Tot ce are Sibiul mai de preț pe plan gastronomic și turistic a fost prezentat miercuri seară, la Clubul Diplomaților din Capitală, în prezența președintelui Klaus Iohannis, a zeci de ambasadori și oficialități din toată țara. Sibiul a fost pe buzele tuturor, la propriu și la figurat.
Consorțiul care a gândit și realizat programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 a organizat miercuri seara, la Clubul Diplomaților din București, un eveniment de gală prin care prezentat tot ce are Sibiul mai de preț pe plan local, de la gastronomie și turism, la economie, tradiții și viitor. Gala s-a bucurat atât de prezența președintelui Klaus Iohannis, care a atras toată presa națională, cât și de atenția a zeci de ambasadori, vedete media, staruri online și lideri de opinie. Din punct de vedere al publicității, a fost unul dintre cele mai mari evenimente dedicate Sibiului din ultimii ani.
Gazdă a evenimentului a fost directorul executiv al Camerei de Comerț și Industrie Sibiu, Eugen Iordănescu, reprezentant al unuia dintre cei șase membri ai consorțiului care gestionează programul Sibiu RGE 2019.
”Sibiu RGE 2019 este un eveniment pe gustul meu”, a spus președintele Iohannis în momentul în care a luat cuvântul.
”Această abordare regională este în cel mai autentic mod european și sunt convins că va fi un succes. Mâncarea din Sibiu este cea mai bună”, a spus președintele, printre altele, în discursul lui.
”Sibiul a mai gestionat proiecte europene importante, în 2007 a deținut titlul de Capitală Culturală Europeană. CCE a adus Sibiului multe beneficii și a demonstrat că un oraș se poate dezvolta prin cultură. Sibiul nu s-a oprit la CCE, dimpotrivă, proiectul CCE a fost punctul de plecare pentru dezvoltarea prin cultură și turism”, a declarat primarul Astrid Fodor. Ea a arătat apoi că Sibiul alocă anual aproape 10% din bugetul local pentru cultură, ceea ce niciun alt oraș din România nu face. ”Din această strategie s-a născut proiectul Sibiu - Regiune gastronomică europeană 2019”, a concluzionat primarul orașului.
O invitație la Sibiu a lansat și președinta Consiliului Județean, Daniela Cîmpean. ”În 2019 am vrea să vă gândiți la Sibiu ca la o gazdă primitoare”, a spus Cîmpean.
Cu această ocazie a fost lansată oficial și ”moneda” Sibiului – SibCoin-ul, prima persoană care a primit în dar moneda fiind chiar președintele țării. ”Dacă am înțeles bine, pot să vin și să primesc în schimbul acestor monede toate bunătățile de la Sibiu?”, a întrebat președintele.
În plus, întreg auditoriul a putut viziona două filme de prezentare a Sibiului și județului, acestea incluzând, în afara deja clasicelor imagini din timpul festivalurilor celebre sau panoramele cu munții în zare, și o latură dedicată investițiilor și oportunităților financiare pe care le oferă regiunea.
Nu în ultimul rând, cu această ocazie s-a prezentat oficial parteneriatul cu lanțul de magazine Lidl, care începând de joi va avea în toate supermarketurile din țară ”Săptămâna sibiană”, cu produse locale din zona Sibiului.
”A venit vremea ca noi, noua generație de bucătari a României, să punem gastronomia românească pe harta lumii, iar primul pas poate fi proiectul Regiunii Gastronomie Europene 2019”, a declarat bucătarul Florin Dumitrescu, care este și ambasador al proiectului.Dincolo de laudele invitaților și discursurile oficiale a fost mâncarea. Mâncare locală, sibiană, din Mărginime, de pe Valea Hârtibaciului, de pe Târnave sau din Țara Oltului. A fost berbecuț la proțap servit cu mămăliguță, pe muzica duioasă a unui ciobănaș. A fost tochitură, a fost pastramă, a fost ciolan și au fost ciorbe, dar pe lângă elementele clasice ale gastronomiei sibiene au fost și delicatese gândite de bucătari să aducă în epoca modernă aromele vechi.
Important de menționat că din ”delegația” sibiană nu au lipsit nici oamenii de afaceri.
În total, cinci pavilioane de sute de metri pătrați au găzduit mâncărurile și băuturile Sibiului, prezentate la cel mai înalt nivel, unor oaspeți de seamă.
Spre exemplu, un pavillion întreg a reunit standuri în care producătorii locali au stat alături de bucătarii și reprezentanții restaurantelor care folosesc produsele lor. Apoi, fiecare restaurant a oferit spre degustare un preparat specific, lângă mâncare fiind prezentate ingredientele de seamă, locale. Mâncărurile au fost însoțite de băuturi, tot de prin satele din jurul Sibiului. Oricine era interesat putea afla direct de la producător cum au fost culese fructele și cum a decurg întreg procesul de producție, cu lux de amănunte.
”Ideea principală este că lucrăm împreună și este foarte, foarte important să stea la aceeași masă atâția oameni, toți având un singur scop. E foarte complicat să faci asta, la acest nivel, adică muncesc cot la cot autorități, membri ai unui consorțiu, mici producători, restaurante, oameni care organizează evenimente, meșteșugari, producători de băuturi, este un super câștig pentru Sibiu și sibieni din orice unghi ai privi. Și numai dacă rămânem aici, deși acesta este numai începutul, Sibiul arată că este mult în fața oricărui alt județ din țară. Trebuie să conștientizăm asta, nu sunt prea multe județe sau regiuni în țară care reușesc ceea ce a făcut Sibiul. Și gândiți-vă că în centrul atenției nu mai este doar Sibiul, la modul în care a fost prezentat și publicului căruia i se adresează, pe primul plan este gastronomia românească”, a declarat și Cristian Cismaru, lider al Asociației My Transylvania, organizație ce promovează patrimoniul și gastronomia locală și unul dintre primii susținători ai proiectului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Valea Hartibaciului , Industrie Sibiu , Cristian Cismaru , Astrid Fodor , Consiliului Județean , klaus iohannis , Chef Florin Dumitrescu , Țara Oltului , App Image , Daniela Cîmpean , mancare sibiu , Sărbătoarea Gastronomiei , Valori Bucureşti , Eugen Iordănescu , sibiu regiune gastronomica eur , Pentru Sibiu , Capitala Culturală Europeană , stiri sibiu , Regiunii Gastronomie Europene , Clubul Diplomaților , Asociației My Transylvania , regiune gastronomia
Vizualizari: 6193
Ultimele comentarii
Acum 32 minute
Xxx
Acum 41 minute
Xxx
Acum 44 minute
Kokos
Acum 1 oră
X-ulescu
Acum 1 oră
Nobody