Duminică,
26.03.2023
Partial Noros
Acum
14°C

Experții Băncii Mondiale au venit la Bâlea Lac pentru proiectul domeniului schiabil

Experții Băncii Mondiale au venit la Bâlea Lac pentru proiectul domeniului schiabil

Mai mulți specialiști ai Băncii Mondiale au vizitat zona Munților Făgăraș în luna iulie pentru a analiza în teren oportunitățile zonei de dezvoltare. Ei vor oferi asistența tehnică proiectului „200 de zile cu zăpadă pe an – Dezvoltarea durabilă în Masivul Făgăraș”, prin care se dorește construcția unui nou complex de schi în Munții Făgăraș, prin pregătirea a 150 de kilometri de pârtie.

Asociația de dezvoltare intercomunitară Monte Făgăraș Bîlea– Capra a primit vizita unei delegații a Băncii Mondiale în perioada 11 – 16 iulie în care au fost analizate în teren oportunitățile zonei de dezvoltare la standarde europene. Conform acestora, Banca Mondială va oferi asistența tehnică și sprijinul teoretic necesar pentru demararea proiectului de strategie pentru construirea noului complex de schi din Munții Făgăraș.

Lucian Dumitra (9)

„Așteptăm ca în două – trei săptămâni să putem semna acordul de asistență tehnică în vederea definirii strategiei de dezvoltare. Fiecare opinie a fiecărui Consiliu Local și partener privat va fi luat în considerare. După ce se vor definitiva aceste probleme o să se facă un puzzle luând în considerare necesitățile comunității”, a declarat Lucian Dumitra, președintele Asociației de dezvoltare intercomunitară Monte Făgăraș Bîlea – Capra.
Scopul proiectului este dezvoltarea zonei montane din punct de vedere turistic prin crearea condițiilor necesare dezvoltării noului complex de schi din Munții Făgăraș.
„Sper să definitivăm strategia în patru-cinci luni, în paralel sper că putem începe implementarea anumitor proiecte, precum locurile de parcare. Zona montană este o zona defavorizată, mulți tinerii plecând înspre orașe, noi vom crea noi locuri de muncă și vom digitaliza zonele montane. Vom căuta să aducem tineretul în aceste zone, orice dezvoltare este în favoarea cetățeanului. Este o zonă cu un potențial enorm din toate punctele de vedere”, detaliază Lucian Dumitra.
Lucian Dumitra (1)

Construcția unui domeniu schiabil modern în zona Făgărașului are o lungă istorie, bazată mai ales pe declarații și intenții. În 2017 proiectul „200 de zile cu zăpadă pe an – Dezvoltarea durabilă în Masivul Făgăraș” devenea proiectul numărul unu de importanță națională. În 2018 a devenit un proiect al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în speranța că se vor implica și investitorii privați în dezvoltarea și implementarea proiectului. Din același an, cel puțin declarativ, se lucrează la studiul de fundamentare pentru dezvoltarea integrată, care reprezintă o bioeconomie, infrastructură, digitalizare și turism.

„Deci, domeniul schiabil va trebui acoperit de ministerul turismului, toate cheltuielile Consiliilor Locale vor fi acoperite de Comisia Națională de Strategie și Prognoză”, concluzionează Lucian Dumitra.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

5 comentarii

Andrei

Acum 3 ani

A inceput campania electorala. Intotdeauda despre marile proiecte se vorbeste o data la 4 sau 5 ani....apoi se abandoneaza ideaa.....hai siktir!!!!
Raspunde

Liviu

Acum 3 ani

Nu va mai satura smenurile si distrugerea naturii...umflati ce sunteti....
Raspunde

Consilier local

Acum 3 ani

Cine a vazut 200 de zile zapada in fagaras sa se poata schia? Probabil ca au calculat perioada cat traseul este inchis.De la 1 noiembrie pana la 1 martie mai zicem, ca apoi incepe sa se topeasca zapada Se va face acest proiect la fel ca cel din Molivisu, adica niciodata .Vor gasi ,,ei'' o solutie de sifonare a banului public precum au furat din marile proiecte PNDL
Raspunde

Vecinii

Acum 3 ani

Turistul Trif , ministrul din greseala , nu va ajuta ??
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Observ cu tristete ca dupa teapa cu Tribunalul Sibiu ,Banca Mondiala ofera doar asistenta nu si firfirei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus