Vineri,
19.04.2024
Parțial Noros
Acum
5°C

Nemulțumiri mari la autostrada Sibiu – Boița. Primar: „Nu știu la cine să mai apelez”

Nemulțumiri mari la autostrada Sibiu – Boița. Primar: „Nu știu la cine să mai apelez”

Nemulțumirile pentru autostrada Sibiu-Boița continuă după ce primarii  localităților aflate pe traseu au încercat să rezolve problemele sumelor primite pentru exproprieri, dar nu au găsit înțelegere pe nicăieri. Cea mai mică sumă oferită este de 2,22 de lei pentru trei metri pătrați în Tălmaciu, în extravilan.

Exproprierile pentru lotul Sibiu – Boița, parte a autostrăzii Sibiu-Pitești, au început deja. Suma totală propusă de guvernul Dăncilă pentru exproprieri este de cinci milioane de lei, fiind alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Cea mai mică sumă oferită pentru exproprierea unui teren în Tălmaciu este de trei mp este de 2,22 de lei, adică 0,75 de bani pe un mp. Oamenii sunt în continuare nemulțumiți de sumele primite din exproprieri. Primarul din Tălmaciu, Nicolae-Petru Basarabă, spune că a încercat mai multe metode de a rezolva problema. Nu a reușit să vorbească cu noul prefect până în acest moment, iar firma de construcție a autostrăzii își dorește să înceapă lucrările cât mai repede.

„Nu știu la cine să mai apelez, iar prețurile sunt foarte mici. Oamenii sunt nemulțumiți. Firma își dorește să înceapă lucrările cât mai repede pentru că au niște termene de îndeplinit. Totuși ce poți cumpăra cu 0,75 de bani? Mulți au moștenit terenuri sau au cumpărat, iar acum se trezesc cu sumele acestea de bani, nu este corect”, a declarat primarul.
Cu toate aceste probleme întâmpinate de primar, localnicii înțeleg importanța acestei autostrăzi și nu își doresc să oprească lucrările. În Boița proprietarii din cartea funciară au fost identificații.
„Proprietarii au fost găsiți și sunt cam a treia generație. Oamenii sunt nemulțumiți, prețurile sunt mici, dar nu avem ce face pentru că există o lege după care se fac aceste exproprieri. Există o grilă a notarilor după care sunt făcute aceste prețuri”, a spus primarul din Boița, Nicolae Mohor.
Ca termen de comparație, pentru realizarea autostrăzi Sibiu-Orăștie au fost expropriate imobile din localitățile Sebeș, Șibot și Vințu de Jos din județul Alba, Geoagiu și Romos din județul Hunedoara și Săliște din județul Sibiu. Suma provenită din Bugetul de stat pentru acestea a fost de aproximativ 1,45 de lei pe mp.

Licitația pentru tronsonul de autostradă Sibiu-Boița a fost câștigată de compania de construcții Porr. Tronsonul Sibiu-Boița are o lungime de 13 kilometri, iar prețul estimat este de 9,7 milioane de euro pe kilometru construit.

Contractul de proiectare și execuție prevede un termen de 12 luni pentru proiectare și 36 de luni execuție. Lotul unu aferent Secțunii unu se întinde între km 0+000 – km. 13+170, iar traseul autostrăzii va începe în zona localității Șelimbăr, continuă pe Drumul Național DN7, apoi traversează la vest de Tălmaciu, drumul judeţean DJ 105G, Avrig – Marşa – Tălmaciu – Sadu până în zona Boiţa.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

4 comentarii

daca alta varianta nu este .... si chiar pare ridicol pretul

Acum 4 ani

faceti-o pentru tara.
Raspunde

ciortea marius

Acum 4 ani

ce expropieri ? sunt terenuri pline de buruieni care nu mai sunt cultivate de ani buni...facem ca pe timpul lui Ceausescu, interes national punct ...ciocul mic si pas de front , flit
Raspunde

Ironim

Acum 4 ani

9.7 milioane de euro pe km.In Croatia,in munte,este cu 40% mai jos.De ce oare? Costurile de construcție Costurile lucrărilor de construcție pentru segmentul Bosiljevo 2–Split (nodul Dugopolje) au fost estimate inițial de către guvern în 2001 și au fost prezentate ca „3 x 3 x 3” – adică 300 km de autostradă vor fi terminați în 3 ani la un preț de 3 miliarde de mărci (circa 12,65 miliarde de kuna la acea vreme, sau circa 1,533 miliarde de euro).[68] În 2010, Hrvatske autoceste a raportat costul mediu pentru un kilometru al autostrăzii Bosiljevo–Split la 7,1 milioane de euro, ceea ce ar însemna că în total autostrada a costat 2,21 miliarde de euro pentru acel segment de 311,4 km.[14]
Raspunde

Mara

Acum 4 ani

Oare nu e vorba de 0,75 ron? Asta inseamna 75 de bani! 0,75 bani reprezinta 3/4 dintr-un ban!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus