Miercuri,
01.02.2023
Parțial Noros
Acum
2°C

25 de ani de cooperare cu Ille et Vilaine din Franța și un nou acord

25 de ani de cooperare cu Ille et Vilaine din Franța și un nou acord

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean și Președintele Departamentului Ille-et-Vilaine, Jean-Luc Chenut, au semnat joi, 11 iulie, un nou acord de cooperare pe perioada 2019-2021. În județul Sibiu există de 25 de ani o strânsă cooperare cu autorități locale și asociații din Ille et Vilaine, Franța.

sursa: Consiliul Județean Sibiu sursa: Consiliul Județean Sibiu

Ceremonia de semnare a noului acord a avut loc în prezența mai multor invitați români și francezi reprezentanți ai autorităților locale, mediului de afaceri francofon, precum și ai asociațiilor neguvernamentale active în județul Sibiu. În cadrul evenimentului, cei doi președinți, Daniela Cîmpean și Jean-Luc Chenut și-au exprimat angajamentul de continuare a cooperării, punctând beneficiile de ambele părți. Nu întâmplător, semnarea noului acord a avut loc la Muzeul ASTRA, una dintre instituțiile județului care au valorificat cu succes cooperarea cu Franța prin realizarea  unor inițiative ca „Târgul de Țară”, care găzduiește pe tot parcursul verii producători locali și evenimente cu tradiție, unul dintre cele mai apreciate fiind chiar ASTRA Multicultural, aflat în plină desfășurare.

“Mulțumesc autorităților locale și asociațiilor din Ille-et-Vilaine și din județul Sibiu care au colaborat de-a lungul timpului și au dau naștere unor inițiative în domenii diverse precum: servicii sociale, protecţia copilului, agricultură, mediu, turism, cultură și educaţie. Azi mai mult ca oricând ne dorim ca astfel de parteneriate între comunități dintre diferite zone ale Europei să continue, pentru că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să nu lăsăm să se formeze alte cortine sau ziduri care să ne despartă din punct de vedere politic, economic, sau social” a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Noul acord continuă teme consacrate precum servicii sociale, tineret, turism, cultură și dezvoltare rurală, la care se adaugă egalitatea de gen, un domeniu de interes pentru ambele administrații care își propun ameliorarea calității serviciilor publice în spiritul șanselor egale și al democrației participative.

sursa: Consiliul Județean Sibiu sursa: Consiliul Județean Sibiu

 

Cooperarea s-a materializat în schimburi de experiență vizând domenii ca: servicii sociale, protecția copilului, agricultură, mediu, cultură, educație, sănătate și dezvoltarea societății civile. În toate aceste domenii, județul Sibiu a beneficiat de formare profesională pentru specialiști din sectorul public dar și privat, de exemple de bune practici și metode noi de lucru. Au fost realizate proiecte ca „Dezvoltare rurală durabilă”, „Centre de documentare şi informare”, centrele de vacanţă pentru copiii din mediul rural, demarate în 2009, care continuă și azi și implică voluntari din Franța alături de voluntari români care au învățat conceptul de animație pentru copii. În domeniul agricol au existat de asemenea schimburi importante, Consiliul General din Ille-et-Vilaine facilitând participarea unor delegații sibiene la Salonul internațional al crescătorilor de animale –SPACE.

„Aceasta este inima parteneriatului care ne unește: o cooperare voluntară care creează condițiile favorabile pentru dezvoltarea de acțiuni și schimburi care sunt în beneficiul celor două teritorii, în care fiecare învață de la cealaltă, respectând în același timp competențele și responsabilitățile noastre”, declară președintele Jean-Luc Chenut.
Semnarea acordului are loc în cadrul unei vizite mai ample desfășurate de o delegație a Departamentului Ille et Vilaine în Județul Sibiu. Delegația vizitează obiective care ilustrează cu succes rezultatele cooperării în localități ca Șura Mare, Copșa Mică, Moșna.

sursa: Consiliul Județean Sibiu sursa: Consiliul Județean Sibiu

 

Au luat cuvântul Valérie Lecomte-Tribehou, director general al Centrului pentru Egalitate, Educație, Cetățenie din Departamentul Ille-et-Vilaine, Martin Bottesch, consilier județean și unul dintre susținătorii cei mai activi ai acestui parteneriat,  Livia Ilie, prorector Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Ovidiu Baron, director adjunct al Complexul Național Muzeal ASTRA, Tudor Daniel Mihalache, primarul orașului Copșa Mică, Niculae Dancu, primarul comunei Păuca, Nicolae Şuşa, primarul comunei Șeica Mare. Cele mai importanți organizați ai acestei cooperări au fost organizația Solidarité 35 Roumanie și Asociația de Prietenie Ille-et-Vilaine Sibiu.

sursa: Consiliul Județean Sibiu sursa: Consiliul Județean Sibiu

 

Duminică, 14 iulie, de Ziua Franței, va avea loc un concert în Muzeul ASTRA cu o orchestră de tineri din Ille et Vilaine și una formată din elevii Liceului de Artă din Sibiu, implicate într-un schimb cultural. Evenimentul marchează și încheierea Sezonului România – Franța demarat la 1 Decembrie 2018 cu scopul omagierii a două centenare: Centenarul Marii Uniri și sprijinului acordat de Franța în constituirea statului român modern.

sursa: Consiliul Județean Sibiu sursa: Consiliul Județean Sibiu

 

sursa foto principal: Consiliul Județean Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus