Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu au premieră la spectacolul „#projectfood”, duminică, 15 septembrie, de la ora 18:00. Regizorul, Robert Bălan anunță „cu mâncarea nu-i de glumit”.
Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 15 septembrie, de la ora 18:00, premiera spectacolului „#projectfood” în regia lui Robert Bălan, după un text original de Elena Vlădăreanu. Proiectul a fost comisionat pentru a celebra titulatura de Regiune Gastronomică a Sibiului, în 2019.
„Cu mâncarea nu-i de glumit. A fost întotdeauna una dintre preocupările principale ale omului. Că na... nu poți să faci prea multe cu burta goală. Dacă în alte vremuri jumătate din viață se ducea în găsirea și prepararea hranei, acum petrecem la fel de mult timp doar că în alegerea alimentelor de pe rafturi, în discuții despre ce ar trebui să mâncăm etc.”, a declarat Robert Bălan, în timpul repetițiilor.Comic și uneori ironic, dar degajat, dialogul actorilor Anton Balint, Lucia Barbu, Paul Bondane, Raluca Pavel și Alexandra Șerban exploatează una dintre cele mai discutate teme contemporane: ce mâncăm. Pornind de la pretextul unui proiect pentru școală, spectacolul de la Sibiu combină imaginația și cercetarea științifică pentru a ținti un mesaj convingător asupra risipei alimentare, într-un limbaj contemporan și ușor accesibil, ca o joacă, ce nu pune accent doar pe mâncare, ci și pe relația individului în destinul colectiv al umanității.
„Fără excepție, toți cei cu care am vorbit în perioada documentării pentru acest text spuneau: oau, un text despre mâncare, ce tare! Așa zic și eu, foarte tare. Și foooooarte complicat, extrem de complicat. Ce să alegi, la ce să te oprești, despre ce să povestești? Citind multă literatură, de la Apicius și Athenaios pentru perioada antică, până la hiturile lui Anthony Bourdain, Kitchen Confidential și Crud, trecând prin tot felul de tratate, rețete, prin Istoria gustului (Paul Freedman), filme (minunatul Ospățul Babettei) și previziuni și rapoarte științifice despre alimentație în 2100, mi-am dat seama că a face o istorie performativă a mâncării este imposibil. Bun, aproape imposibil, am făcut o selecție de momente ghidată de teoria cum că alegerea hranei a fost și este un privilegiu.”, a mai adăugat Elena Vlădăreanu, autoarea textului pus în scenă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Anton Balint , Paul Bondane , Alexandra Şerban , Raluca Pavel , Anthony Bourdain , Kitchen Confidential , sibiu regiune gastronomica eur , Ospățul Babettei , Paul Freedman , Lucia Barbu , Robert Bălan , Elena Vlădăreanu
Vizualizari: 676
Ultimele comentarii
Acum 5 minute
Emil
Acum 6 minute
Ovidiu Oanta
Acum 22 minute
Sibian
Acum 47 minute
Obiectiv
Acum 52 minute
Emil