Vineri,
03.07.2020
Parțial Noros
Acum
27°C

Un sibian de 16 ani participă la Chefi la Cuțite. „M-am mutat la Sibiu, din Bradu, ca să lucrez”

22 Octombrie 2019 12:51

Un sibian de 16 ani participă la Chefi la Cuțite. „M-am mutat la Sibiu, din Bradu, ca să lucrez”

Natanael Toma are 16 ani și lucrează la Sibiu într-un restaurant, ca ajutor de bucătar. În același timp se ocupă și de școală cu religiozitate, locuiește singur în chirie, se gospodărește și învață rețete noi atunci când are puțin timp. Tânărul s-a prezentat la preselecțiile Chefi la Cuțite cu un desert care i-a impresionat pe specialiști.

Încă de la vârsta de zece ani, Natanael a fost nevoit să meargă la oi cu părinții, lucru care îi displăcea enorm. Cu toate acestea, fiind parte dintr-o familie cu șapte copii, el cel mai mic dintre ei, a făcut tot ceea ce a fost necesar, ca să își ajute familia. „Pe părinții mei i-am ajutat foarte mult. Mă trezeam la 4 dimineața și mergeam la stână, la oi, de la vârsta de 10 ani. A fost greu, dar nu prea aveam de ales. Mie nu-mi prea plac oile”, spune râzând.

În urmă cu puțin timp, tânărul s-a mutat din Bradu de la casa părintească, la Sibiu, ca să lucreze într-un restaurant și să se poată ocupa și de școală în același timp.

„M-am angajat atât de devreme pentru că vreau ca la 20 de ani să fiu bucătar șef. Părinții mei sunt foarte mândri de mine. Am decis să-mi iau un job și să mă mut în chirie, ca să pot să mă ocup și de școală și de lucru. Îmi spăl hainele, îmi fac ordine, fac de toate când am timp. Temele le fac la școală, ca să pot să merg apoi la muncă. De joacă cine mai are timp?”, povestește băiatul.
La restaurant, Natanael lucrează cinci zile și are două libere, apoi invers, două zile la lucru, cinci libere. În tot acest timp de ocupă de școală, pentru că nu vrea să renunțe sub nicio formă la educație. „Am fost nevoit să aleg între cele două la un moment dat, dar cu ajutorul profesorilor și al colegilor de la restaurant am reușit să le fac pe ambele”, explică Natanael.

Chefii au fost foarte impresionați de povestea tânărului. „Stau și mă uit la tine și îmi aduc aminte că atunci când aveam 16 ani deja eram la al doilea restaurant și a fost cred că singurul loc în care am lucrat cu mulți alții de vârsta mea. Majoritatea au ajuns șefi bucătari acum, foarte mișto. Toți au fost foarte serioși și și-au văzut de treaba lor. Eu îți recomand același lucru – fii bucătar, trăiește-ți viața ca un bucătar, gândește ca un bucătar, inventează lucruri ca un bucătar și o să ajungi mare de tot”, i-a spus chef Florin Dumitrescu.

 

Foto/video: Chefi la cuțite

 

Vizualizari: 9003

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Social
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Muc the little

Acum 8 luni

@horia bradu: NU E NICI O GARANTIE ca va fi asa, nici pentru tanarul acesta nici pentru nimeni altcineva. ... ( ce naivi sunt unii. ..) Articolul e scris de un jurnalist corigent. " in acelasi timp " inseamna ca pustiul e si la restaurant ( la lucru ) dar da si extemporal la istorie. .. Nu se formuleaza BĂ un enunt in felul asta decât ( aici cuvantul este folosit in sensul sau gramatica consacrat ) daca esti la taifas pe Valea Sapunului, nu intr-o publicatie cu pretentii ( pentru comuna Sibiu desigur ) A propos, voi ati vazut ce nume are baiatul asta ? S-ar putea sa fie un avantaj, prescurtat suna " Nat " americaneste. ... Apoi, autorul spune in articol ca baiatu' urmeaza scoala cu religiozitate (!!) Adica cum ? Se inchina cand intra in clasa? Pupa icoane in pauza ? Se adreseaza profesirului cu " preafericite "? Nu preacurveste? ??? Faptul ca merge la scoala este de admirat. Faptul ca are deja un serviciu la varsta asta e laudabil dar sa nu-l facem sfânt pentru asta, desi numele are conotatii biblice. ... Eu nu am nimic cu flacaul, cu ziaristul am ce am....
Raspunde

horia bradu

Acum 8 luni

bravo ! fi hotarit, corect,cinstit si iti va merge bine in viata ! bravo !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus