Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Klaus Iohannis susține România educată

Klaus Iohannis susține România educată

Performanță, muncă, talent, onestitate și integritate. Acestea sunt cele cinci valori, pe care se poate construi un sistem de educație solid, ”singurul sistem de educație care poate fi acceptat de o societate normală”, după cum susține președintele PNL Sibiu, Raluca Turcan, vorbind despre proiectul președintelui Klaus Iohannis, ”România Educată”. ”De aici, de la aceste cinci atribute, pleacă viitorul României. Dacă vom continua să promovăm în continuare grobianismul, incultura, fuga de responsabilitate, sistemul de pile și relații, incompetența, intoleranța, promovarea pe criterii politice, dacă vom face din corupție un mod de viață, nu avem nicio șansă. Nici nu va mai conta dacă sistemul de educație are la bază costul standard per elev, dacă transportul este sau nu plătit de primării, ori dacă numărul de materii este prea mare. Lupta va fi pierdută din start”, spune Raluca Turcan.

„România educată” nu dorește să fie o reformă punctuală introdusă de la început ca proiect de lege, ci o viziune și strategie rezultată din consultarea actorilor importanți din societate. Proiectul a permis contribuția publicului larg și a ținut cont de contextul social și economic național și global. Această abordare trebuie consolidată cu un efort de creare a consensului pentru a preveni o revenire la situațiile anterioare în care diverse reforme importante din domeniu au fost diluate printr-o multitudine de modificări legislative haotice apărute în Parlament.

”Finanțarea alocată pentru cercetare ne plasează detașat pe ultimul loc din UE”

Universitățile din Europa, inclusiv cele românești, sunt din ce în ce mai influențate de globalizare și de europenizare. De altfel, Președintele Klaus Iohannis a sprijinit în Consiliul European propuneri de integrare a învățământului superior precum crearea de universități europene sau creșterea numărului de mobilități pentru studenți și cadre didactice. Aceste măsuri vor oferi noi oportunități universităților românești, mai ales în condițiile în care situația actuală din învățământul superior este una îngrijorătoare. De exemplu, doar 24,6% din tinerii de 30-34 de ani au finalizat studii universitare, plasând România pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Finanțarea alocată pentru cercetare ne plasează detașat pe ultimul loc din Uniune.

Fără plagiat

Proiectul „România Educată” vine cu o serie de propuneri de reformă atât în cadrul învățământului superior, cât și a celui preuniversitar, în care sunt formați viitorii studenți. De exemplu, își propune să creeze rute de acces speciale pentru tinerii din educația profesională care excelează. Aceștia ar trebui să poată ajunge ușor în învățământul superior tehnic, aspect important în condițiile utilizării tot mai pronunțate a tehnologiei în industrie.

În cadrul universităților, se dorește o mai bună formare a cadrelor didactice, eliminarea plagiatului și creșterea generală a calității actului educațional. Contactul cu alte universități europene este esențial, iar la orizontul anului 2030, Președintele dorește ca 20% din studenții de licență și master și 90% din cei de la doctorat să aibă măcar un stagiu de mobilitate în afara granițelor.

„România educată” dorește să transforme România într-o țară care creează și produce valoare adăugată

Dezvoltarea tehnologică, inteligența artificială și competiția globală vor obliga România să aibă o forță de muncă din ce în ce mai educată pentru a rămâne competitivă economic. Astfel, rolul universităților în dezvoltarea țării noastre va deveni din ce în ce mai important.

Pentru a garanta că ceea ce se predă este relevant, „România educată” propune dezvoltarea de mecanisme de anticipare a competențelor necesare absolvenților, dar și a unui sistem permanent și funcțional de monitorizare a inserției profesionale a absolvenților. Aceste măsuri au ca obiectiv o mai bună corelație a finanțării diverselor domenii de studiu cu nevoile reale ale țării dar și o mai bună informare a viitorilor studenți legată de șansele reale de angajare de după absolvire.

„România educată” dorește să transforme România într-o țară care creează și produce valoare adăugată. ”Toate aceste seturi de măsuri sunt necesare și urgente. Fără ele, România nu va avea o forță de muncă suficient calificată pentru a face față exigențelor unei economii moderne și se confruntă cu riscul unei subdezvoltări permanente”, spune Raluca Turcan.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

6 comentarii

Programul Romania educata e doar vorbe’n vant.

Acum 4 ani

Dupa 5 ani de mandat asta ramane dupa Klaus W.J. ? Programul asta nepalpabil si necuatificabil, care suna ok doar teoretic, era ceva ce trebuia promovat de prima doamna. Cu toate scuzele (vezi Doamne constitutia nu-i permite si altele de neexecutiv ) dupa KJ trebuiau sa ramana mult mai multe. Putea stabili sau macar incerca niste acorduri transpartinince (cum a facut in dom. armatei cu cei 2% , apropo cine castiga cel mai mult din asta ....?) pentru conditii decente in spitale, pentru protejarea padurilor tarii, pt protectia copiilor ramasi fara parintii plecati in Europa, pt urmarirea intereselor nationale din dom. gazelor (modernizarea si exinderii infrastructurii) si electricitatii – planuri nationale de investitii transpartinice, etc, etc, Tot ce-a ramas dupa KJ (investit cu sperantele si votul a milioane de romani) sunt 2 carti din care una scrisa pe timpul nostru – cat era in functie (pt asta a avut timp). A mai ramas o declarata lupta anti psd , atat. Ah, si istorica VV Dancila unsa de bravul KJ.
Raspunde

Gaston

Acum 4 ani

Se apropie alegerile și v-ați trezit. Când ați fost la PDL ce ați făcut ? Ați tăiat bugetul și salariile. Sunt prea puțini studenți ? Angajatorii se plâng că nu au muncitori la bandă și meșteri specializați.
Raspunde

mihai

Acum 4 ani

Cand mai publicati comunicate de presa ale pnl-ului, de ce nu puneti poza cu Huja in loc de Turcan? Cum ar arata atunci articolul? ;) La titlul "...Romania educata" s-ar fi potrivit bine poza lui :)))
Raspunde

Un Dac Liber

Acum 4 ani

:)))))))) Frumos spus, concetatene! Felicitari! Ce tupeu ca o mana de politruci semidocti, sa isi asume educarea unei tari de (tot mai multi) semi-analfabeti!
Raspunde

Gruia

Acum 4 ani

4% este plagiat sau nu este plagiat?
Raspunde

CX

Acum 4 ani

scuzati typo-urile: *Cum, *supuna *unor *existe
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus