Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
24°C

Aleșii Sibiului, despre cea mai nouă investiție într-o școală: Ce se întâmplă în orașul nostru?

Aleșii Sibiului, despre cea mai nouă investiție într-o școală: Ce se întâmplă în orașul nostru?

Cu bugete de zeci de milioane de lei pentru învățământ la Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar, excedent bugetar la Primărie și cu lucrări ce se finalizează cu întârziere, reprezentanților autorităților din Sibiu le-a fost oferită o lecție despre investițiile în învățământ. Aleșii Sibiului s-au pomenit astăzi cu gura căscată atunci când au fost invitați să vadă cum a fost modernizat un liceu din municipiu cu bani privați.

La Liceul Teologic „Betania”, structură a Liceului Teoretic „Constantin Noica” din Sibiu, au fost așteptați azi oficialitățile Sibiului pentru a-i invita într-un tur al instituției, în care s-au investit 70.000 de euro. La ora anunțată, în fața liceului și-au făcut apariția, pe rând, Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu, și conducerea IȘJ Sibiu, Marius Novac și Gheorghe Bârză, conduși ulterior în interiorul instituției.

liceul betania nou 1

„Foarte frumos”, „Foarte frumos”

În Liceul Betania sunt patru clase în care învață în total 92 de elevi. Instituția se află într-o clădire mică, anexă a Grădiniței nr. 42, care are parterul și un etaj. În total, sunt patru săli de clasă, un laborator de informatică, o sală multifuncțională a elevilor, în care este și o bibliotecă, o chicinetă pentru profesori, precum și două cabinete pentru director și cancelarie, dar și trei toalete.

Ofcialii conduși pe holurile instituției probabil au uitat că anul școlar a început. Atunci când coordonatorul liceului, Radu Cîmpean, i-a invitat pe aceștia în prima sală de studiu, unde elevii recapitulau curentele literare, președintele CJ Sibiu a reacționat: „A, deja avem elevi?”. Apoi s-a adresat acestora: „Am vrut să vedem ce spațiu frumos v-a fost creat pentru studiu”.

liceul betania nou vizita

„Foarte frumos”, a adăugat și inspectorul școlar general. „Foarte frumos” au fost cuvintele rostite de oficiali în fiecare sală, după care afară a fost organizat un mic careu pentru discursuri.

Mai multe, despre cum arată în interior Liceul Betania, vedeți în articolul „FOTO Cum arată un liceu din Sibiu după modernizare: investiție de 70.000 de euro

liceul betania tabla

Cîmpean: CJ Sibiu nu are nicio atribuție în învățământul de masă

În discursurile lor, oficialii nu doreau să pară jenați de faptul că nu pot să-și asume laurii pentru o astfel de investiție. Președintele CJ Sibiu s-a justificat că instituția pe care o conduce nu are atribuțiile necesare, iar viceprimarul orașului a dat de înțeles că a avut nevoie de un astfel de eveniment pentru ca autoritățile locale să-și dea seama că dacă ai „un concept de la zero” rezultatul poate fi „deosebit”. Și deși e vorba de lucrări care sunt normale, acesta le numește „finețuri”, la care încă Primăria nu a ajuns.

„CJ Sibiu nu are niciun fel de atribuție în ceea ce privește învățământul de masă, de aceea nici nu ne putem lăuda că am contribuit în vreun fel la această investiție. Dar am răspuns imediat invitației. Este o bucure pentru autoritățile publice, pentru că vedem exemple de bună practică, de implicare în viața comunității. Este frustrant ca și autoritate să simți nevoia ca cei din societatea civilă să se implice și să facă investiții și lucrări care țin practic de atribuțiile pe care le avem în mod exclusiv noi. Însă nu întotdeauna reușim să facem tot ceea ce ne dorim și nu numai din cauza noastră”, a sppus președintele CJ Sibiu.
Tiberiu Drăgan, viceprimar: Ce se întâmplă în orașul nostru? 
„A fost o surpriză foarte plăcută pentru mine să văd ce se întâmplă aici. De fapt, am atras atenția de când am primit invitația. Am zis: Ce se întâmplă în orașul nostru? Este cred eu un moment de cotitură în abordarea investițiilor către școli. Ne demonstrați că se poate, că ați avut un concept de la zero și într-adevăr rezultatul este deosebit. Probabil că ați avut și un designer foarte bun. Primăria Sibiu trebuie să aibă grijă de 50 de instituții, se fac lucrări în jumătate dintre ele, avem probleme de infrastructură, încă nu am reușit să ajungem la finețuri cum ați ajuns dvs.”.
liceul betania nou

Cifra de afaceri a investitorilor: peste 50 de milioane de lei

Investiția la Liceul Betania a fost făcută de o asociație fondată recent de mai mulți oameni de afaceri din Sibiu. Potrivit lui Cristian Pătrașcu, președntele asociației Bearing Fruit, este vorba despre 14 membri, care au afaceri mici și medii, a căror cifră de afaceri se ridică la aproximativ 50 de milioane de lei.

„Ne-am pus ca și scop să investim în primul rând în educație, pentru că o parte din elevii de astăzi sunt oamenii de afaceri de mâine. Am ales Liceul Betania, pentru că o parte dintre membrii asociației sunt foști absolvenți ai instituției și știau că aceasta avea nevoie de modernizări. Pe lângă fatul că am ridicat clădirea, vrem să investim mai departe, să motivăm elevii care au reuzultate excepționale trimițându-i în tabere sau în city breakuri sau celor din clasa a XII-a să le oferim meditații gratuite nu numai cu profesori de aici, pentru a se pregăti de bacalaureat”.

Cum arăta liceul până la renovare

Potrivit lui Radu Cîmpean, care coordonează Liceul Betania, spune că imobilul în care se află instituția nu a beneficiat de îmbunătățiri din anii 70, cu excepția unor lcurări cosmetice Suntem în sediul vechi al unei grădinițe, suntem practic lipiți de Grădinița nr. 42. Sediu care din anii 70 nu a cunoscut îmbunătățiri. Toate lucrările au fost îmbunătățiri sporadice și punctuale, fără un proiect bine gândit. Era o clădire veche, cu pereți care necesitau reconfigurare sau reamenajarea unor spații. Aveam și pene de curent, iar toaletele erau foarte urâte. Așa că ne-am gândit la un proiect coerent”, a explicat Cîmpean pentru Turnul Sfatului.

liceul betania vechi 1 liceul betania vehi 2

Potrivit lui, instituția a avut noroc că în asociația care a finanțat lucrările sunt foști absolvenți: „Ei au fost motorul”.

Avantaje și dezavantaje de a fi structură a unui liceu mai mare

Precizăm că Liceul Teologic Baptist “Betania” Sibiu a luat fiinţă in anul 1993 ca liceu de stat, reprezentând comunitatea evanghelică neo-protestantă din judeţul Sibiu. Acesta a funcţionat anterior in alte două locaţii: Liceul de Construcţii şi Prelucrare a Lemnului ,,Avram Iancu”, respectiv Biserica Baptistă ,,Betania”, Sibiu.

Liceul Teologic Baptist „Betania” a fost arondat din punct de vedere administrativ Liceului Teoretic „Constantin Noica” începând cu anul şcolar 2010-2011 fără a-şi pierde specificul, clădirea şi viziunea. În prezent, instituția este condusă de Mihai Ordeanu.

Întrebat dacă e bine sau rău ca un liceu să fie structură a altui liceu mai mare, Radu Cîmpean spune că sunt atât avantaje, cât și dezavantaje: „Avanatajul e că nu avem multe bătăi de cap legat de acte, secretariat, pentru că e comun. Ce înseamnă partea birocratică, e predată la conducerea liceului. Dezavantajul e că poate e mai greu de dezvoltat fiind structură. Avem o colaborare excelentă cu cei de la „Noica”. Mai mult, avem încredere unii în ceilalți”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

10 comentarii

Un Sibian mai mic

Acum 4 ani

Felicitari tuturor celor implicati!!! Ma bucur enorm sa vad ca alesii sibienilor au de la cine sa invete un lucru minunat! Sa lase birocratia si politica deoparte si sa puna mana pe munca!!!! Se poate si cu sume de bani mai mici sa se realizeze lucruri mari!!
Raspunde

daniel

Acum 4 ani

Deci Consiliul Judetean nu raspunde de scoli dar raspunde de SPITAL !!!!! Bunicutza cu Alzheimer e conectata la aparate?? Cum de nu si-a miscat fizicul sa vada ce trebuia sa faca insitutia condusa de ea ?? Vicele la " poarta noua" trebuia sa isi ia angajamentul ca investete cel putin atat in fiecare din cele 50 de unitati de invatamant. Primaria doarme pe excedent bugetar de peste 80 mil euro si ne tine copii cate 35 in clase si ore de dimineata si dupamasa. Sunt de apreciat PNL si FDGR ca totusi nu au bagat betze in roate renavarii cladirii. FDGR si PNL isi dovedesc neputinta de a folosi eficient banul public. Un roman ne-a demonstrat ca poti construi autostrada, alti romani ne-au aratat ca poti renova o scoala rapid si "Ieftin". TEHNOCRAT e termenul de care fug "politicienii". Mister President a promis ca nu va mai numi tehnocrati in guvern.
Raspunde

daniel

Acum 4 ani

Trebuie sa ne asteptam din clipa in clipa ca "BruK" sa revendice cladirea. Au acte care atesta ca din mosi stramosi dinainte de Geneza , terenul le-a apartinut , cladirea a fost ridicata de ei, si urmasii lor din Germania ... Parintii de la Scoala 6 si parintii de la Scoala 4 au trecut deja de inspectodat si sunt in drum spre minister si insista fiecare ca "copilul meu trebuie sa ... si copilul meu ... "
Raspunde

carcotasul de serviciu

Acum 4 ani

Da, dar e o cladire mica cu 4 sali de clasa , daca ar fi un liceu de marimea liceului Goga sau Ghibu cum ar fi fost? Au renovat un liceu care arata ca o viluta...
Raspunde

Fanica Ion

Acum 4 ani

Doamna vesnica inspector scolar Bucuta. Mai usor cu "scoala mea", Sunteti cumva proprietar si pe o scoala? Decand a ta? Nu ai facut nimic si doar te dai importanta! Atat!
Raspunde

sibianul realist

Acum 4 ani

Foarte frumos, dar cu o floare si cu contributia unor "frati" nu se face baza materiala a invatamantului sibian. As sugera alesilor nostri sau celor care vin in urmatoarea legislatura (cred ca aceiasi) sa prinda in planurile lor sau cum s-aor numi constructia unei noi scoli. Cresc copiii din Arhitectilor, cei de la Avantgarden si din alte locuri pitoresti si la ce scoala vor invata? in 3 schimburi la scoala 6 ca pe vremea lui Ceasca? La asta ar trebui sa cugete alesii nostri nu sa se minuneze de zugraveala...
Raspunde

XXX

Acum 4 ani

Cum nu a făcut nimic !!! A transferat o groaza de "piloase" din învățământul primar la școli din Sibiu, mai ales la școlile din centru, care sunt catastrofe și distrug generații de copiii, dar de au recomandarea de la ”Inspectoare”. Acum este mare susținător a învățământului privat. Toți inspectori ar trebui să aibă un mandat de 4 ani maxim 8 ani.
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

Ce frumos! Cam așa arată normalitatea, orice școală obișnuită din Occident...pentru noi devine excepție, noutate, inedit..ne minunăm, ne bucurăm! Felicitări, bravo ! Să fie exemplu pentru toate celelalte școli ! De-am cunoaște cât de mult contează mediul în care copiii învață (4-6h zilnic) atât pentru starea lor de bine cât mai ales pentru performanța învățării altele ne-ar fi prioritățile!
Raspunde

CSB

Acum 4 ani

Inteleg ca politicienilor le-a placut. Sa mearga si pana la Palatul Copiilor, facut privat, sa mearga si prin clasa aia de la Goga unde niste oameni faini au muncit toata vara, sa vada ca se poate si cum se poate. Apoi sa se intrebe ce cauta ei acolo, de ce ii mai platim daca trebuie sa facem scoli, clase, spitale singuri?
Raspunde

sibianul

Acum 4 ani

O INTREBARE PT. COMUNITATEA CONFESIONALA A sIBIULUI? PE CAND O SCOALA / LICEU CONFESIONALA? aDICA PATRONAT DE BISERICA? BISERICII I-AU FOST RETROCEDATE ATATEA CLADIRI, POPULATIA SCOLARA ESTE IN CONTINUA CRESTERE, DE CE NU SE GANDESTE NIMENI LA UN ASTFEL DE ASEZAMANT? E CHIAR ASA DE COMPLICAT?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus