Mai mulți specialiști ai Băncii Mondiale au vizitat zona Munților Făgăraș în luna iulie pentru a analiza în teren oportunitățile zonei de dezvoltare. Ei vor oferi asistența tehnică proiectului „200 de zile cu zăpadă pe an – Dezvoltarea durabilă în Masivul Făgăraș”, prin care se dorește construcția unui nou complex de schi în Munții Făgăraș, prin pregătirea a 150 de kilometri de pârtie.
Asociația de dezvoltare intercomunitară Monte Făgăraș Bîlea– Capra a primit vizita unei delegații a Băncii Mondiale în perioada 11 – 16 iulie în care au fost analizate în teren oportunitățile zonei de dezvoltare la standarde europene. Conform acestora, Banca Mondială va oferi asistența tehnică și sprijinul teoretic necesar pentru demararea proiectului de strategie pentru construirea noului complex de schi din Munții Făgăraș.
„Așteptăm ca în două – trei săptămâni să putem semna acordul de asistență tehnică în vederea definirii strategiei de dezvoltare. Fiecare opinie a fiecărui Consiliu Local și partener privat va fi luat în considerare. După ce se vor definitiva aceste probleme o să se facă un puzzle luând în considerare necesitățile comunității”, a declarat Lucian Dumitra, președintele Asociației de dezvoltare intercomunitară Monte Făgăraș Bîlea – Capra.Scopul proiectului este dezvoltarea zonei montane din punct de vedere turistic prin crearea condițiilor necesare dezvoltării noului complex de schi din Munții Făgăraș.
„Sper să definitivăm strategia în patru-cinci luni, în paralel sper că putem începe implementarea anumitor proiecte, precum locurile de parcare. Zona montană este o zona defavorizată, mulți tinerii plecând înspre orașe, noi vom crea noi locuri de muncă și vom digitaliza zonele montane. Vom căuta să aducem tineretul în aceste zone, orice dezvoltare este în favoarea cetățeanului. Este o zonă cu un potențial enorm din toate punctele de vedere”, detaliază Lucian Dumitra.
Construcția unui domeniu schiabil modern în zona Făgărașului are o lungă istorie, bazată mai ales pe declarații și intenții. În 2017 proiectul „200 de zile cu zăpadă pe an – Dezvoltarea durabilă în Masivul Făgăraș” devenea proiectul numărul unu de importanță națională. În 2018 a devenit un proiect al Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, în speranța că se vor implica și investitorii privați în dezvoltarea și implementarea proiectului. Din același an, cel puțin declarativ, se lucrează la studiul de fundamentare pentru dezvoltarea integrată, care reprezintă o bioeconomie, infrastructură, digitalizare și turism.
„Deci, domeniul schiabil va trebui acoperit de ministerul turismului, toate cheltuielile Consiliilor Locale vor fi acoperite de Comisia Națională de Strategie și Prognoză”, concluzionează Lucian Dumitra.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Băncii Mondiale , Consiliu Local , Munții Făgăraș , Comisiei Naţionale , Lucian Dumitra , Asistenţă Tehnică , Banca Mondială , Comisia Națională , Masivul Făgăraș , Proiectului Pilot , Keith Schilling , Consiliilor Locale , pârtie , complex de schi , Monte Făgăraș Bîlea , Crestei Munţilor Făgăraş
Vizualizari: 6583
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Kokos
Acum 1 oră
Unsibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 1 oră
Tata
Acum 1 oră
Nobody