În primele luni de după prezentarea conceptului de Regiune Gastronomică, nici măcar șefii instituțiilor care urmau să-l implementeze nu aveau idee despre ce este vorba. Un quelque chose, un fel de Capitală Culturală pe bază de mâncare. Adică mâncare, dar fără muzică. Adică și muzică, dar cu mâncarea pe primul plan. Ghiță Bârsan, Ioan Bondrea, Daniela Cîmpean, Astrid Fodor și Gheorghe Roman. În ordinea numelor de pe tricou.
Acum, la spartul târgului, s-a dovedit că nici măcar în ceasul al XII-lea oamenii nu au înțeles exact ce ar fi trebuit să facă. L-au prins de mână pe Iordănescu și au așteptat să le facă treaba, doar că individul a executat atât cât știe. A dus vorbele dintr-o parte în alta, a șoptit pe la diferite urechi, a încercat un șperț cu monede locale, un altul cu un grup de bucătari pârâți, a măcelărit din orice punct de vedere orice eveniment și cam asta a fost. Dar, din vorbe, totul a fost perfect. Totul, ce? Așteptăm închiderea, la anul.
Pe de altă parte, cei care au încercat și în trecut să scoată la lumină zestrea gastronomică a județului au făcut-o oricum fără ajutorul instituțiilor împricinate. Ce să le facă Academia Forțelor Terestre? Cel mai bun exemplu este Cristian Cismaru și întreaga activitate a lui: Transilvania Gastronomică, Slow Food Sibiu, Asociația My Transylvania. Apoi vin adevărații producători locali, care, sufocați de lanțurile de super-market-uri, au căutat permanent soluții. Salvarea lor nu a venit de la ministrul Petre Daea, aprozarul a dat faliment a doua oară. Salvarea n-a venit nici de la Consiliul Județean și nici de la Regiunea Gastronomică. Soluția a venit tot din mâinile lor și și-au construit propriul magazin de desfacere. Sibiu Food Hub e mai mult decât atât și s-a deschis recent pe strada 9 Mai. Mai sunt și adevărații bucătari sibieni, care, marginalizați de trupa de gratargii ai lui Iordănescu, au făcut tot ce le-a stat în putință să le arate sibienilor, nu oficialităților, ce trebuia făcut. Nu scoici, nu bivoli la proțap, ci rețete vechi, sibiene, readaptate, reinterpetate. Rețete cu ingrediente locale, meniuri în funcție de ce găsești în grădină, nu la Metro. Zestrea adevărată a sibienilor. Cam ce găsiți la Ioan Bebeșelea de la Syndicat Gourmet. Dar și la alții câțiva. Nu era nevoie de prezentări festivisto-comuniste, ci de cursuri pentru cei care vor să învețe. Cam ce-au făcut cei de la Ideal Evolution Sibiu. Pe banii lor.
Sibiul n-a rămas cu nimic după Regiune Gastronomică. Dar în Sibiu au rămas oamenii care contează. Ei vor construi mai departe. Ca și până acum.
La fel ca și până acum, decât să-i încurcați, mai bine lăsați oamenii în pace.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Petre Daea , Cristian Cismaru , restaurant sibiu , Transilvania Gastronomică , Academia Forțelor Terestre , Astrid Fodor , Gheorghe Roman , Syndicat Gourmet , Consiliul Județean , Daniela Cîmpean , Ioan Bondrea , Regiunea Gastronomică , Ghiță Bârsan , Ioan Bebeşelea , producatori locali , sibiu regiune gastronomica eur , Pentru Sibiu , Capitala Culturală Europeană , Producători Ada Solomon , Sibiu Food Hub , Ideal Evolution Sibiu , Slow Food Sibiu , Asociația My Transylvania
Vizualizari: 3661
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Sandokan
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
VasileMarculescu
Acum 2 ore
Cosmin