Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
23°C

Om de afaceri acuză ITM Sibiu de abuzuri: „Controalele lor seamănă cu niște percheziții”. Răspunsul instituției

Om de afaceri acuză ITM Sibiu de abuzuri: „Controalele lor seamănă cu niște percheziții”. Răspunsul instituției

Un om de afaceri sibian acuză Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu de abuzuri: controalele lor seamănă cu niște percheziții, spune Cristian Marinescu, proprietarul Complexului turistic Alpina din Păltiniș. În replică, șeful ITM Sibiu spune că Marinescu încalcă legea, dar că se fac și cercetări interne.

„Când spun abuzuri nu mă refer la intensitatea controalelor, adică nu vin oamenii săptămânal, dar efectiv atunci când vin sunt atât de porniți și de organizați încât comit abuzuri”, explică omul de afaceri.

Complexul turistic Alpina din Păltiniș funcționează de aproximativ 7 ani. Cristian Marinescu spune că acolo lucrează medie 12-13 persoane, însă numărul acestora variază în funcție de sezon. Complexul turistic este cunoscut în zonă prin faptul că proprietarul acestuia încearcă să angajeze cetățeni străini, în special din Republica Moldova, confruntându-se cu o problemă aproape comună în țară - lipsa de personal. „Am zis să creez locuri de muncă pentru oamenii de peste Prut, că tot îs români de ai noștri, pentru că la noi tinerii nu vor să muncească. Acum găsești rar și acolo oameni. Din cauza lipsei de personal am recurs la oameni din afara țării: acum îmi vin două familii din India și un bucătar din Egipt. Procedura e foarte complicată, dar s-a mai simplificat acum câteva luni, după ce mai mulți oameni din domeniu ne-am agitat. S-au eliminat niște pași care nu-și aveau rostul - acum procedura de angajare durează o lună în loc de 3 luni”, ne spune Cristian Marinescu. Acesta adaugă că cei care stau pe termen lung sunt angajați în bază de contract, iar cei care vin în sezon - muncesc ca și zilieri.

„Am avut senzația că se face o percheziție”

De câțiva ani au început și problemele cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu. Acesta nu-și poate explica de ce inspectorii l-au luat la ochi. „De când consider eu că au venit porniți și abuziv a fost acum aproape 6 ani, când a venit doamna Faur (Adriana Faur, în prezent, șef Serviciul Control relaţii de muncă în cadrul ITM Sibiu - n.n.). Senzația a fost că se face o percheziție. Dânsa zice că a găsit oameni care munceau la negru”, își amintește Marinescu. Acesta spune că a contestat concluzia lui Faur, care prevedea și aplicarea unei sancțiuni de 30.000 de lei, în instanță unde a câștigat procesul. „În instanță s-a dovedit abuz în serviciu a doamnei, dar nimeni nu a luat o decizie, nici actualul șef. Pe durata procesului, timp de 1 an și ceva, ei au stat cuminți. Când s-a dat sentința finală, au venit în alt control”.

„Le dicta angajaților mei ce să scrie”

Următorul control a avut loc în anul 2017. De fapt, Marinescu spune că acum 2 ani ar fi avut loc două controale: unul în aprilie și altul în septembrie. „A venit domnul Petcu (Cristian Petcu, inspector de muncă la ITM Sibiu - n.n.). În primăvară nu a reușit să ne amendeze, deși și-a dorit mult. A venit din nou în luna septembrie, când din punctul meu de vedere a reușit să abuzeze de anumite persoane de la mine de acolo, ba i-au și speriat oarecum. Până la urmă a elaborat și el un proces verbal”, povestește Cristian Marinescu. Acesta precizează că Petcu ar fi constatat și el munca la negru, respectiv a aplicat aceeași amendă.

În cazul controlului lui Petcu, Marinescu spune că abuzul a continuat și după ce inspectorul a plecat de la complexul turistic. Acesta spune că a aflat despre faptul că a fost sancționat după 2 luni, deși inițial cei de la ITM Sibiu i-ar fi spus că totul e în regulă. „Era într-o zi de vineri când l-am sunat să-l întreb când să vin să semnez procesul, mi-a spus că e zi scurtă și s-o lăsăm pe luni. Luni l-am sunat pe inspectorul șef care mi-a transmis că n-am de ce să mă mai duc acolo că totul e în regulă, să-mi văd de treabă. Și după aproape 60 de zile mă trezesc cu proces verbal lipit la sediul firmei - amendă de 30.000 de lei, tot pentru muncă la negru. Am contestat-o și am câștigat-o și pe aceasta în instanță”.

„Ei au un stil foarte interesant. Copiilor acestora pe care îi găsesc ca ospătari, chelneri - efectiv le-au dictat ce să scrie acolo sau unii nu înțelegeau foarte bine limba română. De exemplu, dacă îi spui unui cetățean moldovean care a venit să lucreze ca ospătar, respectiv nu are o calificare - „haideți să nu derogăm” - el nu știe ce înseamnă asta, s-a dovedit. Pe altul l-a întrebat: „Nu-i așa că ești remunerat cu suma de...?” El în loc să spună „n-am înțeles întrebarea”, că n-a înțeles-o, a răspuns: „Da”. Eu am intervenit și îl întreb „Știi ce înseamnă remunerat?”, „Păi nu”. Le spun să-i întrebe normal - „Primești bani?”. Efectiv, până am ajuns eu, au reușit să le ia la doi declarațiile. Dar cu dovezi, cu probe, am contestat și am câștigat”.
În privința lui Petcu, Marinescu spune că în timpul discuțiilor prin sms-uri cu acesta, inspectorul de muncă i-ar fi spus că „nu el decide la cine, unde și când se fac controalele”. „«Funcțiile de conducere la ITM-uri sunt politice, sunt colegii dvs de partid pe acolo. Vă rog să-i întrebați pe ei de ce? Chiar sunt curios și eu de ce» - asta mi-a scris. Într-un alt mesaj mi-a scris că va face ceea ce i se dictează. Mi se pare strigător la cer ca un isnpector să spună asta”, a adăugat Marinescu.

Și în acest an ITM-ul a venit la Păltiniș să vadă care e situația în domeniul relațiilor de muncă. „De data aceasta, doamna care a venit nu a mai constatat munca la negru, deși i-au trebuit 24 de zile (!) ca să încheie un proces verbal - asta nu mi se pare normal ca să dureze un control la ITM atâta, la un număr de angajați de 12 persoane”, spune Marinescu. Însă omul de afaceri acuză modul în care a fost efectuat controlul: „Culmea, eram în concediu. Doamna care a fost în control știa foarte bine unde vine, a primit informații și instrucțiuni clare și cum să procedeze când ajunge. A început să facă poze la cei din bucătarie, probabil crezând că vor fugi sau nu știu de ce, dar problema este că nu avea acordul acelor persoane să le pozeze!”. Mai mult decât atât, Marinescu spune că inspectorii de muncă ar fi solicitat și Inspectoratul General de Imigrări să vină la complexul turistic. „Nu mi se pare normal că trebuie să faci adrese la alte instituții să îi invite - Imigrările pot veni și fără chemări”.

„Nicio reacție”

Cristian Marinescu spune că a trimis mai multe mesaje pe adresa ITM Sibiu, văzând că nu sunt luate măsuri față de, așa cum le numește el, abuzurile instituției. A sesizat și Guvernul, de unde a primit un răspuns potrivit căruia ar fi fost constituită o comisie de disciplină. „Eu n-am o problemă cu toți angajații ITM-ului, sunt și oameni de calitate”, precizează omul de afaceri, care spune că își dorește un singur lucru: „e suficient să mi se spună că am dreptate. Un minim de bun simț, că nervii, banii cheltuiți pe avocați nimeni nu mi-i poate întoarce. Sunt oameni care dacă primesc o amendă de 10.000 de lei, pot să-și închid afacerea”.

Răspunsul ITM Sibiu

Inspectorii vizați ne-au spus că nu pot vorbi cu presa fără acordul conducerii instituției. În răspunsul dat unei solicitări a Turnul Sfatului, șeful ITM Sibiu, Remus Furtună, a precizat că este vorba despre controalele ce au avut loc în anii 2012, 2017 și 2019. Furtună spune însă că cele două procese verbale de control întocmite în anii 2012 și 2017 „nu au fost contestate în instanță la momentul respectiv, deși acum se indică faptul că ele ar fi fost ”abuzive”, că ar fi semănat mai mult cu o ”percheziție” sau că inspectorul de muncă ar fi ”reușit să abuzeze de anumite persoane””. Mai mult decât atât, conducerea ITM Sibiu sugerează că activitatea complexului turistic este neconformă, cel puțin potrivit constatărilor din timpul primelor două controale.

„În urma acestor controale au fost consemnate o serie de deficiențe în domeniul relațiilor de muncă ce au fost sancționate de inspectorii de muncă cu avertismente și doar pentru muncă nedeclarată cu 3 amenzi. Sesizările referitoare la aceste controale au fost transmise la Inspecția Muncii, în vederea verificării aspectelor semnalate”, răspunde Furtună.
Șeful ITM Sibiu recunoaște însă că în timpul ultimului control ar fi putut avea loc încălcări de proceduri, menționând că la nivelul instituției se fac cercetări interne. „Referitor la ultimul control la care vă referiți, încheiat în august 2019, facem precizarea că acesta face obiectul unei cercetări interne, de către o comisie constituită la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, care verifică aspectele procedurale ale controlului. Cu privire la activitățile desfășurate în comun cu reprezentanții din teritoriu ai Inspectoratului General pentru Imigrări, precizăm faptul că aceste activități sunt statuate în baza unor reglementări ce vizează atât Inspecția Muncii și Inspectoratul General pentru Imigrări, cât și Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu și Biroul pentru Imigrări al județului Sibiu”, se mai menționează în răspunsul conducerii ITM Sibiu.

Actualizare: După publicarea articolului, Cristian Marinescu a reacționat la răspunsul dat de ITM Sibiu pentru Turnul Sfatului. Acesta spune că deține hotărârea Tribunalului Sibiu prin care i se dă dreptate după ce a contestat primele procese-verbale ale inspectorilor de muncă.

contestatie alpina

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

20 comentarii

Sibian SB

Acum 2 ani

Da poate ne povestește cum ramane cu deversarea foselor septice de la complexu lui...
Raspunde

Un.sibian

Acum 2 ani

Dacă Marinescu a ajuns sa critice, atunci nu stiu ce sa mai zicem, sunt bine cunoscute neregulile de la firmele lui, iar cand Puie Monta era la.putere el a fost instalat consilier in ministerul transporturilor, tatăl lui la o agenție apia sibiu iar sora angajata la consulatul românesc de la viena. De ce nu scrie in articol de proiectele facute pe fonduri europene unde foloseste achizițiile pe cu totul alte firme fata de cele unde au fost contractate. Probabil articol platit la ziar.
Raspunde

P.

Acum 2 ani

Discurs între inspectorul Itm Sibiu și angajatul unei firme din același domeniu: Inspector: și când ați semnat contractul? In prima zi când ați venit aici? Angajat: aaa.. nu mai țin minte cu 2-3 zile înainte Inspector: dar sigur nu in ziua in care ai venit la munca? Angajat (ușor temător): aa.. nu Este abuz? Eu zic ca da.. cine este proprietar de afaceri in domeniul Horeca sigur înțelege.
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Si evident ar fi frumos sa ne arate si el agenda cu situatia șpăgilor date la agentia de mediu sibiu (stim noi cui), pe modelul agendei in care Viorel Comanita si Blejnar, plătiți din banii nostri pentru functiile publice in care au fost instalați, primeau spagile de ordinul sutelor si milioanelor de euro. Așadar totul este despre tupeu de borfaș (Marinescu) si despre șpăgi. Nenorocitule, pute toata zona de la fosele complexului tau. Sper sa cada dracu psd si marlanii astia care stau pe funcții publice si se fac ca ploua, sa se faca o data curat. Probabil ca vor mai trece ani mulți pana ne civilizam, din păcate.
Raspunde

Fara

Acum 2 ani

Nici individul asta nu o fi usa de biserica (ca multi alti administratori), dar si institutiile de control ale statului sunt jalnice. Nu inteleg de unde atata incompetenta (probata de solutionarea litigiului prin decizia instantei) si atata indarjire. Nu costa nimic sa iti faci datoria cu onestitate acolo unde esti pus.
Raspunde

un sas

Acum 2 ani

un popor care traieste in urma cu 2000 de ani.protap , butelii, cumetrii , spagi si cate un bmw .aveti privilegiu de a decide unde sa traiti sau cum sa schimbati . uniti va .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

sibianul

Acum 2 ani

Ca si conationalul tau, Werner!
Raspunde

Asaniciodata

Acum 2 ani

Felicitări ITM trebuia de mult sa controlați pe acesti indivizi care practica cele mai odioase forme de discriminare și de încălcare a legii si tot ei se dau victime. Procedati la fel si la instituții: teatru , filarmonica, facultăți, universitate și vă veți minuna cum.stiu sa fure de la oameni acesti mari investitori /intelctui sau mai bine ZIS.....ĂȘTIA....veniti in Sibiu cu intenția: să facă ce au invatat la ei acasă.
Raspunde

agnes

Acum 2 ani

pai stim cu totii cine este Marinescu - lucru slab ...din sud !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marinescu Cristian

Acum 2 ani

Interesante comentariile! Daca sunteti atat de smecheri de ce nu va lasati numele corect si complet sa putem dialoga civilizat cu dv.si sa va raspundem la intrebari. De Mihai Uca...,inca nu am pomenit.... Urmeaza! Si da,era mai bine cu PDL !
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

Dialog cu escrocul. Era si-un film parca, da' n-a luat oscarul pana la urma. Noi speram ca tu sa dai răspunsuri la întrebarile DNA, nu la ale noastre, după ce se reface DNA, la anu. A fost trasa pe linia de plutire deocamdata, de mafia psd, dar un pic de rabdare ca va fi bine. Dupa cum vezi, noi cetățenii simpli dar cinstiți, nu prea iti punem intrebari, oamenii normali nu prea au nici ce intreba si nici ce dialoga cu smecheri care întrețin coruptia in tara asta, care au contribuit serios la a ramane o tara de mana a treia, plina de borfasi atat in politica cat si in mediu de afaceri sau in instituții publice. Un sfat înțelept pt toti astia ar fi s-o intinda de pe aceste meleaguri cu tot cu bani si familii. E mare globu, mergeti prin Madagascar, Costa Rica si alte zone, ca e mult mai ok pt tinerii României care ar putea avea sansa sa civilizeze aceasta tara frumoasă. Daca esti chiar tu, Marinescu, te rugam ai bunu simt si nu mai scrie, vezi-ti de-ale tale ca esti prins in multe.
Raspunde

werner

Acum 2 ani

comunistiii...... asa se intampla in Romania......vrea omul sa faca ceva in tara asta si nu este lasat faci investitii,creezi locuri de munca,platesti TVA,CAS,etc si vine functionarul public cu amenda .......de 30000 de lei,nu-i intereseaza de nimic este adevarata situatia domnului cu pensiunea si in situatia lui sant foarte multi rusine statului roman-guvernului de comunisti
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

???

Acum 2 ani

Esti de 10 ori mau rau decat comunistii, Wernere!
Raspunde

bing

Acum 2 ani

daca a castigat in instanta,cheltuielile de judecata sa le plateasca cei care au desfasurat aceste controale....nu e firesc sa plateasca contribuabilul pt greselile unor incompetenți numiti politic
Raspunde

Roman

Acum 2 ani

Are asta un caracter si un stil de a se plange in mediul online, ceva de speriat, ba ca il saboteaza concurentii si ca-i fac reclama proasta la tabla comercializata defirma lui, ba ca nu i-a dus Apa-Canal cisterne cu apa la pensiune ca a ramas fara apa in urma unor lucrari, ba ca l-a sicanat unul in trafic, ba ca-l persecuta ITM-ul si el e sfantul societatii saracutul Marinescu, Lipsa de bun simt si aroganta acestui individ e fara margini, un tupeu minunat in toata integritatea cuvantului. Mai umbla si cu masina personala cu stroboscopuri montate, se crede justitiarul secolului ,o sageata politica, un finantator al campaniilor electorale si cam atat,zici Marinescu si.....O zi buna Taf Marinescu si stai in banca ta copile si fii cuminte, pune mana pe o carte si liniste.
Raspunde

Sib

Acum 2 ani

Aici sunt doua probleme, de fapt. Prima e cea cu fosa, cunoscuta tuturor, nimeni nu ia vreo masura, omul probabil inca are sustinere serioasa. Stai sa mananci la el in miros de fecale, miros care urca si in camere si care pluteste in jurul cosmeliilor. A doua e legata de faptul ca ITM, la fel ca oricare institutie a statului FINANTAT DE NOI, are apucaturi de clan mafiot, care vine si-ti ia taxa de protectie; daca n-o platesti te "asasineaza", adica iti inchide afacerea. Am avut controale de la ITM, oamenii sunt rau-voitori, sperie angajatii, ii intimideaza, le rastalmacesc cuvintele. Dialogul se poarta la modul: Si in 15 august ati lucrat, nu? Nu, am fost liber. Pai cum, era... miercuri (ce zi o fi fost, e poveste de acum cativa ani), cum sa fiti liberi? Pai am avut liber, e sarbatoare. Da, da, dar eu nu cred ca ati fost liber miercurea, va aduceti bine aminte? Le arati pontajul, anuntul de pe site cum ca e inchis in data X. Mai lipseste sa ceara cearsafurile de acasa, alcoolemia, chitanta de la POS cum ca au cumparat mici si bere... Cu ei INTOTDEAUNA esti vinovat. Fie si pentru ca respiri si ai indraznit sa-ti deschzi o afacere in noman's land-ul asta... Apropo, de vechii "comisari" de la Grada Financiara nu scrie nimeni nimic? Da, aia care descindeau in forta ca jandarmii, isi luau tainul si plecau apoi linistiti....
Raspunde

Anonymus

Acum 2 ani

daca a lucrat pensiunea sau nu intr-o anume zi se poate verifica in contabilitate (daca sunt inregistrate toate intrarile si iesirile respectiv facturile sau chitantele ori bonurile)...
Raspunde

Cristi Marinescu

Acum 2 ani

Sunteti tari si smecheri cand va ascundeti identitatea. Fi ti puternici si spuneti cu nume si prenume si lasati si un nr de tel .sa va putem contacta sa lamuirim acuzatiile...dar va stiu pe toti si cu bune si cu rele. Sunteti niste slabi fara curaj. Am vazut zeci de comentarii la care va dati maram nume de “scena” ! Astept sa ma contactati sa va lamuresc si daca sunteti adevarati ,intrati si lasati va numele adevarat. Numai bine dragilor! Taf
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus