Sâmbătă,
20.07.2024
Ploi Scurte
Acum
20°C

Zilele Culturii Austriece au început în Sibiu cu o expoziție despre femeie. „Această expoziție se potrivește Sibiului”

Zilele Culturii Austriece au început în Sibiu cu o expoziție despre femeie. „Această expoziție se potrivește Sibiului”

Zilele Culturii Austriece au început în mod oficial în Sibiu, marcate printr-o serie de evenimente în perioada 25-29 octombrie. Vineri seara, la centrul de informare turistică din Primărie a avut loc deschiderea oficială, prilejuită cu ocazia Zilei Naționale a Austriei, sărbătorită azi, 26 octombrie. Evenimentul a coincis cu vernisarea expoziției  „Calliope Austria – Femei în societate, cultură și știință”.

În discursul său, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a rezumat importanța sărbătorii austriece, importanța femeii în societatea europeană și alegerea Ambasadei Austriece pentru a organiza aceste evenimente culturale în Sibiu.

„Vreau să vă mulțumesc că ați organizat aceste zile ale culturii austriece în orașul nostru, evenimente culturale care se desfășoară pe parcursul a cinci zile și marchiază ziua națională. Această expoziție se potrivește Sibiului pentru că cultura austrică, alături de cea germană și cea maghiară definește cultura din Sibiu, un oraș multietnic, multicultural și un oraș cu un spirit European foarte profund. Astăzi se deschide o expoziție dedicată doamnelor, vă felicit pentru că există foarte multe doamne care și-au adus aportul în toate domeniile. Folosesc această ocazie pentru a spune «La mulți ani Austriei!»,”, a declarat primarul, Astrid Fodor.
Evenimentul Zilele Culturii Austriece are în centrul manifestărilor femeia, drepturile și rolul ei în societatea Europeană. Astfel, Christine Manta-Klemens, vicepreședintle Consiliului Județean, a ținut să menționeze importanța femeilor în conducerea Sibiului. „Mi se parte foarte bine că ați ales Sibiul pentru că aici chiar ne încadrăm în tematica acestei expoziții. Avem o doamnă primar, o doamnă viceprimar, la conducerea județului este o doamnă președintă, o vicepreședintă și mai este o doamnă și la Prefectură. Prin urmare, puterea în județul Sibiu este în mâinile doamnelor și se pare că suntem cu un pas înaintea multora”, a declarat vicepreședintele CJ.

sursa: Consiliul Județean Sibiu sursa: Consiliul Județean Sibiu

Expoziția „Calliope Austria – Femei în societate, cultură și știință” prezintă femeile puternice din Austria, care au reușit să scrie istorie în toate domeniile, precum social, artă, știință și multe altele. Expoziția reliefează ultimii 200 de ani prin intermediul biografiilor unor austriece importante. Austriece, care, prin talent, puterea voinței și dârzenie au marcat și și-au îmbogățit țara. Viețile și creațiile lor reprezintă cel puțin jumătate din identitatea spirituală a Austriei.

Expoziția trece în revistă poveștile de viață ale unor aristocrate, artiste, doamne de salon, cercetătoare, militante pentru drepturile femeilor, politiciene, actrițe, muziciene, regizoare și ale altora în ordine cronologică. Poveștile debutează la începutul secolului al XIX-lea și ajung până în prezent. Începând cu aspirația spre libertate din epoca Biedermeier și până în secolul al XXI-lea au fost realizate multe lucruri, dar egalitatea de gen încă nu a fost înfăptuită.

sursa: Consiliul Județean Sibiu sursa: Consiliul Județean Sibiu

Programul Zilelor Culturii Austriece la Sibiu 2019

26.10.2019, ora 13:30, Centrul de Informare Turistica din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, Piața Mare – Intervenţie artistică & Forum de discuţii „Marile Fiice? – femei în societate, cultură şi ştiinţă în România şi în Austria – trecut şi prezent“. Intervenţie artistică si forum de discuţii despre piaţa muncii, rolurile sociale ale femeilor și provocările actuale în dezbaterea despre egalitatea de gen. Vor discuta cu Teresa Leonhard (ULBS, director artistic al Zilelor Culturii Austriece la Sibiu): Daniela M. Stanciu (ULBS, istoric), Ioana-Narcisa Crețu (ULBS, expert în ştiințele comunicării, membră a Asociației Femeilor din Sibiu – iniţiatoare a Centrului pentru victimele violenţei domestice), Georgiana Epure (Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen), Carmen Tobler (antreprenor şi politician), Hannelore Baier (cercetător, fost redactor la ADZ, psiholog), Anita Zieher (actriţă), Brigitta Waschnig (actriţă). Eveniment în limbile română şi engleză.

26.10.2019, ora 19:00, TNRS – Sala Studio (Emil Cioran, nr. 1A) – Spectacol de teatru „Lucrând, pentru oameni – Käthe Leichter şi Marie Jahoda”. Käthe Leichter (1895-1942) și Marie Jahoda (1907-2001) au fost pionierele cercetărilor în științele sociale din Austria. Au studiat îndeosebi relațiile de muncă, problemele în justiție și prejudecățile sociale. În acest spectacol sensibil, în regia Sandrei Schüddekopf, Anita Zieher și Brigitta Waschnig le înfățișează pe cele două femei de știință, care au trăit în contextul unei epoci agitate din punct de vedere politic. Durata – 90 de minute.

27.10.2019, ora 19:00, TNRS – Sala Studio (Emil Cioran, nr. 1A) – Repetiţie cu public a spectacolului „Mesaje spre univers”, în regia lui Josef Maria Krasanovsky, producţie a Secţiei Germane a Tearului Naţional Radu Stanca. Cum arată o repetiție la teatru? Vreți să priviți peste umerii regizorului, dramaturgului, designerului de costume ori designerului de lumini când lucrează cu actorii pentru a crea o piesă, o scenă? Aveţi oportunitatea rară de a asista la o vizionare publică ce se va desfăşura într-un spațiu marcat cu lumină de lucru. Actorii poartă costume de mișcare sau unele piese de costum planificate. Regizorul va întrerupe uneori o scenă. O repetiție publică oferă o previzualizare a versiunii finale, pe care o puteți urmări în întregime la premieră. După spectacol aveți ocazia de a discuta cu regizorul, cu echipa artistică și actorii. Biletele pot fi procurate la intrare.

28.10.2019, ora 09:00, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna“, Aleea Turnu Roșu, nr. 2 – Lectură performativă „Hot Jobs“. Lectură performativă, în limba germană, a piesei „Hot Jobs” pentru elevii a două școli de limbă germană din Sibiu. Un text care dă curaj. Și arată cât de greu este să ai curaj. O piesă destinată tinerilor de 15 ani, de 19 ani, celor care caută de lucru, funcţionari, parașutiști, oameni de serviciu, șomeri, stagiari și nouă tuturor. Piesa scriitorului și actorului luxemburghez Raoul Biltgen, stabilit la Viena, în regia lui Daniel Plier, va fi interpretată de Fabiola Petri (TNRS, Secția Germană), Moira Pawellek și Nils Jensen (absolvenţi ai Schauspielschule Freiburg, stagiari Erasmus+ ai Secției Germane a TNRS și ai ULBS). Eveniment realizat în cooperare cu Consulatul onorific al Luxemburgului. Eveniment în limba germană.

28.10.2019, ora 12:00, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, Piața Huet, nr. 5 – Lectură performativă „Hot Jobs“. Eveniment în limba germană.

28.10.2019, ora 14:00, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Științe Socio-Umane, B-ul Victoriei 5-7, Sibiu – Seminar „Egalitatea în biografiile femeilor”. Seminar interactiv cu Camelia Proca (Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen) şi Teresa Leonhard (ULBS, Facultatea de Științe Socio-Umane). Întâlnirea se axează pe căutarea și pe studiul biografiilor feminine din istorie și din cotidianul propriu, în confruntarea cu experiențele de discriminare. După seminar are loc un tur ghidat al expoziției „CALLIOPE Austria”. Înscriere prealabilă la: [email protected] Eveniment în limba română.

29.10.2019, ora 11:00, Piaţa Mare – Paradă a fanfarei „Salzburgmusi“. Paradă și concert de muzică austriacă, în Piaţa Mare, în interpretarea ansamblului „Salzburgmusi”, format din muzicieni din regiunea Salzburg și Hausruckviertel.

Organizatorii sunt Ambasada Austriei la Bucureşti, Forumul Cultural Austriac Bucureşti, iar partenerii sunt Primăria Municipiului Sibiu, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ – Secţia Germană, Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu, Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“, Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna“, Consulatul onorific al Austriei la Sibiu, Consulatul onorific al Luxemburgului la Sibiu, Societatea româno-austriacă AUSTROM.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus