Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
0°C

Toți șpăgarii de la RAR Sibiu, arestați pentru 30 de zile. Contestații ”la pachet”

Toți șpăgarii de la RAR Sibiu, arestați pentru 30 de zile. Contestații ”la pachet”

Toți ce zece inculpați în dosarul șpăgilor date la Registrul Auto Român vor fi închiși pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit hotărârii judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu.

Judecarea cererii procurorilor sibieni – de emitere a unor mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele celor implicați în dosarul șpăgilor date la RAR – a avut loc joi după-amiază. Toți cei zece inculpați reținuți de procurori au fost trimiși în arest preventiv, însă hotărârea nu este definitivă. Prezenți în sală, toți cei zece au formulat contestație, care urmează a fi judecată de Curtea de Apel Alba Iulia. Hotărârea Tribunalului Sibiu este, însă, executorie, astfel încât cei zece sunt în acest moment în arestul Poliției Sibiu.

Cătălin Ioan Oțetea, tânărul șef al RAR Sibiu, pus în funcțiune în urmă cu doi ani, alături de alți doi ingineri, subalterni de-ai săi, precum și un inginer din cadrul RAR Vâlcea, dar și un agent al postului de poliție din Băgagiu (județul Mureș) fac parte din cei zece inculpați în dosarul șpăgilor de la RAR. Practic, gruparea arestată în acest moment cere mită pentru identificarea, omologarea şi verificarea stării tehnice a diferitelor mașini în vederea înmatriculării.

Lista celor arestați la acest moment îi include, pe lângă Oțetea, pe Ilie Bogdan, Valeriu Helmuth Gehl, Cornel Bercu, Mihai Marian Mitrea, Ioan Horvath, Aurel Vasile Ștefan, Vasile Zîză, Liviu Rociu și Alin Ioan Popa.

„Funcţionarii publici din cadrul Registrului Auto Român, în realizarea în concret a faptelor de corupţie şi-au luat o serie de măsuri pentru a asigura conspirativitatea faptelor comise, apelând la «serviciile de intermediere» prestate de către anumiţi complici, de regulă, fiecare inginer «lucra» cu un anumit complice, aspecte cunoscute atât de ceilalţi funcţionari cât şi de ceilalţi intermediari şi beneficiari ai «serviciilor de intermediere» (mituitori). Toate aceste măsuri de identificare şi folosire a intermediarilor, a complicilor la corupţie, sunt apte a elimina o serie de riscuri în privinţa deconspirării faptelor şi anchetarea lor de către organele de urmărire penală, făcând dificilă infiltrarea unor investigatori acoperiţi care să intre în contact direct cu funcţionarii publici şi să le remită acestora mita, fiind totodată aproape eliminată posibilitatea ca vreo persoană să îl denunţe pe funcţionarul public întrucât acesta din urmă nu executa personal acţiunea de pretindere şi primire a mitei, astfel încât potenţialul denunţător l-ar fi putut reclama doar pe complice, care acţiona în numele şi pentru funcţionarul public, iar, de regulă, «problema» mituitorului era rezolvată de inginer, acesta din urmă, în multe cazuri, analizând în prealabil situaţia prezentată de complice”, se arată într-un comunicat de presă al procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Pentru a ascunde sistemul de încasare a șpăgilor și de eludare a legii în ceea ce privește corectitudinea inspecțiilor tehnice, foloseau tot felul de nume, precum Silviu, Marius ori Mihai, atunci când venea vorba de verificarea unor vehicule. ”Acea persoană fiind una fictivă, acel nume corespundea cu cel stabilit de funcţionar cu complicele său. Acesta avea reprezentarea certă că mituitorul a luat legătura cu intermediarul, a discutat modalitatea de comitere a faptelor de corupţie şi a remis mita către el, prin intermediul complicelui său. Adoptarea acestui plan de către funcţionarii publici şi complicii lor avea un dublu scop, primul fiind determinat de încercarea infractorilor de a deruta organele de urmărire penală, prin acreditarea ideii că ar fi implicat în fapte de corupţie un terţ cu prenumele folosit drept cod, astfel încât organele de anchetă penală să îşi concentreze eforturile în scopul identificării acelui terţ inexistent, iar al doilea scop este reprezentat de intenţia făptuitorilor (funcţionari corupţi şi complicii acestora) de a evita scurtcircuitarea lanţului infracţional”, se mai arată în comunicatul procurorilor sibieni.

Potrivit lor, numele ”de cod” erau schimbate periodic, astfel încât cei care dădeau mită pentru a obține mai ușor actele de la RAR să nu se folosească de acestea fără să fi plătit partea.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

Vasile Von Vasile

Acum 4 ani

de polițiștii anchetați tot pentru afaceri cu mașini nimic, nimic?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Din titlu rezulta ca i-ati judecat si condamnat deja dl Deleanu.Nu cred ca-i in regula.Poate mai ''ajustati'' pe ici pe colo,sa dati impresia de impartialitate.
Raspunde

Florescu

Acum 4 ani

Apara-l spagarule! Magarilor nu va mai ajunge.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Daniel

Acum 4 ani

Dl deleanu......urat vb uneori...toti spagarii, am o intrebare simpla ..ati citit rechizitoriul de la dosar?
Raspunde

gospodina

Acum 4 ani

La acest moment al anchetei nu există rechizitoriu. Despre aceste taine si mistere va puteti lamuri dintr-o carte fara poze numita Codul de procedura penala. Se gaseste in librarii dar trebuie citită
Raspunde

Valentina

Acum 4 ani

Ok, DGA Sibiu a intrat la RAR Sibiu, dar la IPJ Sibiu ,, de ce nu deschide si acolo usa? ' '.
Raspunde

Ion

Acum 4 ani

Dar bine că ați aflat numele tuturor celor implicați. In alte cazuri ,mult mai importante, nu s-au publicat numele celor implicati
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 4 ani

Cum era aia cu "Sibiu, oras liber de coruptie"? Poftim, deloc nu exista coruptie. Si asta e o nimica toată.
Raspunde

securist

Acum 4 ani

Cu cei der la statia ITP Adi Service ce face procuroru ?
Raspunde

Nemilosu

Acum 4 ani

Deci seful asta nou de doi ani, a luat spaga. Ma gandesc ca in ultimii 30 de ani, ailalti doi mari si eterni sefi de la RAR nu au luat spaga de loc. Spaga se baga la scrumiera. Ha, ha, ha... Deci au prins varful aisbergului.
Raspunde

Gee

Acum 4 ani

Bravo. Legați ca de la un timp erau tot cu nasul pe sus.
Raspunde

toto

Acum 4 ani

Mafioti din SICILIA au fost copii de trupa pe langa acesti banditi bugetari fara frica de Dumnezeu!
Raspunde

Iooo

Acum 4 ani

Si asta a ocupat postul prin "concurs" (la partid) la fel ca si doamna "pusa" la corpul didactic?
Raspunde

Haterus

Acum 4 ani

Normal. Sotia lui Otetea e sora cu prietena (sau fosta prietena) a fiului lu Terea (PSD Sibiu). Concurs mai greu de atat ce vrei?
Raspunde

Adi de la...

Acum 4 ani

Doamne, ce nedreptate abominabila!!! Eu cum mai inmatriculez BMW-ul meu, treiar din 1987???? Ca aveam o vorba cu 2 baieti carora li s-a rapit libertatea :((((
Raspunde

mug

Acum 4 ani

Bravo, in sfarsit. In continuare, anchete in IPJ Sibiu care sa cuprinda toate posturile din judet! E plin de viermi si acolo...
Raspunde

Haterus

Acum 4 ani

L-ati luat pe Otetea ca e de 2 ani director si a mostenit practica asta, dar se stie de cand exista RAR de practica asta... pe aia dinainte nu-i ancheteaza nimeni? Pai normal, ati asteptat sa se schimbe directorul ca poate ala dinainte va avea si pe voi la mana cu ceva sau erati ceva rude. Bine, nu-l absolva cu nimic ca el a mostenit si a continuat aceasta practica, trebuie sa plateasca pentru faptele lui, dar tare suspect ca pana acum nu s-a facut nimic si stia toata lumea de foarte multi ani cum merg lucrurile la RAR. Nu-mi spuneti ca mai marii anchetatori numai acum au aflat. Ar trebui o ancheta la ancheta sa se vada de ce numai acum, nu cumva s-a asteptat special ca cineva sa plece si sa iasa basma curata?
Raspunde

Spiridush

Acum 4 ani

În toate instituțiile publice e aceeași practică. Director numit de partid, aduce cu el cozi de topor fara școala, fără principii, adună șpagă pentru el, implicit pentru partid. Pleaca directorul, rămân cozile de topor in instituțiile publice, vine alt director cu alte cozi... Noi vrem, nu vrem ne lovim de ei in rezolvarea oricărei probleme. Suntem plimbati, respinși abordăm problema românește, suni un prieten, cate are un prieten, care il stie pe individul de te plimbă. Dacă ai noroc iesi ieftin, daca nu te jupoaie samsarul. Teritoriul nu rămâne virgin, vor crește doar extratarifele.
Raspunde

albert

Acum 4 ani

Ce salarii aveau domnilor asa ca sa observam ca oricat ar castiga romanul tot pune boticul. Cresteti salariile la bugetari doar doar se rezolva ceva. Suspiciuni de spaga sunt si in locurile unde se cheltuiesc bani publici.
Raspunde

Daniel

Acum 4 ani

Comentarii, unele tâmpite...ce legătură are nevasta lu x cu băiatul lui y ca e fost .....domnilor aveti impresia ca terea se pretează sa asculte de prietena lu fisu caci ala are se unde sa ia tot ce are nevoie....fratilor asta e psd de azi , nu la sb ci peste tot .spaga ptr functie a fost 45000 euro ....nici asta nu e ok ...Dl Rascarache pe lângă denunțuri poate ne spuneti cum procesati dumneavoastra spagile....sunteti penibil domnule ptr acest denunț. Cat despre rechizitoriu drag comentator sa stii ca exista , inclusiv de probatoriu.
Raspunde

Haterus

Acum 4 ani

Destul si sa faca doar o legatura sa stie unde trebuie sa dea spaga de care spui tu. In rest ai si tu dreptatea ta. Comentariile sunt doar presupuneri, or sti anchetatorii mai bine ce si cum.
Raspunde

Un PSDist mandru

Acum 4 ani

Jura pe tosu ca spaga a fost 45000 si nu 50000! Auzi ma informatule dar pana acum 2 ani se intra pe baza studiilor? Ca zece ani au fost astia de la PDL...intreb si eu
Raspunde

Florescu

Acum 4 ani

Experienta total neplacuta cu RAR SB, cozi, dezinteres, spaga. De cateori am dus masina la ITP au cerut bani pt ca nu ieseau noxele. Apoi am fost oprit la intrarea in SB de un echipaj mobil RAR si aceia au ramas mirati fiindca gazele erau in limitele normale pt calsa euro a masinii. Nu va mai ajunge spagarilor. Prieten cu masina diesel adusa din afara: second fara flitru de particule fuses taiat, a inmatriculat masina dupa ce a dat ce a trebuit la RAR SB. Masina curcula acum in RO. Puscariea si confiscarea tuturor averilor trebuie sa fie masurile normale!
Raspunde

Emil G

Acum 4 ani

La statiile ITP se cere spaga pe fata pt orice problema reala sau nu, dar na acolo e mediul privat este voie sa ceri spaga nu mai conteaza ca toate harburile trec ITP-ul. Impactul social si infractiona este inzecit dar pe cine intereseaza...spaga, evaziune fiscala, munca la negru ...bani sa fie. Asa ca d-lor procurori incercati sa fiti realisti si corecti cu toata lumea.
Raspunde

Bianca Drăguşanu

Acum 4 ani

Mârlănia România...............ţigănimea la controlori se răţoieşte prin RATB şi ăia controlori se fereşte de ei............................ANAF, CNA ăştia şi legea doar cu cine vrea ei...................................................................................
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus