Raportat la populația actuală, cele 210 ha de spații verzi înscrise în actele administrației locale înseamnă o suprafață de puțin peste 13,5 mp de spațiu verde pentru fiecare sibian. Mult sub cei 26 de mp recomandați de Uniunea Europeană și foarte departe de cei 50 de mp de spațiu verde/locuitori recomandați de Organizația Națiunilor Unite. Acesta este contextul în care, la finele acestei luni, Primăria Sibiu va deschide ofertele pentru proiectarea unui parc de 6,2 ha, care va deveni al doilea cel mai mare parc al orașului.
28 august 2019 este termenul final de depunere a ofertelor pentru proiectarea, obținerea actelor necesare în vederea autorizației de construire, dar și întocmirea unui studiu geotehnic de detaliu pentru un nou parc în Sibiu. Un parc cu o suprafață estimată la 6,2 ha (față de cele aproximativ 20 de ha ale parcului Sub Arini). Zona identificată de reprezentanții Primăriei Sibiu drept potrivită pentru amenajarea unui parc care să contribuie la creșterea suprafețelor verzi din oraș este în capătul orașului, în cartierul Tilișca, în zona străzilor Preot Bacca şi Săcel. 280.000 de lei, fără TVA, este suma alocată pentru acest contract, care include și asistența tehnică pe perioada execuției lucrărilor. Aceste lucrări sunt estimate la o valoare de peste 12,4 milioane de lei, fără TVA, și ar trebui executate în termen de cel mult un an de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Departe de un oraș verde
”Conform Fișei localității, suprafața spațiilor vezi aflate în domeniul public al municipiului Sibiu însumează aproximativ 210 ha, valoare care corespunde unei suprafețe de puţin peste 13,5 mp/locuitor. Această valoare se află atât sub recomandările Uniunii Europene (26 mp/ locuitor), cât și ale Organizației Mondiale a Sănătății, care sugerează o valoare de 50 mp/locuitor”, se arată în studiul de fezabilitate elaborat de Henza Business, firma bucureșteană angajată de Primărie. La un calcul simplu, rezultă că pentru a ajunge la nivelurile recomandate internațional, Sibiul ar mai avea nevoie de peste 400 de ha de spații verzi amenajate.Nu doar suprafețele de spații verzi nu sunt suficiente, mai arată documentul citat, dar nici distribuția acestora – una neuniformă – nu este conformă recomandărilor din domeniu. ”În procesul de proiectare, implementare, inventariere și stabilire a categoriilor de spații verzi, sunt utilizate în mod curent standarde cantitative și calitative. Aceste standarde recomandă de exemplu ca rezidenții localităților să aibă un spațiu verde natural cu o suprafață de minim două hectare la o distanță de 300 m (cinci minute de mers) față de locuință”.
De altfel, conform chestionarelor completate în momentul elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă a municipiului (în urmă cu aproximativ trei ani), mai bine de jumătate dintre sibieni se declară nemulțumiți de distribuția și calitatea spațiilor verzi în cartierele în care locuiesc. ”Peste 80% afirmă că și-ar dori mai multe spații verzi, susținând totodată și amenajarea unor noi trasee de promenadă”, se mai arată în studiul de fezabilitate al celor de la Henza Business.
În zona în este propus a fi ridicat noul parc al orașului, locuiește o populație estimată la 37.000 de persoane, care ar urma să beneficieze de noua facilitate.
Un teren cu probleme de stabilitate
Cei 62.000 de mp pe care ar urma amenajat noul parc al Sibiului au fost folosiți până acum cinci ani drept spațiu de depozitare a deșeurilor de construcții. De altfel, acest fapt este și unul din motivele pentru care Primăria a ales locul pentru o astfel de investiție: pentru că în actualul exercițiu financiar european sunt alocate sume importante pentru reconversia și refuncționalizarea terenurilor degradate (iar noul parc din Tilișca va fi realizat cu cofinanțare din fonduri europene, proiectul fiind depus de anul trecut la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, fiind în faza de precontractare). Viitorul parc va fi ridicat pe o fostă groapă de deșeuri
Doar că acest teren are și dezavantaje: depunerile de materiale de construcții au dus la formarea înspre Câmpșor a unui taluz cu înălțimi de până la 20 de metri. Astfel că zona nu este una deloc stabilă. ”Potrivit concluziilor studiului geotehnic, amplasamentul pune probleme majore de stabilitate din cauza grosimii considerabile a stratului de umplutură eterogenă, afânată, precum și din cauza prezenței apei subterane pe amplasament, sub formă de izvoare”. Tocmai de aceea, cei care vor realiza proiectul tehnic și detaliile de execuție vor trebui să realizeze și un studiu geotehnic care să confirme soluțiile propuse prin studiul de fezabilitate. Printre aceste soluții se numără și amenajarea a cinci terase cu o pantă de 1:2, prevăzute cu trepte pe lungime de zece metri și o zonă plană de odihnă cu lățimea de doi metri, pentru a ușura accesul din zona inferioară (în acea zonă se vor amenaja o parcare și un teren de sport) către zona superioară a parcului. ”Pentru a îmbunătății stabilitatea versantului se vor planta arburi și arbuști cu rădăcini puternice specific zonele de deal”, se mai arată în studiul de fezabilitate.
În cât timp
Potrivit calculelor realizate în faza de întocmire a studiului de fezabilitate, parcul ar urma să fie finalizat în vara anului 2022: un an pentru organizarea procedurilor de achiziție proiect tehnic, elaborarea proiectului tehnic şi a documentaţiei pentru Autorizaţia de construcţie si organizarea procedurilor de achiziție a lucrărilor, respectiv între 18 și 24 luni pentru execuţia lucrărilor de construcţii. În caietul de sarcini elaborat pentru atribuirea contractului de execuție, reprezentanții administrației au micșorat termenul de execuție la 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Iar contractul de proiectare și obținere a celorlalte documente (licitate acum) ar urma îndeplinit în trei luni (mai puțin partea de dirigenție de șantier).
Ce fel de parc: de la minigolf, la tiroliană
Din cele 12,4 milioane de lei (fără TVA) necesare implementării proiectului de amenajare unui parc pe fosta groapă de deșeuri din capătul străzii Preot Bacca, pentru construcțiile și montajul viitorului parc sunt necesari 9,2 milioane de lei. Terenul va fi astfel modelat încât să fie amenajat un loc generos de joacă, pentru grupa de vârstă 8 – 15 ani. “Mobilierul dedicat nu se limitează la obișnuitele leagăne și balansoare tipice, ci vor fi reprezentate de ansambluri complexe de joacă de tipul labirinturilor, ansambluri de cățărare, echipamente multifuncționale, cu rol important în dezvoltarea abilităților copiilor“, se arată într-un raport întocmit de Direcția Strategie, programe și prognoze din cadrul Primăriei Sibiu, pe tema viitorului parc.Parcul va mai beneficia și de o zonă de fitness, destinate gimnasticii în aer liber, dar și diferitelor exerciții specifice celor care își “cultivă trupul“. În zona centrală a parcului este prevăzut un teren de minigolf, iar la bază (înspre Câmpșor), un teren de sport, de 694 de mp, pentru fotbal, baschet și volei.
Planșa de prezentare a viitorului parc
Cei care vor dori pur și simplu să se plimbe prin parc vor putea alege fie aleile ecologice (din dale de piatră naturală sau alte materiale similare – lungime propusă de 502 m), fie aleile “de promenadă“, care vor avea o suprastructură din tartan sau un material similar (lungime de 623 m). “Opțiunea pentru aceste materiale are drept scop principal înlesnirea activității preferate în cadrul unui spațiu de agrement și recreere, anume plimbarea – fie ea pe jos, pe role, pe bicicletă sau în cărucioare, în cazul persoanelor cu dizabilități“, precizează reprezentanții Primăriei Sibiu. În plus, parcul ar urma să aibă și o pistă de biciclete cu o lungime de 623 de metri.
Studiul de fezabilitate elaborat pentru viitorul parc Tilișca prevede și o fântână arteziană. “Se va amenaja în centrul zonei de promenadă. Amenajarea se va face la nivelul solului și va permite trecerea persoanelor prin punctele de ieșire a apei, similar cu zona amenajată în Piața Mare din Sibiu”.
Parcul ar urma să îi atragă pe cei mici la mișcare și cu ajutorul unei “mini-tiroliene“. Cu toate acestea, parcul ar urma să aibă și o rețea de WiFi. Evident, printre dotările prevăzute pentru parc sunt și bănci, coșuri de gunoi, cișmele, rastel pentru biciclete, cișmele și un sistem de iluminat “inteligent“. Parcul ar urma să beneficieze de supraveghere video, dar și de pază.
Proiectul prevede și modernizarea străzii Preot Bacca pe o distanţă de 386 metri, pe tronsonul cuprins între strada Islazului şi strada Săcel, inclusiv a rețelelor de apă și canalizare din corpul acesteia.
Costurile de întreținere ale noului parc sunt estimate la aproximativ 355.000 de lei pe an, din care 115.000 de lei ar fi necesari pentru energia electrică, 104.000 de lei pentru canalizare și apă și câte aproximativ 68.000 de lei pentru întreținere și, respectiv, personal (parcul va avea nevoie de trei paznici).
Sursa foto și simulările: studiul de fezabilitate întocmit de Henza Business
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Uniunii Europene , Piata Mare , Parcul Sub Arini , Primăria Sibiu , Europa Centrală , Organizaţiei Mondiale , Fondurilor Europene , Uniunea Europeană Guvernului P , sacel , Anul Nou , Primăriei Sibiu , Dezvoltare Regională Centru , Preot Bacca , Organizația Națiunilor Unite , Pentru Sibiu , Direcția Strategie , Zona Tilișca , proiectare , Dezvoltare Urbană Durabilă , Strategiei Integrate , Conform Fișei , Henza Business
Vizualizari: 22444
Ultimele comentarii
Acum 33 minute
Magda Boar
Acum 55 minute
Max rasinareanul
Acum 1 oră
Barosanu
Acum 1 oră
Andrei C.
Acum 1 oră
Pastor marginas