Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
23°C

Al doilea cel mai mare parc intră în proiectare: Sibiu are nevoie de încă 400 de ha de spații verzi

Al doilea cel mai mare parc intră în proiectare: Sibiu are nevoie de încă 400 de ha de spații verzi

Raportat la populația actuală, cele 210 ha de spații verzi înscrise în actele administrației locale înseamnă o suprafață de puțin peste 13,5 mp de spațiu verde pentru fiecare sibian. Mult sub cei 26 de mp recomandați de Uniunea Europeană și foarte departe de cei 50 de mp de spațiu verde/locuitori recomandați de Organizația Națiunilor Unite. Acesta este contextul în care, la finele acestei luni, Primăria Sibiu va deschide ofertele pentru proiectarea unui parc de 6,2 ha, care va deveni al doilea cel mai mare parc al orașului.

28 august 2019 este termenul final de depunere a ofertelor pentru proiectarea, obținerea actelor necesare în vederea autorizației de construire, dar și întocmirea unui studiu geotehnic de detaliu pentru un nou parc în Sibiu. Un parc cu o suprafață estimată la 6,2 ha (față de cele aproximativ 20 de ha ale parcului Sub Arini). Zona identificată de reprezentanții Primăriei Sibiu drept potrivită pentru amenajarea unui parc care să contribuie la creșterea suprafețelor verzi din oraș este în capătul orașului, în cartierul Tilișca, în zona străzilor Preot Bacca şi Săcel. 280.000 de lei, fără TVA, este suma alocată pentru acest contract, care include și asistența tehnică pe perioada execuției lucrărilor. Aceste lucrări sunt estimate la o valoare de peste 12,4 milioane de lei, fără TVA, și ar trebui executate în termen de cel mult un an de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Departe de un oraș verde

”Conform Fișei localității, suprafața spațiilor vezi aflate în domeniul public al municipiului Sibiu însumează aproximativ 210 ha, valoare care corespunde unei suprafețe de puţin peste 13,5 mp/locuitor. Această valoare se află atât sub recomandările Uniunii Europene (26 mp/ locuitor), cât și ale Organizației Mondiale a Sănătății, care sugerează o valoare de 50 mp/locuitor”, se arată în studiul de fezabilitate elaborat de Henza Business, firma bucureșteană angajată de Primărie. La un calcul simplu, rezultă că pentru a ajunge la nivelurile recomandate internațional, Sibiul ar mai avea nevoie de peste 400 de ha de spații verzi amenajate.

Nu doar suprafețele de spații verzi nu sunt suficiente, mai arată documentul citat, dar nici distribuția acestora – una neuniformă – nu este conformă recomandărilor din domeniu. ”În procesul de proiectare, implementare, inventariere și stabilire a categoriilor de spații verzi, sunt utilizate în mod curent standarde cantitative și calitative. Aceste standarde recomandă de exemplu ca rezidenții localităților să aibă un spațiu verde natural cu o suprafață de minim două hectare la o distanță de 300 m (cinci minute de mers) față de locuință”.

De altfel, conform chestionarelor completate în momentul elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă a municipiului (în urmă cu aproximativ trei ani), mai bine de jumătate dintre sibieni se declară nemulțumiți de distribuția și calitatea spațiilor verzi în cartierele în care locuiesc. ”Peste 80% afirmă că și-ar dori mai multe spații verzi, susținând totodată și amenajarea unor noi trasee de promenadă”, se mai arată în studiul de fezabilitate al celor de la Henza Business.

În zona în este propus a fi ridicat noul parc al orașului, locuiește o populație estimată la 37.000 de persoane, care ar urma să beneficieze de noua facilitate.

Un teren cu probleme de stabilitate

Cei 62.000 de mp pe care ar urma amenajat noul parc al Sibiului au fost folosiți până acum cinci ani drept spațiu de depozitare a deșeurilor de construcții. De altfel, acest fapt este și unul din motivele pentru care Primăria a ales locul pentru o astfel de investiție: pentru că în actualul exercițiu financiar european sunt alocate sume importante pentru reconversia și refuncționalizarea terenurilor degradate (iar noul parc din Tilișca va fi realizat cu cofinanțare din fonduri europene, proiectul fiind depus de anul trecut la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, fiind în faza de precontractare).

Viitorul parc va fi ridicat pe o fostă groapă de deșeuri Viitorul parc va fi ridicat pe o fostă groapă de deșeuri

Doar că acest teren are și dezavantaje: depunerile de materiale de construcții au dus la formarea înspre Câmpșor a unui taluz cu înălțimi de până la 20 de metri. Astfel că zona nu este una deloc stabilă. ”Potrivit concluziilor studiului geotehnic, amplasamentul pune probleme majore de stabilitate din cauza grosimii considerabile a stratului de umplutură eterogenă, afânată, precum și din cauza prezenței apei subterane pe amplasament, sub formă de izvoare”. Tocmai de aceea, cei care vor realiza proiectul tehnic și detaliile de execuție vor trebui să realizeze și un studiu geotehnic care să confirme soluțiile propuse prin studiul de fezabilitate. Printre aceste soluții se numără și amenajarea a cinci terase cu o pantă de 1:2, prevăzute cu trepte pe lungime de zece metri și o zonă plană de odihnă cu lățimea de doi metri, pentru a ușura accesul din zona inferioară (în acea zonă se vor amenaja o parcare și un teren de sport) către zona superioară a parcului. ”Pentru a îmbunătății stabilitatea versantului se vor planta arburi și arbuști cu rădăcini puternice specific zonele de deal”, se mai arată în studiul de fezabilitate.

În cât timp

Potrivit calculelor realizate în faza de întocmire a studiului de fezabilitate, parcul ar urma să fie finalizat în vara anului 2022: un an pentru organizarea procedurilor de achiziție proiect tehnic, elaborarea proiectului tehnic şi a documentaţiei pentru Autorizaţia de construcţie si organizarea procedurilor de achiziție a lucrărilor, respectiv între 18 și 24 luni pentru execuţia lucrărilor de construcţii. În caietul de sarcini elaborat pentru atribuirea contractului de execuție, reprezentanții administrației au micșorat termenul de execuție la 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Iar contractul de proiectare și obținere a celorlalte documente (licitate acum) ar urma îndeplinit în trei luni (mai puțin partea de dirigenție de șantier).

Ce fel de parc: de la minigolf, la tiroliană

Din cele 12,4 milioane de lei (fără TVA) necesare implementării proiectului de amenajare unui parc pe fosta groapă de deșeuri din capătul străzii Preot Bacca, pentru construcțiile și montajul viitorului parc sunt necesari 9,2 milioane de lei. Terenul va fi astfel modelat încât să fie amenajat un loc generos de joacă, pentru grupa de vârstă 8 – 15 ani. “Mobilierul dedicat nu se limitează la obișnuitele leagăne și balansoare tipice, ci vor fi reprezentate de ansambluri complexe de joacă de tipul labirinturilor, ansambluri de cățărare, echipamente multifuncționale, cu rol important în dezvoltarea abilităților copiilor“, se arată într-un raport întocmit de Direcția Strategie, programe și prognoze din cadrul Primăriei Sibiu, pe tema viitorului parc.

Parcul va mai beneficia și de o zonă de fitness, destinate gimnasticii în aer liber, dar și diferitelor exerciții specifice celor care își “cultivă trupul“. În zona centrală a parcului este prevăzut un teren de minigolf, iar la bază (înspre Câmpșor), un teren de sport, de 694 de mp, pentru fotbal, baschet și volei.

Planșa de prezentare a viitorului parc Planșa de prezentare a viitorului parc

Cei care vor dori pur și simplu să se plimbe prin parc vor putea alege fie aleile ecologice (din dale de piatră naturală sau alte materiale similare – lungime propusă de 502 m), fie aleile “de promenadă“, care vor avea o suprastructură din tartan sau un material similar (lungime de 623 m). “Opțiunea pentru aceste materiale are drept scop principal înlesnirea activității preferate în cadrul unui spațiu de agrement și recreere, anume plimbarea – fie ea pe jos, pe role, pe bicicletă sau în cărucioare, în cazul persoanelor cu dizabilități“, precizează reprezentanții Primăriei Sibiu. În plus, parcul ar urma să aibă și o pistă de biciclete cu o lungime de 623 de metri.

Studiul de fezabilitate elaborat pentru viitorul parc Tilișca prevede și o fântână arteziană. “Se va amenaja în centrul zonei de promenadă. Amenajarea se va face la nivelul solului și va permite trecerea persoanelor prin punctele de ieșire a apei, similar cu zona amenajată în Piața Mare din Sibiu”.

Parcul ar urma să îi atragă pe cei mici la mișcare și cu ajutorul unei “mini-tiroliene“. Cu toate acestea, parcul ar urma să aibă și o rețea de WiFi. Evident, printre dotările prevăzute pentru parc sunt și bănci, coșuri de gunoi, cișmele, rastel pentru biciclete, cișmele și un sistem de iluminat “inteligent“. Parcul ar urma să beneficieze de supraveghere video, dar și de pază.

Proiectul prevede și modernizarea străzii Preot Bacca pe o distanţă de 386 metri, pe tronsonul cuprins între strada Islazului şi strada Săcel, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare din corpul acesteia.

Costurile de întreținere ale noului parc sunt estimate la aproximativ 355.000 de lei pe an, din care 115.000 de lei ar fi necesari pentru energia electrică, 104.000 de lei pentru canalizare și apă și câte aproximativ 68.000 de lei pentru întreținere și, respectiv, personal (parcul va avea nevoie de trei paznici).

Sursa foto și simulările: studiul de fezabilitate întocmit de Henza Business

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

Dabija

Acum 4 ani

Parc la fosta parcare TURSIB? Aloooo....protestam? Alo...acolo se vor face blocuri blocuri blocuri....mii de blocuri...aloooo. Va [email protected] Alo?
Raspunde

Claudiu

Acum 4 ani

Alo, Primăria Sibiu Selimbar?!? Spre Troița niciun parc?!? Doar îngrămădeala de la Mall și blocurile de pe Valea Săpunului?!? Macar un parc de Doamne-ajută pe Valea Săpunului, in zona Kaufland se poate?!?
Raspunde

Inspectorul Javert

Acum 4 ani

În Sibiu, după anii 90 s-au îngustat trotuare, s-au tăiat la greu copaci şi s-au desființat spații verzi .În locul lor au fost construite parcări (tot Sibiul este o imensă parcare ) şi au fost lărgite străzile pentru maşini.Acom aflăm că suprafața de spațiul verde alocată fiecărei persoane este prea mică iar primăria vine cu un proiect care dcă se va realiza sigur va fi gata întrun viitor nesigur.
Raspunde

Luca

Acum 4 ani

Cate trenuri de sport publice are Sibiul ? Interesanta ar fi si o comparatie cu Cluj Napoca .
Raspunde

Mult mai utila

Acum 4 ani

S-a facut un studiu de catre primarie ca sa se vada cati din cei 37000 de persoane care ar urma să beneficieze de noua facilitate sunt si interesati de aceasta? Foarte putini! Este o zona nefrecventabila. De ce se insista asa de mult pe amenajarea aceastei zone si nu se reabiliteaza portiunea din parcul Sub Arini dintre strada Avrig - Argesului si Zoo care arata deplorabil si prin amenajarea careia s-ar crea o continuitate intre zona centrala (Scoala de Inot) si padurea Dumbrava?
Raspunde

Hai să facem parc lângă parc, ce se poate întâmpla rău?

Acum 4 ani

Sunt de aceeași părere. Mai mult, cum să faci parc lângă parc?! Pentru că e practic lângă Sub Arini, foarte aproape. Valea Aurie, Ștrandul și Tilișca au acces la parcul Sub Arini, la ce drq mai faci încă un parc lângă? Nu ar trebui să le facă unul aproape oamenilor care stau dincolo de podul gării (Lazaret, Lupeni), sau Trei Stejari, Vasile Aron? Ca să nu mai zic de cei din Broscărie? Ce parcuri sunt în apropiere de oamenii ăia? Parcul Tineretului de pe Coposu? Acel părculeț minuscul, un petic de câțiva copaci și bănci? Frumos vor mai aglomera oamenii orașul că vor să meargă toți buluc în aceeași zonă... Prost au gândit...
Raspunde

.

Acum 4 ani

E vorba de fonduri europene care se iau pentru reconversia terenului, din groapa de gunoi in parc, de fapt asta e motivul. Practic prmaria va plati foarte putin pentru lucrarile de construcție a parului
Raspunde

Doru

Acum 4 ani

La capitolul zone verzi, primaria include si spatiile inierbate ocupate de masini? N-am auzit pana acum sa fie data vreo amenda de catre cel mai slab si needucat departament al primariei: politia locala.
Raspunde

Adrian G.

Acum 4 ani

Cine a dat aprobarea pentru distrugerea parcului de la Gara? Pe vremea aceea se spunea ca avem destul spatiu verde. Brusc am constatat ca nu e asa. Am vrea sa-i stim pe " alesii locali "cu nume si prenume, care au aprobat distrugerea parcului din fata garii si constructia hotelului "ruina ".
Raspunde

Eco

Acum 4 ani

Așa este. Iar pe Bălcescu erau copaci, pe Dumbrăvii la fel, iar în Piața Mare era plin de verdeață. Acum, e un peisaj selenar acolo. Și temperatura a crescut.
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 4 ani

De ce se mai fac lictatii,daca va castiga firma pamant building?
Raspunde

un platitor de taxe

Acum 4 ani

Pt doua terenuri de fotbal pe suprafata sintetica (NU fotbal+baschet+volei ! ce e aia ?) nu gasiti loc in 6,2 ha? Ati facut langa stadion dar NU sunt pt sibienii de rand cata vreme tratati clientii preferential iar sibianului de rand ii aplicati pt inchiriere tarife la fel cu detinatorii de terenuri private (cata vreme au fost facute din banii sibienilor)
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

toalete?!
Raspunde

Gheorghe the hell!

Acum 4 ani

Pai bai Tante Fodor, de ce nu faci parcul la Paltinis? Ai avut autobaza ITS, pe care ai vanduto dezvoltatorilor in loc sa o faci parc. Nu era mare dar era inca un parc in oras! Dar nu te duce capul ..... asa primar de cacao, nu cred ca mai exista in tara!
Raspunde

Mariola Fagadau

Acum 4 ani

De locurile de gratar nu se mai aude nimic? Chiar suntem bataia de joc a primariei?
Raspunde

Asaniciodata

Acum 4 ani

După ce Urdea et co venite din Moldova imporeuna cu V.Popa si cu funcționari din CJ Sibiu.si din Primaria Sibiu si chiar din Poliție intersati de valorificarea terenurilor luate .se pare ...cu japca .. si apoi de locuințele acolo făcute pentru ei sau pentru rude ori pentru câștig, au dat liber la constructii la limita Cisnadiei FARA EXISTENȚA UNUI DRUM JUDETEAN si au CREAT ZONE DE POLUARE INTENSA ....dup ce au distrus parcul Subarini si zona transfirmabd străzi înguste in drumuri județene si au făcut autogari pe trotuare , parcari pe carosabil si trotuare, baruri in parcări , nu ne mai mira incompetența și corupția acestor indivizi care sunt departe de interesul pentru localnici, ei văd numai cai de obtinut bani iar buzunarul lor este fff mare ..ii doare in polonic de cetățean...vor bani ...ĂȘTIA sunt zinele FDRG si PNL...leșină de dragul cetățeanului...nu se cunoaște încă un răspuns pozitiv pentru OM de peste 20 de ani...acum ii doare de un parc....alegerile cu parcuri se tin !!!!!!
Raspunde

ioan

Acum 4 ani

Initiativa este buna atata timp cat creste calitatea vietii locuitorilor din zona. Ceva lipseste totusi din intregul proiect: unde este toaleta? Iti faci treburile fiziologice in spatele copacilor/tufisurilor? Uitati aici aviz amatorilor interesati: Este vorba de Germania si de organizatia caritabila a lui Diettmar Hopp (unul dintre fondatorii concernului SAP) Din pacate nu am gasit informatii cu privire la costurile investitonale insa ca idee si pt inspiratie – ceea ce se poate face cu o suprafata “goala”. http://alla-hopp.de/19x-alla-hopp/19-alla-hopp-standorte/ - locatiile parcurilor + poze de detaliu http://alla-hopp.de/die-aktion/die-planungen/ - imagini cu planuri Revenind la planul existent → am vazut si costurile de mentenanta cu curentul electric (care vor fi altele in 2022). De ce nu se ia in calcul iluminat inteligent cu LED-uri si sura unui panou solar. Cu asta scazi costurile si ai si o solutie “smart” si “verde”. De asemenea, de ce ai nevoie de 3 paznici daca supravehezi zona cu camere video. Aici este de datoria fiecaruia sa-si vada “lungimea” nasului si sa nu arunce chistoacele de tigare sau cojile de seminte pe jos. Numarul tomberoanelor de gunoi sa fie intr-un numar suficient de mare incat nimanui sa-i vina ideea in cap ca ii prea departe pana la cel mai apropiat cos de gunoi. Si nu in ultimul rand participare civica – al atentiona civilizat pe individ(a) ca greseste/a gresit. Doar cu civilizatie putem sa avem grija de astfel de locatii. La urma urmei “nu te caci unde mananci”. Scuzati expresia. Ca o idee: cei care dau autorizatii de constructie ar trebui sa oblige constructorul/-ii, fie plantare de copaci in zona respectiva sau daca se construiesc cladiri cu acoperisul plat – sa-l inverzeasca (solutii a la Knauf Urban Scape sau Zinco de ex) sunt ideale. De ce nu si scutiri de anumite taxe daca se alege si inverzirea fatedelor cu plante. Idei de crestere a confortului in oras sunt multe. Doar sa vrei si sa sa in intereseze sa-ti extinzi orizontul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus