Duminică,
04.12.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

Republica Moldova a rămas iarăși fără guvern. Socialiștii și democrații au demis Executivul condus de Maia Sandu

Republica Moldova a rămas iarăși fără guvern. Socialiștii și democrații au demis Executivul condus de Maia Sandu

Guvernul de la Chișinău, condus de Maia Sandu, a fost demis așa cum a fost învestit - cu votul socialiștilor. În total, 63 de deputați din 101, din fracțiunile Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat, au votat moțiunea de cenzură. Moțiunea a fost depusă după ce Guvernul și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege de modificare a Legii Procuraturii, prin care prim-ministrul propune o listă scurtă a candidaturilor pentru funcția de procuror general Consiliului Superior al Procurorilor.

„Sunteți atât de lași încât nu puteți să spuneți pe față că votați contra Guvernului pentru că vă e frică de Justiție adevărată. Astăzi ați trădat fiecare cetățean care-și punea speranțele că în curând se va face dreptate și se va trăi mai bine. Prea mulți dintre voi au trădat acest popor de multe ori”, a declarat Maia Sandu înainte ca deputații să demită Guvernul.

„Prea mulți dintre voi ați trădat acest popor când l-ați susținut orbește pe Plahotniuc, când ați supus justiția și instituțiile pentru a acoperi abuzurile, când ați închis ochii. Știu că printre voi sunt oameni cu care am colaborat bine, știu că nu sunteți de acord cu ce se întâmplă aici. Păcat că v-ați speriat de un Guvern. Vouă mă adresez: nu vă trage la fund? Voi preferați averile mari și mașinile scumpe în schimbul intereselor oamenilor”, li s-a adresat ea parlamentarilor.

„Unde s-a mai văzut democrați care să voteze împotriva democrației, și socialiști care votează împotriva ajutorului social?”, s-a mai întrebat Sandu.

„Ce fel de luptă cu mafia, dacă vreți propriul procuror? Spuneți că facem jocuri pe sub masă, dar voi îi sunați pe democrați de 4 ori pe zi și pe noapte, atunci cine face aceste jocuri? Nu vă place Igor Dodon, dar cine v-a numit în funcție? Nu Igor Dodon oare? Ne sperie realizările Guvernului? Da! Aveți succese doar pe Facebook, sunteți un Guvern pe Facebook. Ați compromis reforma Justiției, prețurile au crescut, scad exporturile în UE, transportatorii sunt în protest, iar ministerului de resort îi e în cot. La MAI, în 5 luni nu a fost arestat niciun mafiot, niciun raider, crește rata crimelor!”, a replicat un deputat socialist.

Guvernul în funte cu Maia Sandu a fost învestit de Parlament pe data de 8 iunie 2019, prin votul deputaților PSRM și ai celor din partidele Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, și Demnitate și Adevăr (PPDA), condus de Andrei Năstase, care au format Blocul electoral ACUM. Învestirea Guvernului Maia Sandu a urmat după o criză politică fără precedent la Chișinău - când Partidului Democrat, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, nu dorea să cedeze guvernarea după ce PAS și PSRM au anunțat în ultima zi legală că vor crea o majoritate parlamentară după alegerile parlamentare. Astfel, timp de 2 săptămâini la Chișinău au activat două guverne.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus