Un om de afaceri sibian acuză Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Sibiu de abuzuri: controalele lor seamănă cu niște percheziții, spune Cristian Marinescu, proprietarul Complexului turistic Alpina din Păltiniș. În replică, șeful ITM Sibiu spune că Marinescu încalcă legea, dar că se fac și cercetări interne.
„Când spun abuzuri nu mă refer la intensitatea controalelor, adică nu vin oamenii săptămânal, dar efectiv atunci când vin sunt atât de porniți și de organizați încât comit abuzuri”, explică omul de afaceri.
Complexul turistic Alpina din Păltiniș funcționează de aproximativ 7 ani. Cristian Marinescu spune că acolo lucrează medie 12-13 persoane, însă numărul acestora variază în funcție de sezon. Complexul turistic este cunoscut în zonă prin faptul că proprietarul acestuia încearcă să angajeze cetățeni străini, în special din Republica Moldova, confruntându-se cu o problemă aproape comună în țară - lipsa de personal. „Am zis să creez locuri de muncă pentru oamenii de peste Prut, că tot îs români de ai noștri, pentru că la noi tinerii nu vor să muncească. Acum găsești rar și acolo oameni. Din cauza lipsei de personal am recurs la oameni din afara țării: acum îmi vin două familii din India și un bucătar din Egipt. Procedura e foarte complicată, dar s-a mai simplificat acum câteva luni, după ce mai mulți oameni din domeniu ne-am agitat. S-au eliminat niște pași care nu-și aveau rostul - acum procedura de angajare durează o lună în loc de 3 luni”, ne spune Cristian Marinescu. Acesta adaugă că cei care stau pe termen lung sunt angajați în bază de contract, iar cei care vin în sezon - muncesc ca și zilieri.
„Am avut senzația că se face o percheziție”
De câțiva ani au început și problemele cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu. Acesta nu-și poate explica de ce inspectorii l-au luat la ochi. „De când consider eu că au venit porniți și abuziv a fost acum aproape 6 ani, când a venit doamna Faur (Adriana Faur, în prezent, șef Serviciul Control relaţii de muncă în cadrul ITM Sibiu - n.n.). Senzația a fost că se face o percheziție. Dânsa zice că a găsit oameni care munceau la negru”, își amintește Marinescu. Acesta spune că a contestat concluzia lui Faur, care prevedea și aplicarea unei sancțiuni de 30.000 de lei, în instanță unde a câștigat procesul. „În instanță s-a dovedit abuz în serviciu a doamnei, dar nimeni nu a luat o decizie, nici actualul șef. Pe durata procesului, timp de 1 an și ceva, ei au stat cuminți. Când s-a dat sentința finală, au venit în alt control”.
„Le dicta angajaților mei ce să scrie”
Următorul control a avut loc în anul 2017. De fapt, Marinescu spune că acum 2 ani ar fi avut loc două controale: unul în aprilie și altul în septembrie. „A venit domnul Petcu (Cristian Petcu, inspector de muncă la ITM Sibiu - n.n.). În primăvară nu a reușit să ne amendeze, deși și-a dorit mult. A venit din nou în luna septembrie, când din punctul meu de vedere a reușit să abuzeze de anumite persoane de la mine de acolo, ba i-au și speriat oarecum. Până la urmă a elaborat și el un proces verbal”, povestește Cristian Marinescu. Acesta precizează că Petcu ar fi constatat și el munca la negru, respectiv a aplicat aceeași amendă.
În cazul controlului lui Petcu, Marinescu spune că abuzul a continuat și după ce inspectorul a plecat de la complexul turistic. Acesta spune că a aflat despre faptul că a fost sancționat după 2 luni, deși inițial cei de la ITM Sibiu i-ar fi spus că totul e în regulă. „Era într-o zi de vineri când l-am sunat să-l întreb când să vin să semnez procesul, mi-a spus că e zi scurtă și s-o lăsăm pe luni. Luni l-am sunat pe inspectorul șef care mi-a transmis că n-am de ce să mă mai duc acolo că totul e în regulă, să-mi văd de treabă. Și după aproape 60 de zile mă trezesc cu proces verbal lipit la sediul firmei - amendă de 30.000 de lei, tot pentru muncă la negru. Am contestat-o și am câștigat-o și pe aceasta în instanță”.
„Ei au un stil foarte interesant. Copiilor acestora pe care îi găsesc ca ospătari, chelneri - efectiv le-au dictat ce să scrie acolo sau unii nu înțelegeau foarte bine limba română. De exemplu, dacă îi spui unui cetățean moldovean care a venit să lucreze ca ospătar, respectiv nu are o calificare - „haideți să nu derogăm” - el nu știe ce înseamnă asta, s-a dovedit. Pe altul l-a întrebat: „Nu-i așa că ești remunerat cu suma de...?” El în loc să spună „n-am înțeles întrebarea”, că n-a înțeles-o, a răspuns: „Da”. Eu am intervenit și îl întreb „Știi ce înseamnă remunerat?”, „Păi nu”. Le spun să-i întrebe normal - „Primești bani?”. Efectiv, până am ajuns eu, au reușit să le ia la doi declarațiile. Dar cu dovezi, cu probe, am contestat și am câștigat”.În privința lui Petcu, Marinescu spune că în timpul discuțiilor prin sms-uri cu acesta, inspectorul de muncă i-ar fi spus că „nu el decide la cine, unde și când se fac controalele”. „«Funcțiile de conducere la ITM-uri sunt politice, sunt colegii dvs de partid pe acolo. Vă rog să-i întrebați pe ei de ce? Chiar sunt curios și eu de ce» - asta mi-a scris. Într-un alt mesaj mi-a scris că va face ceea ce i se dictează. Mi se pare strigător la cer ca un isnpector să spună asta”, a adăugat Marinescu.
Și în acest an ITM-ul a venit la Păltiniș să vadă care e situația în domeniul relațiilor de muncă. „De data aceasta, doamna care a venit nu a mai constatat munca la negru, deși i-au trebuit 24 de zile (!) ca să încheie un proces verbal - asta nu mi se pare normal ca să dureze un control la ITM atâta, la un număr de angajați de 12 persoane”, spune Marinescu. Însă omul de afaceri acuză modul în care a fost efectuat controlul: „Culmea, eram în concediu. Doamna care a fost în control știa foarte bine unde vine, a primit informații și instrucțiuni clare și cum să procedeze când ajunge. A început să facă poze la cei din bucătarie, probabil crezând că vor fugi sau nu știu de ce, dar problema este că nu avea acordul acelor persoane să le pozeze!”. Mai mult decât atât, Marinescu spune că inspectorii de muncă ar fi solicitat și Inspectoratul General de Imigrări să vină la complexul turistic. „Nu mi se pare normal că trebuie să faci adrese la alte instituții să îi invite - Imigrările pot veni și fără chemări”.
„Nicio reacție”
Cristian Marinescu spune că a trimis mai multe mesaje pe adresa ITM Sibiu, văzând că nu sunt luate măsuri față de, așa cum le numește el, abuzurile instituției. A sesizat și Guvernul, de unde a primit un răspuns potrivit căruia ar fi fost constituită o comisie de disciplină. „Eu n-am o problemă cu toți angajații ITM-ului, sunt și oameni de calitate”, precizează omul de afaceri, care spune că își dorește un singur lucru: „e suficient să mi se spună că am dreptate. Un minim de bun simț, că nervii, banii cheltuiți pe avocați nimeni nu mi-i poate întoarce. Sunt oameni care dacă primesc o amendă de 10.000 de lei, pot să-și închid afacerea”.
Răspunsul ITM Sibiu
Inspectorii vizați ne-au spus că nu pot vorbi cu presa fără acordul conducerii instituției. În răspunsul dat unei solicitări a Turnul Sfatului, șeful ITM Sibiu, Remus Furtună, a precizat că este vorba despre controalele ce au avut loc în anii 2012, 2017 și 2019. Furtună spune însă că cele două procese verbale de control întocmite în anii 2012 și 2017 „nu au fost contestate în instanță la momentul respectiv, deși acum se indică faptul că ele ar fi fost ”abuzive”, că ar fi semănat mai mult cu o ”percheziție” sau că inspectorul de muncă ar fi ”reușit să abuzeze de anumite persoane””. Mai mult decât atât, conducerea ITM Sibiu sugerează că activitatea complexului turistic este neconformă, cel puțin potrivit constatărilor din timpul primelor două controale.
„În urma acestor controale au fost consemnate o serie de deficiențe în domeniul relațiilor de muncă ce au fost sancționate de inspectorii de muncă cu avertismente și doar pentru muncă nedeclarată cu 3 amenzi. Sesizările referitoare la aceste controale au fost transmise la Inspecția Muncii, în vederea verificării aspectelor semnalate”, răspunde Furtună.Șeful ITM Sibiu recunoaște însă că în timpul ultimului control ar fi putut avea loc încălcări de proceduri, menționând că la nivelul instituției se fac cercetări interne. „Referitor la ultimul control la care vă referiți, încheiat în august 2019, facem precizarea că acesta face obiectul unei cercetări interne, de către o comisie constituită la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, care verifică aspectele procedurale ale controlului. Cu privire la activitățile desfășurate în comun cu reprezentanții din teritoriu ai Inspectoratului General pentru Imigrări, precizăm faptul că aceste activități sunt statuate în baza unor reglementări ce vizează atât Inspecția Muncii și Inspectoratul General pentru Imigrări, cât și Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu și Biroul pentru Imigrări al județului Sibiu”, se mai menționează în răspunsul conducerii ITM Sibiu.
Actualizare: După publicarea articolului, Cristian Marinescu a reacționat la răspunsul dat de ITM Sibiu pentru Turnul Sfatului. Acesta spune că deține hotărârea Tribunalului Sibiu prin care i se dă dreptate după ce a contestat primele procese-verbale ale inspectorilor de muncă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Adriana Faur , Inspectoratul General , Inspecţia Muncii , Tribunalului Sibiu , Remus Furtună , Serviciul Control Securitate , La Inspectoratul Teritorial , Muncă Sibiu , Turnul Sfatului , Inspectoratului Teritorial , Cristian Marinescu , Republica Moldova , La Complexul Turistic Alpina , Inspectoratului General , Cristian Petcu
Vizualizari: 17186
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Iliescu
Acum 4 ore
Troll.E.Buzu
Acum 4 ore
Lutte
Acum 4 ore
Pastor Marginas
Acum 5 ore
Emil