Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Magistrații sibieni rămân pe drumuri. Specialiștii în imobiliare spun că în Sibiu nu există o clădire disponibilă pentru Tribunal

Magistrații sibieni rămân pe drumuri. Specialiștii în imobiliare spun că în Sibiu nu există o clădire disponibilă pentru Tribunal

După ce au fost respinse ultimele două oferte rămase în calcul pentru un potențial sediu al Tribunalului Sibiu, reprezentanții companiilor imobiliare se arată sceptici că în oraș poate fi identificat un alt sediu care să corespundă tuturor crințelor cerute. „Este aproape imposibil”, cred specialiștii consultați de Turnul Sfatului.

Amintim că după ultima licitație organizată, din luna iunie, pentru închirierea unui sediu pentru funcționarea Tribunalului și a Judecătoriei Sibiu, au fost depuse șase oferte, dintre care una a fost descalificată, deoarece a fost înregistrată după termenul limită. Din celelalte cinci, două oferte au rămas în discuții la comisia de evaluare: cea depusă de Casa Albă Independența SA și cea a lui Constantin Șufană, persoană fizică. Prima ofertă propune ca Tribunalul și Judecătoria să funcționeze în fosta clădire de birouri de pe strada Ocnei a întreprinderii Independența. Cea de-a doua ofertă propune ca spațiu de funcționare a celor două instanțe parterul, mezaninul și primele două etaje ale clădirii de pe str. Regele Ferdinand, nr. 4, bloc în care la etajele superioare au fost amenajate locuințe.

Pe 25 iulie, reprezentanții Tribunalului Sibiu au anunțat că și cele două oferte au fost respinse, ca fiind necorespunzătoare. Astfel, procedura de achiziție publică ar urma să fie reluată. Cei care muncesc în domeniul imobiliar în Sibiu spun că este foarte greu, dacă nu chiar imposibil să fie identificat un sediu potrivit pentru Tribunal și Judecătorie.

Alexandra Tufă, consilier vânzări New Concept Living: „Sunt puține clădiri pentru așa ceva. Mai degrabă este greu decât ușor. În Piața Cluj ar fi o clădire disponibilă pentru așa ceva, dar care se vinde. Ea a funcționat ca și hotel mai demult. Bineînțeles, trebuie făcută o renovare, dar este o clădire mare - are aproximativ 1.500 de metri pătrați. Ar fi spațiu pentru atâtea birouri și ce trebuie Tribunalului. Prețul ar fi undeva la 570 de euro pe mp; având 1.450 de mp - 750.000 de euro. Dacă mă întrebați de închiriere, nu aș putea să zic”.

Alexandra Tufă mai precizează că în Sibiu sunt multe spații de închiriere dect de vânzare, dar pentru Tribunal, o clădire atât de mare, „nu cred că există la ora actuală”.

Silviu Ciolacu, AS IMOB: „Având în vedere cerințele și pretențiile, cât și procesul destul de complex și greoi, este foarte greu să găsească o clădire care să îndeplinească toate cerințele lor. Nu este disponibil la momentul actual o astfel de clădire, deoaree ei vor și 70 de locuri de parcare, vor să fie și singuri în clădire; au foarte multe cerințe, bugetul e destul de limitat, plus, repet, procedura este destul de groaie. Având în vedere ofertele care au fost înscrise la prima licitație, nu văd ce oferte noi s-ar putea înscrie”.
Silviu Ciolacu mai spune că în Sibiu sunt trei clădiri care, din punctul de vedere al suprafeței, de 4.500 de mp, cerută pentru Tribunal, ar corespunde acestei cereri, însă acestea sunt ocupate. Este vorba de clădirea de pe șoseaua Alba Iulia, unde activează compania Keep Calling, clădirea Visma și clădirea firmei germane Bertrand. Însă nici acestea nu ar dispune de 70 de locuri de parcare.
Ionel Oglan, administrator Oglan Imobiliare: „Eu zic că este greu, pentru că ei și-au cam limitat căutările. De exemplu, noi niciodată nu am fost contactați de un reprezentant de-al lor, în condițiile în care suntem destul de cunoscuți în Sibiu, să ne spună că ei caută un spațiu. Ei merg poate pe cunoștințe, dar la agențiile imobiliare care știu ce se mișcă pe piață nu știu dacă au apelat. Doi: ceea ce caută ei nu e ușor de găsit în Sibiu. Din punctul meu de vedere, cred că posibilitățile de identificare a unui spațiu sunt de la mediu în jos, unde jos înseamnă greu”.
Ionel Oglan se întreabă cine are spațiul acesta în Sibiu și crede că singura clădire care ar putea fi acecptată e cea de la Independența. „Dacă mă duc în Zona Industrială Vest, găsesc o hală, cu locuri de parcare, o dau, o luați, o compartimentați cum vreți și o aveți, dar 4.000 de mp într-o clădire în care vrei să ai ferestre, toalete, probabil au zone anumite de securitate, unde vin cei arestați, cei care trebuie judecați, birouri, săli de judecată, unde este așa ceva? La ora actuală nu știu o asemenea clădire. Singura la care îmi vine acum în mine, ar fi cea de la Independența, părăsită de ani de zile. O văd într-o zonă bună, pentru că e ușor de găsit, este parcarea din jurul clădirii și mai multe căi de acces, plus transport. Alta în afară de aceea, să fie și disponibilă, nu văd care ar fi”.
Marius Moga, manager adjunct Zacaria: „E foarte greu . Noi suntem unii dintre cei care au depus dosarul, am fost și descalificați în prima etapă. Evident, nu îndeplinim toate condițiile, dar eram aproape. Aș zice că e imposibil să găsești în Sibiu un sediu care să îndeplinească condițiile lor și să fie disponibil”.
În oferta propusă de Zacaria era vorba de fosta clădire Trident din Zona Industriala de Vest, situată în apropiere de Metro și Aeroport.

zacaria spatiul pentru tribunal

Marius Moga crede însă că reprezentanții Tribunalului Sibiu ar fi putut alege una din cele două oferte respinse pe 25 iulie: „Dacă nici cele două clădiri nu au fost acceptate, atunci nu știu. Te uiți la oraș și nu vezi cinci clădiri cu 4.500 mp și locuri de parcare”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Jon Melon

Acum 4 ani

Asta e, domnilor... ati stat ani de zile cu cladirea in paragina, iar acum ati ajuns in strada. Cam in starea asta au adus pesedistii justitia si inca mai au de lucru. Probabil acum lucreaza guvernul viorica la o lege de trimitere a magistratilor in botswana, ca au gasit acolo o cladire si oricum o cam deranjeaza.
Raspunde

flavius

Acum 4 ani

nu tu tribunal, nu tu stadion, nu tu sala de teatru, nu tu aquapark... ce mai lipseaste? celebrul multiplex?
Raspunde

dancp2

Acum 4 ani

multi procurori si judecatori cu idd sau pile sint pe drumuri-PROFESIONAL apropo procurorul ala prins beat cu bmw ul acum vreun an ce face? cladirea de pe victoriei -de 10 ani bataie de joc pe banii contribuabililor guvern boc,mru,poanta,csolos ,grindean.kunta kinte si dancila toate guverne O
Raspunde

Anonymus

Acum 4 ani

sa puna mana de la mana ca au de unde (la ce salarii si pensii speciale au) si sa inchirieze o cladire cum este cea din sensul giratoriu de langa gemenele lui Carabulea, cladire care zace efectiv de atata timp nefolosita... pacat de acea cladire.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus