Toți ce zece inculpați în dosarul șpăgilor date la Registrul Auto Român vor fi închiși pentru o perioadă de 30 de zile, potrivit hotărârii judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Sibiu.
Judecarea cererii procurorilor sibieni – de emitere a unor mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile pe numele celor implicați în dosarul șpăgilor date la RAR – a avut loc joi după-amiază. Toți cei zece inculpați reținuți de procurori au fost trimiși în arest preventiv, însă hotărârea nu este definitivă. Prezenți în sală, toți cei zece au formulat contestație, care urmează a fi judecată de Curtea de Apel Alba Iulia. Hotărârea Tribunalului Sibiu este, însă, executorie, astfel încât cei zece sunt în acest moment în arestul Poliției Sibiu.
Cătălin Ioan Oțetea, tânărul șef al RAR Sibiu, pus în funcțiune în urmă cu doi ani, alături de alți doi ingineri, subalterni de-ai săi, precum și un inginer din cadrul RAR Vâlcea, dar și un agent al postului de poliție din Băgagiu (județul Mureș) fac parte din cei zece inculpați în dosarul șpăgilor de la RAR. Practic, gruparea arestată în acest moment cere mită pentru identificarea, omologarea şi verificarea stării tehnice a diferitelor mașini în vederea înmatriculării.
Lista celor arestați la acest moment îi include, pe lângă Oțetea, pe Ilie Bogdan, Valeriu Helmuth Gehl, Cornel Bercu, Mihai Marian Mitrea, Ioan Horvath, Aurel Vasile Ștefan, Vasile Zîză, Liviu Rociu și Alin Ioan Popa.
„Funcţionarii publici din cadrul Registrului Auto Român, în realizarea în concret a faptelor de corupţie şi-au luat o serie de măsuri pentru a asigura conspirativitatea faptelor comise, apelând la «serviciile de intermediere» prestate de către anumiţi complici, de regulă, fiecare inginer «lucra» cu un anumit complice, aspecte cunoscute atât de ceilalţi funcţionari cât şi de ceilalţi intermediari şi beneficiari ai «serviciilor de intermediere» (mituitori). Toate aceste măsuri de identificare şi folosire a intermediarilor, a complicilor la corupţie, sunt apte a elimina o serie de riscuri în privinţa deconspirării faptelor şi anchetarea lor de către organele de urmărire penală, făcând dificilă infiltrarea unor investigatori acoperiţi care să intre în contact direct cu funcţionarii publici şi să le remită acestora mita, fiind totodată aproape eliminată posibilitatea ca vreo persoană să îl denunţe pe funcţionarul public întrucât acesta din urmă nu executa personal acţiunea de pretindere şi primire a mitei, astfel încât potenţialul denunţător l-ar fi putut reclama doar pe complice, care acţiona în numele şi pentru funcţionarul public, iar, de regulă, «problema» mituitorului era rezolvată de inginer, acesta din urmă, în multe cazuri, analizând în prealabil situaţia prezentată de complice”, se arată într-un comunicat de presă al procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.
Pentru a ascunde sistemul de încasare a șpăgilor și de eludare a legii în ceea ce privește corectitudinea inspecțiilor tehnice, foloseau tot felul de nume, precum Silviu, Marius ori Mihai, atunci când venea vorba de verificarea unor vehicule. ”Acea persoană fiind una fictivă, acel nume corespundea cu cel stabilit de funcţionar cu complicele său. Acesta avea reprezentarea certă că mituitorul a luat legătura cu intermediarul, a discutat modalitatea de comitere a faptelor de corupţie şi a remis mita către el, prin intermediul complicelui său. Adoptarea acestui plan de către funcţionarii publici şi complicii lor avea un dublu scop, primul fiind determinat de încercarea infractorilor de a deruta organele de urmărire penală, prin acreditarea ideii că ar fi implicat în fapte de corupţie un terţ cu prenumele folosit drept cod, astfel încât organele de anchetă penală să îşi concentreze eforturile în scopul identificării acelui terţ inexistent, iar al doilea scop este reprezentat de intenţia făptuitorilor (funcţionari corupţi şi complicii acestora) de a evita scurtcircuitarea lanţului infracţional”, se mai arată în comunicatul procurorilor sibieni.
Potrivit lor, numele ”de cod” erau schimbate periodic, astfel încât cei care dădeau mită pentru a obține mai ușor actele de la RAR să nu se folosească de acestea fără să fi plătit partea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Poliției Sibiu , Tribunalului Sibiu , Registrul Auto Român , Apel Alba Iulia , Râmnicu Vâlcea , Registrului Auto Român , Cătălin Ioan Oțetea , Tribunalul Sibiu , Alin Ioan Popa , Aurel Vasile Ștefan , Geratimusz Morar , Cornel Bercu , Inspecții Tehnice Periodice , Hotărârea Tribunalului Sibiu , Direcției Tehnice , Pentru Sibiu , Ioan Horvath , Liviu Rociu , Mihai Marian Mitrea , Ilie Bogdan Gliga , Valeriu Helmuth Gehl , Vasile Zîză
Vizualizari: 26036
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Noi noi
Acum 5 ore
Noi noi
Acum 5 ore
Unul
Acum 6 ore
Unul
Acum 6 ore
Omul invizibil