Miercuri,
05.10.2022
Ploi Scurte
Acum
5°C

Tratamente disponibile la Sibiu, pentru SMA și scleroză multiplă la adulți

Tratamente disponibile la Sibiu, pentru SMA și scleroză multiplă la adulți

Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu, Vasile Spinean, dă asigurări că începând de anul viitor copiii care suferă de SMA (atrofie musculară spinală) și adulții care suferă de scleroză multiplă vor putea primi tratamentul necesar în spitalele din Sibiu.

Două noi programe au fost deschise anul acesta la Sibiu, care ar urma să aducă un plus medicinei locale și un mare avantaj pentru cei cu boli rare.

„În acest an am reuşit să deschidem două noi programe, e vorba de un program şi un subprogram, un program al bolilor neurologice privind tratamentul bolnavilor cu scleroză multiplă şi o activitate nouă în cadrul programului naţional pentru boli rare, respectiv tratamentul pacienţilor cu atrofie musculară spinală", a declarat Vasile Spinean, citat de Agerpres.

Doi copii vor primi tratamentul cu Spinraza, singurul medicament care s-a dovedit a avea rezultate asupra amiotrofiei musculare spinale, la Spitalul de Pediatrie din Sibiu. În ceea ce privește tratamentul pentru scleroză multiplă, 20 de pacienți au fost deja înscriși pentru a beneficia de acesta, la SCJU Sibiu.

SMA 

Cele mai multe celule ale organismului nostru sunt specializate pentru a îndeplini o anumită funcție sau un set de funcții. Neuronii sunt principalele celule care realizează activitatea nervoasă (de la controlul mișcării la percepția variațiilor de temperatură, durerii, atingerii, până la gândirea superioară). În acest scop, neuronii primesc și integrează semnale de la mai multe părți ale corpului, în concordanță cu structura nervoasă din care fac parte (creier, măduva spinării) și cu funcția lor.

Neuronii motori sunt responsabili de controlul muschilor. Funcția corectă a neuronului motor este esențială nu numai pentru activitatea musculară dar și pentru integritatea fibrelor musculare. În SMA, neuronii motori din măduva spinării conțin cantități insuficiente dintr-o proteină numită SMN. Ca rezultat, acesti neuroni motori nu funcționează normal și pot muri, ducând la slăbiciune musculară și atrofie („topirea” mușchilor), arată Asociația SMAcare.

Scleroză multiplă

Mai mult de 2,3 milioane de persoane sunt afectate de Scleroza multiplă (SM) la nivel mondial, majoritatea persoanelor diagnosticate având vârste cuprinse între 20-40 de ani. Apare de peste două ori mai des la femei decât la bărbați și este cea mai întâlnită, non-traumatică, invalidantă boală neurologică la adulții tineri. SM recurent-remisivă (SMRR) este cea mai întâlnită formă de SM – circa 85% dintre persoanele cu SM sunt diagnosticate cu acest tip de boală, arată specialiștii.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus