Joi,
11.08.2022
Parțial Noros
Acum
26°C

Pilotul Ovidiu Almășan, comandantul Aeroclubului ”Hermann Oberth” din Sibiu: Obținerea unei licențe de pilot ajunge și la 60.000 de euro

Pilotul Ovidiu Almășan, comandantul Aeroclubului ”Hermann Oberth” din Sibiu: Obținerea unei licențe de pilot ajunge și la 60.000 de euro

Puțini sibieni știu că au ocazia să vadă cele mai frumoase panorame ale orașului de la înălțime, zburând cu avioanele aeroclubului ,,Hermann Oberth’’. Acesta face parte din cele 15 aerocluburi teritoriale din întreaga țară și oferă o serie de activități pline de adrenalină.

Aflat în imediata vecinătate a  Aeroportului Internațional Sibiu, Aeroclubul ,,Hermann Oberth’’ are ca domeniu de activitate zborul de școală și cel de antrenament. Aici își practică pasiunea zeci de sibieni, care au ales să își petreacă timpul la înălțime. Există mai multe categorii de aeronave, în funcție de greutatea admisă la decolare, care se încadrează în clase diferite cu licențe diferite.

WhatsApp Image 2019-08-01 at 12.13.07

Practicanții pot alege atât aeronavele numite ULM - avion ultraușor, cât și pe cele SEP - avion cu până la maxim 2750 kg admise.

”Pentru partea de ULM avem pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-23 de ani, un program de pregătire subvenționat de stat. În schimb pentru cei care depășesc vârsta de 23 de ani totul devine contracost. Există o singură sesiune de înscrieri pe an, în perioada ianuarie-februarie, după care urmează o perioadă de cursuri teoretice. La finalizarea lor se dă un examen în urma căruia locurile sunt ocupate în ordine descrescătoare”, explică Ovidiu Almășan, comandantul aeroclubului.
Pentru cei ce vor o plimbare cu aceste avioane ca pasageri, fără a urma cursurile aeroclubului, prețul este de aproximativ 100 de euro + TVA, o oră de zbor.

WhatsApp Image 2019-08-01 at 12.13.06 (2)

După cum spune și Ovidiu Almășan, această pasiune este costisitoare, însă bucuriile pe care le oferă sunt unice. Nu vorbim doar despre cât de scumpă este achiziționarea unei aeronave, ci și cât este de grea este întreținerea ei. Din păcate partea financiară oprește multe persoane să practice acest sport.

,,Este foarte mult influențat de posibilitățile financiare, ale lor sau ale părinților. Obținerea unei licențe de pilot de transport ajunge și până la 60 mii de euro. Mulți dintre ei nu își pot permite aceste cheltuieli oricât de mult ar vrea sau ar avea abilități pentru asta. În Sibiu este destul de dezvoltat acest sport și este ușor să atragem tinerii, sunt pasionați de acest lucru''.

Ovidiu Almășan - ultimul din dreapta Ovidiu Almășan - ultimul din dreapta

Există posibilitatea să se înscrie și cei care nu se încadrează în această categorie, dar trebuie să plătească. Se face câte o sesiune de admitere o dată la trei luni, iar examenele se susțin la autoritatea aeronautică, unde aceștia dau atât un examen teoretic, cât și unul practic.

”Mulți dintre elevii pe care i-am avut au continuat să lucreze în aviație. Noi nu facem și pregătire pentru transport de persoane, dacă vor să ajungă la acest nivel trebuie să mai urmeze niște cursuri la diferite companii’’ a completat acesta.
WhatsApp Image 2019-08-01 at 12.13.06 (1)

”Menținem un contact constant cu ei pentru a nu exista accidente între aeronavele noastre șI ale lor. Nu am avut până acum incidente, colaborarea a funcționat foarte bine și la mulțumim pe această cale”, mai spune pilotul.

,,Până acum  nu s-a organizat nici o competiție în Sibiu, aveam una în plan pentru acest an, dar timpul pentru organizare a fost prea limitat, iar de aceea am hotărât să încercăm anul viitor'' - Ovidiu Almășan.
WhatsApp Image 2019-08-01 at 12.13.07 (1)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bianca Laura Lăpădat

de Bianca Laura Lăpădat

Sport, Sănătate Telefon: 0769 28 1942 E-mail: bianca[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

oIo

Acum 3 ani

Bine, normal, dar piloti de BMWeuri oltenesti platesc numa 300-400 € si conduc mai repede ca lumina pe vale oltului, si mai au si rable zburatoare.....................
Raspunde

Mhircia

Acum 3 ani

E ultimul din stanga sau primul din dreapta cum te uiti la poza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus