Marţi,
27.09.2022
Innorat
Acum
13°C

Sfaturi din Hunedoara pentru autoritățile din Sibiu în cazul urșilor care ajung în localități: când se recurge la împușcare

Sfaturi din Hunedoara pentru autoritățile din Sibiu în cazul urșilor care ajung în localități: când se recurge la împușcare

La Sibiu va fi analizat și dezbătut, săptămâna viitoare, modul în care autoritățile din județul Hunedoara reacționează în cazurile de apariție a urșilor în localități, punând în pericol viața oamenilor. 

Subiectul va fi discutat marți la ședința Autorității Teritoriale de Ordine Publică, în cadrul căreia se va vorbi despre „Procedura privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile cu gestionarea situațiilor de urgență generate de animalele (mamifere) sălbatice, periculoase”. În Hunedoara acest documenet funcționează de aproape 3 ani.

La ședința ATOP sunt așteptați reprezentanți din Instituția Prefectului Județul Sibiu, ISU, IPJ, Inspectoratul de Jandarmi, DSVSA, Direcția Silvică, Agenția Județeană pentru Protecția Mediului, Garda Forestieră, Garda Națională de Mediu, comisariatul județean Sibiu, Direcția Județeană pentru Agricultură Sibiu, Faună & Flora International.

Ce prevede procedura din Hunedoara

Conform documentului adoptat de autoritățile județene din Hunedoara, scopul acestuia este de a stabili un set unitar de reguli privind planificarea, organizarea și executarea activităților specifice pe linia gestionării situațiilor de urgență generate de animalele (mamifere) sălbatice periculoase. În document se mențioenază că procedura asupra căreia au convenit autoritățile județene se aplică inclusiv de gestionarii fondurilor de vânătoare.

Astfel, descrierea procedurii este alcătuită din șapte etape: activități comune ale dispecerilor de serviciu 112, precum și activități care țin de cazurile urgente cu grad de risc „neconfirmat”, „minim”, „redus”, „mediu”, „ridicat” și „extrem”.

În aproape toate cazurile informația este verificată la fața locului de echipajului Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ), care transmite informațiile constatate către dispecerat, de unde se fac următorii pași. Spre exemplu, în cazul urgențelor cu grad de risc „minim”, echipajul IJJ evaluează riscul conform unei grile, transmite informația către dispecerat, informează publicul și factorii responsabili, după care împreună cu reprezentanții Gestionarului Fondului Cinegetic (GFC) „înlătură factorii favorizanți”.

În cazul urgențelor cu grad de risc redus, după verificarea și transmiterea informației, evaluarea riscului și informarea publicului de către echipajul IJJ, la fața locului trebuie să se prezinte gestionarul fondului de vânătoare  care solicită intervenția Echipa de Intervenție Rapidă Specializată (EIRS) pentru o evaluare suplimentară. La fața locului trebuie să vină ulterior medicul veterinar cu arma de tranchilizare și substanța aferentă. Între timp, toate structurile sunt informate despre mersul lucrurilor, inclusiv prin sms,  iar IJJ informează la rândul său publicul. EIRS stabilește ulterior cele mai eficiente soluții de prevenire specializate pasive și împreună cu IJJ, GFC și administrația publică le implementează, iar echipajul IJJ va continua monitorizarea generală.

În cazul urgențelor cu grad de risc minim și ridicat, după verificarea informației și evaluarea riscurilor se iformează toate structurile care sunt parte a acestei proceduri, dar și publicul. După aceasta, la fața locului sunt așteptați gestionarul fondului de vânătoare, EIRS, medicul veterinar cu arma de tranchilizare. În aceste cazuri este informat și consiliul județean pentru situații de urgență și iarăși publicul, despre mersul lucrurilor. După identificarea soluțiilor și implementarea lor, va continua monitorizarea generală de către echipajul IJJ, iar dacă rezultatele monitorizării arată că măsurile implementate nu au fost eficiente „se va propune capturarea, marcarea și relocarea exemplarului” de către EIRS. Pentru aceasta va fi nevoie de obținerea acordului MMAP pentru relocare, respectiv a Agenției județene pentru Protecția Mediului pentru cazurile cu risc minim, dar în cazul riscului ridicat EIRS va întocmi raportul acțiunii și îl va înainta președintelui CJSU, care la rândul său va transmite MMAP documentele rezultate în urma intervenției în vederea înregistrării cazului.

În cazul urgențelor cu grad de risc extrem se va proceda în doi pași: informarea președintelui comitetului județean pentru situații de urgență și eliminarea prin împușcare, de către paznicul de vânătoare, cu respectarea prevederilor legale.

În documentul după care acționează autoritățile județene din Hunedoara se menționează că riscul redus  se manifestă în trei cazuri: ursul a fost observat ocazional în apropierea zonelor locuite; ursul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m); ursul surprins sau provocat lansează un atac fals în zone locuite.

Dacă ursul intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, se hrănește cu gunoaie în prezenț aomului, nu se retrage când este gonit sau e prins în laț/capcană, atunci se consideră o situație cu risc mare. Iar situația extremă este considerată atunci când ursul atacă animalele în prezența omului, în zone locuite, respectiv atacă omul fără a fi provocat sau surprins.

Procedura privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile cu gestionarea situațiilor de urgență generate de animalele (mamifere) sălbatice, periculoase poate fi citită aici.

Ultimul caz de apariție a unui urs în zone publice în județul SIbiu a fost făcut public pe 26 octombrie, atunci când animalul a fost văzut în zona unei școli din municipiul Mediaș.

.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

IOO

Acum 2 ani

Concluzia ar fi ca daca in situatia urmatoare: "animalul a fost văzut în zona unei școli din municipiul Mediaș" trebuie asteptat pana ataca un elev pentru a fi eliminat. Daca numai mormaie si ii fugareste asa oleaca adica "lansează un atac fals" nu-i bai.
Raspunde

Ursul brun

Acum 2 ani

Foarte cerebrali cei din Hunedoara. Sper ca autoritatile din SB , care se sperie foarte usor, sa invete ceva si sa nu declare toate intalnirile cu ursul ca extreme.
Raspunde

Liviu

Acum 2 ani

În cazul urgențelor cu grad de risc extrem se va proceda în doi pași: informarea președintelui comitetului județean pentru situații de urgență( care de obicei ii un bou) și eliminarea prin împușcare, de către paznicul de vânătoare(care este si mai bou), cu respectarea prevederilor legale. De ce nu se recurge doar la tranchilizare si relocare ? Pentru a satisface pofta de singe a idiotiilor de la conducerea unui judet sau oras.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus