Vineri,
18.09.2020
Parțial Noros
Acum
20°C

Justiția din România prin ochii unei proaspete absolvente. Maria Miclea, de la șefă de promoție la ULBS la angajată în cadrul Nartea&Partners

28 Octombrie 2019 12:04

Justiția din România prin ochii unei proaspete absolvente. Maria Miclea, de la șefă de promoție la ULBS la angajată în cadrul Nartea&Partners

La începutul acestei veri Maria Miclea le vorbea celor câteva mii de studenți adunați în Piața Mare despre rolul noii generații de absolvenți în România și schimbarea pe care tinerii o pot aduce. Patru luni mai târziu Maria Miclea lucrează în cadrul biroului de avocatură Nartea&Partners, unul dintre cele mai importante din Sibiu. Reporterul Turnul Sfatului a stat de vorbă cu ea despre nivelul Facultății de Drept din Sibiu, trecerea de la teorie la practică și cum se vede Justiția din România prin ochii unei proaspete absolventă.

De unde pasiunea pentru avocatură, pentru justiție? De ce ai vrut să te îndrepți către acest domeniu?

Cu siguranță toți cei care am absolvit facultatea de Drept, am pornit pe acest drum având o viziune asupra Justiției și a întregului sistem de drept care nu era tocmai conformă cu realitatea. Pasiunea pentru Justiție, în special pentru avocatură, a apărut doar după ce am început să înțeleg ce presupune acest domeniu, mai exact mecanismul din spatele lui. Am înțeles că acest proces de înfăptuire a dreptății presupune multă muncă, multă determinare și dedicare, însă aduce cu ea o mare satisfacție și totodată o mulțumire față de contribuția adusă în plan social.

Cum ai caracteriza pregătirea profesională pe care ai primit-o în facultate? Cam care este nivelul ULBS, acum că ai ajuns să și pui în practică ceea ce ai învățat la școală?

De-a lungul celor patru ani de facultate în cadrul ULBS, am avut parte de o pregătire profesională calitativă din punct de vedere teoretic, dar aș sugera celor care urmează această facultate să nu se rezume la ceea ce învață pe băncile facultății, ci să se implice în practicile studențești și în orice activitate care îi ajută să pună în aplicare teoria. Am avut avantajul de a avea cadre didactice care profesează în domeniu și care ne-au îndrumat arătându-ne cum am putea să punem în practică cunoștințele asimilate. Nivelul facultății de Drept de la Sibiu, în opinia mea, este dat de rezultatele studenților săi; în pofida faptului că numărul studenților din cadrul facultății de Drept din Sibiu nu este la fel de mare ca la alte facultăți de drept din țară, se poate observa cum în fiecare an sunt tot mai numeroși absolvenții care promovează cu succes examenele de admitere în profesie.

avocat MAria Miclea (4)

Cum ți s-a părut examenul pentru a deveni stagiar, cât te-ai pregătit pentru el?

Examenul de admitere în profesie a fost unul extrem de serios. Pregătirea mea pentru examenul de admitere a avut loc în doua etape: prima etapă - timp de patru ani pe parcursul anilor de studiu, când am trecut prin multe sesiuni de examene, am frecventat cursuri și seminarii, unde mi-am îmbogățit bagajul de cunoștințe juridice, și o a doua etapă - imediat după licență, în care, timp de aproximativ două luni am aprofundat materia conform tematicii pentru examen.

Cum ai ajuns să colaborezi cu echipa cabinetului Nartea? Din partea cui a venit primul pas și cum te-ai acomodat?

Inițiativa de a colabora cu echipa Nartea a venit din partea mea, imediat după afișarea rezultatelor finale ale examenului. Știam că este o echipă de profesioniști, orientată înspre succes și performată, dar și că acoperă numeroase domenii juridice. Țin să menționez și faptul că munca în cadrul echipei se desfășoară într-o atmosferă plăcută și motivantă, iar eforturile tuturor sunt concentrate înspre progres și reușită.

avocat MAria Miclea (1)

Cum vezi, în acest moment, avocatura în Sibiu? Ai prieteni avocați, ai mers la procese, te-ai apucat de dosare?

Profesia de avocat este într-adevăr una mai solicitantă decât alte profesii juridice, fiecare zi de lucru se împarte între instanță și birou, aș putea spune că este o profesie destul de dinamică, care se potrivește cu o persoana activă, așa cum mă consider și eu.

Ca să vă răspund la a doua întrebare, da, am prieteni avocați, unii îmi sunt foști colegi de facultate, chiar foști profesori sau îndrumători pe care i-am avut în cursul practicii studențești. De la început am fost plăcut impresionată de noii mei colegi de la birou care mi-au oferit oportunitatea de a lucra în echipă, cot la cot cu ei.

Intenționezi să rămâi în Sibiu în viitor sau e doar un punct de plecare?

Chiar dacă sunt din Arad, îmi place Sibiul, de aceea doresc să mă stabilesc deocamdată aici.

În loc de concluzie, te-aș întreba dacă ai fost la protestele de stradă din ultimii ani, multe vizând chiar independența Justiției?

Cred că rolul meu este să lupt pentru independența Justiției și creșterea calității actului de justiție din interiorul sistemului, prin dedicare și profesionalism.

avocat MAria Miclea (3)

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

cititor 13

Acum 10 luni

:))) unii stiu de ce.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus