristici ale terenului, apropo de pânza freatică. Lucru care s-a făcut. Din câte știu a fost angajată o firmă din Cluj pentru acest studiu. Și totul e în regulă. Dacă specialiștii semnează și parafează, sigur că nu mă opun, mai ales că este o dorință firească a comunității de a avea o asistență medicală mai aplicată, mai salubră și așa mai departe“, a mai completat Liviu Cotârlă.
După adoptarea PUZ-ului viitorului spital de către Consiliul local, reprezentanții Consiliului Județean (principalul motor a investiției) vor lansa procedura de atribuire a contractului de actualizare a studiului de fezabilitate și întocmire a proiectului tehnic al viitoarei instituții medicale. Pentru acest contract, în bugetul pe anul în curs al CJ Sibiu a fost prevăzută suma de zece milioane de lei.
Citește și
PUZ-ul viitorului spital, în consultare publică: “propunem lărgirea Căii Șurii Mici la patru benzi“
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Gheorghe Dima , Calea Şurii Mici , PSD , Consiliului Județean , Calea Dumbrăvii , Ioan Stroie , licitatie , Consiliului Local Sibiu , Turnul Sfatului , Liviu Cotârlă , votare , Proiectului Pilot , Căii Șurii Mici , Bulevardul Spitalelor , Daniel Moșin , PUZ
Vizualizari: 6765
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Horațiu
Acum 1 oră
Doamne ferește!
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Adina
Acum 2 ore
Rob