Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
24°C

Ministerul Finanțelor Publice: Taxele auto au fost restituite românilor

Ministerul Finanțelor Publice: Taxele auto au fost restituite românilor

Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală, a restituit taxe auto (taxa auto pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu) tuturor contribuabililor români, care au depus documentații complete, anunță instituția .

Potrivit ministerului, începând din 2017 până în prezent, A.N.A.F. a restituit taxe auto în valoare totală de 6,16 miliarde de lei, pentru 1,91 de milioane de cereri depuse și aprobate.

Trebuie de menționat însă că A.N.A.F. mai are în atenție și cererile ale căror documentații sunt incomplete, acestea urmând a fi soluționate pe măsură ce contribuabilii notificați vor transmite către Agenția Fiscală clarificările solicitate.

„Numai în 2019 au primit taxa circa un milion de cetăţeni români, iar suma restituită a fost, numai în 2019, de peste trei miliarde", a declarat Mirela Călugăreanu, şef ANAF, la Antena 3, citată de Mediafax.

Aceasta a mai spus că pentru a fi restituite sumele au fost ore suplimentare făcute de anagaţii din Fisc.

Restituirea taxelor auto și dobânzile aferente ar fi trebuit să să facă până în 30 iunie 2019, însă procesul s-a tot prelungit în funcție de cum au fost alocate fondurile pentru plata acestora. Avocatnet.ro explică faptul că vestea bună pentru contribuabili este că, din dobânzile acordate, nu se vor scădea datoriile acestora la stat, existând o derogare în acest sens. Mai exact, la fel cum s-a întâmplat și cu restituirea taxelor, contribuabilii vor primi integral dobânzile, indiferent de datoriile pe care le au la buget. În mod normal, acest lucru nu s-ar fi întâmplat, întrucât regula este că ceea ce trebuie restituit contribuabililor se scade din ce datorează aceștia. În cazul de față, însă, discutăm de o exceptare de la această regulă, în condițiile în care se dorește restituirea cât mai rapidă.

Taxele auto impuse de România au fost considerate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene ca fiind contrare dreptului Uniunii Europene, deci ilegale și nu ar mai trebui percepute.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus