Miercuri,
26.01.2022
Ceata
Acum
-6°C

Prima primărie care cumpără o mașină electrică: ”curentul e gratis, căci îl producem noi”

Prima primărie care cumpără o mașină electrică: ”curentul e gratis, căci îl producem noi”

Prima administrație publică din județul Sibiu care achiziționează o mașină care se încarcă de la priză este cea din Păuca. Mașina va sta sub un garaj acoperit cu panouri fotovoltaice, care va furniza energia necesară și pentru încărcarea acestei mașini. Fondurile pentru acest proiect sunt nerambursabile.

O mașină cu tracțiune integrală, cu cinci locuri și o autonomie în deplasare cu ajutorul unui motor electric de cel puțin 50 de km este în curs de achiziție la Păuca. 138.000 de lei, fără TVA, este bugetul alocat pentru achiziția acestei mașini care se va încărca de la priză. Prevăzător, primarul Nicolae Dancu spune că a decis ca viitoarea mașină electrică să aibă și un motor pe benzină, în cazul unor deplasări prin zone în care nu există posibilitatea alimentării cu curent electric, iar bateria autovehiculului se va goli. Căci, în rest, mașina se va alimenta din garajul care urmează a fi ridicat în curtea Primăriei Păuca, garaj format din panouri fotovoltaice. ”Azi am obținut și avizarea completării proiectului nostru de finanțare nerambursabilă europeană, pentru amplasarea de panouri fotovoltaice în curtea Primăriei. Cantitatea de energie care urmează a fi generată de aceste panouri ar trebui să fie suficientă pentru a acoperi atât consumul clădirii Primăriei, cât și alimentarea cu energie electrică a acestei mașini. Căci avem prevăzută și o astfel de priză de încărcare a mașinilor electrice. Practic, este un proiect integrat”, explică Niculae Dancu, primarul comunei, pentru Turnul Sfatului.

Proiectul de la Păuca a pornit de la ideea producerii de energie electrică din surse regenerabile Proiectul de la Păuca a pornit de la ideea producerii de energie electrică din surse regenerabile

Instalația de panouri fotovoltaice care urmează a fi ridicată în curtea primăriei va funcționa ca și garaj pentru cinci mașini. Achiziția de la Păuca este neobișnuită dacă avem în vedere că majoritatea covârșitoare a primăriilor și instituțiilor publice din județ aleg să achiziționeze mașini din categoria Dacia Duster, Dacia Logan sau din rândul celor produse de Skoda.

Păuca este localitatea în care s-au atras printre cele mai consistente fonduri nerambursabile pe cap de locuitor din județ, administrația acesteia fiind în permanentă căutare de astfel de oportunități. Cum a fost și cazul de față. ”Am văzut că în Grupul de acțiune locală din care face și comuna noastră parte sunt fonduri nerambursabile alocate și pentru protecția mediului și energie verde. Atunci am gândit ce se poate face mai bine decât un proiect de generare de energie verde. Dacă lucrurile vor merge bine, ne gândim să montăm panouri fotovoltaice și în curtea căminului cultural”, mai arată primarul Niculae Dancu, pentru Turnul Sfatului.

Nicolae Dancu (foto centru) este printre cei mai vechi primari din județ. Și printre cei care a implementat cele mai multe proiecte din fonduri nerambursabile Niculae Dancu (foto centru) este printre cei mai vechi primari din județ. Și printre cei care a implementat cele mai multe proiecte din fonduri nerambursabile

Pentru mașina electrică din Păuca, prin caietul de sarcini este solicitată o garanție de minim cinci ani sau 150.000 de km, iar livrarea să fie făcută cel târziu la mijlocul lunii viitoare. Termenul de depunere a ofertelor de către producătorii auto interesați este ziua de 1 noiembrie 2019. Pe lângă faptul că proiectul Primăriei Păuca este cofinanțat din fonduri nerambursabile, pentru achiziția autoturismului hibrid plug-in administrația a primit și eco-bonusul de 20.000 de lei.

Sursa foto principală: arhiva TS

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

1/2 paucean

Acum 2 ani

Imi place omul asta din ce in ce mai mult ! Bravo ! Pauca arata tot mai bine ! Primarie noua, scoala noua, asfalt in sate, reabilitare DJ Pauca - Slimnic...
Raspunde

Wadim Korneliu

Acum 2 ani

Brava Pauca! Restul ce asteptati? Nu va cade nimic din cer ! Puneti mana si faceti proiecte ca am ratat deja pe tara oportunitati incredibile de finantare de la UE cu toti zevzecii la guvernare de ani de zile incoace!!!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Astfel va lupta împotriva poluării aerului fi Podișul Secașelor ! Dacă așa vrea boierul ...
Raspunde

altul

Acum 2 ani

Oare nu era mai buna o trotineta electrica ? Si astea ajung la 50 km autonomie.
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

da in foto pe masina ceva cu germany,ca faras nu se poate,nu?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus