Salamul de Sibiu se află printre puținele produse cu certificat de Indicație Geografică Protejată în UE din România. Acesta se produce în șase fabrici din țară, nu doar la Sibiu, așa cum s-ar crede. Iar acest lucru crează o mică confuzie în rândul consumatorilor. Tocmai de aceea, președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu spune că, în perioada următoare, vor să investească mai mult la capitolul imagine și să le explice clar tututor că și salamul făcut la Sinaia, Bacău sau Brașov tot salam de Sibiu e.
Binecunoscutul salam de Sibiu se produce în șase fabrici din țară, respectiv în Sibiu, Sinaia, Bacău, Filipești de Padure, Feldioara și Călărași. Întrebată dacă îi interesează pe consumatori că salamul se numește într-un fel dar se produce în altă parte, președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu recunoaște că există o mică neînțelegere.
„Există o confuzie. Toată lumea întreabă: e de Sibiu și se face la Sinaia, la Bacău, la Cășărași? Tocmai de aceea, noi am accesat niște fonduri europene în cadrul unui program de promovare european care se numește „Enjoy it's from Europe - Salam de Sibiu, Indicație Geografică Protejată”. În anul acesta vom lansa spotul și un film prin care vom aduce la cunoștință conumatorilor și lumii întregi de unde vine denumirea de Salam de Sibiu, unde se face și care este arealul geografic în care se execută acest produs”, spune Carmen Gavrilescu, președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.
Cu toate acestea, românii de pretutindeni cumpără acest salam pentru rețeta și, totodată, pentru renumele pe care și l-a păstart de-a lungul anilor.
„E un branding, aș zice, într-un fel, de țară. Asociația își dorește și are ca obiectiv ducerea acestui salam în ceea ce înseamnă cultură gastronomică românească, de așa natură încât peste cinci-șase ani de pe platoul standard existent în orice fel de resturant să nu lipsească salamul de Sibiu. Exact cum se întâmplă dacă mergi în Italia: primești o brânză și un salam tradițional italienesc”, mai spune Carmen Gavrilescu.
Din toamnă, salamul de Sibiu se alătură programului Sibiu Regiune Gastronomică. Iar acest lucru, spune președinta asociației, înseamnă și mai multă vizibilitate pentru produs.
„Salamul de Sibiu va fi parte a programului Sibiu Regiune Gastronomică și vom și noi, cei șase memebrii ai asociației prezenți acolo. Iar acest lucru se pliază perfect pe obiectivul nostru de a transforma produsele noastre în vectori de imagine. Gâdiți-vă, când te duci într-o țară, oriunde, prima amintire care îți vine în cap e dacă ai mâncat sau băut ceva bun. Toți ne legăm de zona aceasta de a înțelege culturile celorlalți în afara muzeelor”, spune președinta Asociației Producătorilor de Salam de Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Carmen Gavrilescu , Asociației Producătorilor , Indicație Geografică Protejată , sibiu regiune gastronomica eur
Vizualizari: 5612
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Kokos
Acum 3 ore
Unsibian
Acum 3 ore
Florin alexandru
Acum 3 ore
Tata
Acum 3 ore
Nobody