Marţi,
28.09.2021
Innorat
Acum
12°C

Peste 900 de sibieni mușcați de căpușe în 2019. Opt cazuri de boală Lyme

Peste 900 de sibieni mușcați de căpușe în 2019. Opt cazuri de boală Lyme

Potrivit celor mai recente rapoarte ale Direcției de Sănătate Publică Sibiu, peste 900 de persoane s-au prezentat la unul din spitalele județului, cu înțepături de căpușe anul acesta.

Un total de 938 de cazuri au fost înregistrate în 2019 în cele șase unități spitalicești din județul Sibiu, se arată în raportul DSP. Cele mai multe înțepături semnalate într-o săptămână au fost în număr de 153, în urmă cu aproximativ o lună.

Cazurile de boală Lyme confirmată au fost în număr de 8 până în acest moment, toate fiind depistate în stadiu precoce.

MĂSURI DE PROTECŢIE PERSONALĂ ÎMPOTRIVA INFESTĂRII CU CĂPUŞE

1              Purtarea unor haine deschise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă.

2              Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.

3              Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpuşe (mâini, braţ–antebraţ, etc) şi utilizarea de repelenţi pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, şosete, pantaloni, etc).

4              Tratarea (spălarea şi uscarea cel puţin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activităţi desfăşurate în zone cu potenţial de infestare cu ixodide.

5              Inspectarea corpului cu atenţie; căpuşele se pot fixa oriunde fără a provoca disconfort la ataşare sau în timpul hrănirii.

6              Înlăturarea promptă a căpuşelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus, astfel încât rostrul căpuşei să nu rămână în piele. După înlăturarea căpuşelor pielea se va dezinfecta cu alcool (70%) şi se va aplica un unguent conţinând un antibiotic cu spectru larg.

 

 

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Coco

Acum 2 ani

Un vecin a sunat de vreo saptamana, la primarie, sa anunte ca una dintre fete, a fost muscata de capuse, in doua zile la rand. Primaria i-a raspuns ca nu poate interveni, decat la sfarsitul lunii august cand este programata zona. Pardon, cine raspunde de deratizare in primarie?
Raspunde

IOO

Acum 2 ani

Nu ii intereseaza pentru ca nu li se intampla lor. Dezinsectia trebuie facuta primavara cand incepe in multirea ca altfel e degeaba. Evential repetata pe parcursul verii. Primariei i se pare oricum o gluma si stiti, licitatii, firme, contestatii, deci birocratie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus