Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu atrage tot mai mulți tineri, iar generațiile care termină studiile aici sunt din ce în ce mai pregătite, crede rectorul instituției, Ghiță Bârsan.
Ieri și azi, studenții din an terminal ai Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" au susținul examenul de licență.În total, 274 de absolvenți s-au prezentat la examene în cadrul a cinci specializări universitare - pe 15 iulie, a avut loc proba scrisă, iar pe 16 iulie - proba orală, adică prezentarea și susținerea lucrării de licență. Potrivit lui Ghiță Bârsan, proba scrisă a fost susținută de toți absolvenții - doar doi dintre ei au luat nota 5, iar restul - peste 7. În funcție de rezultate, pe data de 24 iulie aceștia vor fi repartizați în unitățile militare în ordinea mediilor.
L-am întrebat pe retorul Academiei din Sibiu cum vede generațiile din ultimii ani care aleg să urmeze o carieră militară. Ghiță Bârsan crede că tinerii sunt „din ce în ce mai bine pregătiți” atât pe partea militară, cât și pe partea academică.
„Dacă în trecut aveam două-trei specializări universitare și ei trebuiau să lege specializarea universitară de armă sau de specialitatea în armă - de exemplu, din Management în 1995 se făcea toți ofițerii; era complicat ca un absolvent de Management să înțeleagă ce se întâmplă în arma comunicației sau în armele tehnice -, atunci începând cu 2005 până în 2010 am diversificat specializările universitare, așa încât să existe o conexiune între specalizarea universitară și arma pe care o termină el. De exemplu, ofițerii de infanterie, vânătorii de munte, cercetare și parașutiști fac programul de leadership militar, program care este identitic în România, în Austria, în Cehia, în Ungaria și în Polonia, care în anul doi este integral în limba engleză cu aceleași conținuturi și aceleași discipline. Cei care sunt la comunicații și informatică fac Inginerie și Management în domeniul comunicațiilor militare; cei care sunt în intendență sunt de Management economico-financiar etc. Și în felul acesta ei sunt mult mai bine pregătiți”, ne-a expliat rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”.
Ghiță Bârsan mai spune că la examenul de licență toate evaluările sunt externe. „Vin beneficiarii, adică comandanții de brigăzi, de divizii de la conducerea Ministerului Apărării Naționale și evaluează promoția: a fost evaluarea la pregătirea militară și au luat calificativul excepțional - în ultimii 9 ani au luat de două ori „excepțional” și de șapte ori „foarte bine”. Asta arată că, în funcție de promoție și de numărul celor implicați în leadership, rezultatele sunt foarte bune pe componenta militară. Pe componenta academică, la fel. De exemplu, fiecare student este obligat să participe la o sesiune de comunicări științifice și să-și publice partea practică a lucrării. Vorbim de examenul de licență”, a adăugat Ghiță Bârsan. Acesta a mai adăugat că în 2019 aproape jumătate dintre absolvenții AFT au studiat un semestru în străinătate.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Academia Forțelor Terestre , Academiei Forțelor Terestre , Ministerul Justiției , Nicolea Bălcescu , Ghiță Bârsan , Bulevardul Nicolae Bălcescu
Vizualizari: 9919
Ultimele comentarii
Acum 52 minute
Emil
Acum 53 minute
Ovidiu Oanta
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Obiectiv
Acum 1 oră
Emil