Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
2°C

Dumitru Budrala decorat de președintele României, Klaus Iohannis

Dumitru Budrala decorat de președintele României, Klaus Iohannis

Dumitru Budrala, decorat de Președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, una dintre cele mai importante distincții acordate de statul român.

Ceremonia a avut loc vineri, 29 noiembrie 2019, la Palatul Cotroceni, și a făcut parte din seria de manifestări ocazionate de Ziua Națională a României.

“Astăzi, în apropierea Zilei Naționale, am dorit să onorez valorile și performanța din educație, sănătate și cultură. Împreună, am trăit un moment cu puternice valențe simbolice. Dumneavoastră însă sunteți cei care le dați adevărata cinstire nobilelor domenii pe care le reprezentați aici”, a spus Președintele Klaus Werner Iohannis.

Astra Film Festival, fondat în 1993, este un festival de film care aduce la Sibiu regizori și filme de primă mărime din toată lumea. Este un proiect cultural inovativ, de mare ținută artistică și intelectuală. O reușită cu totul excepțională prin faptul că, a fost pornit si menținut mai mult de un sfert de secol, în condițiile unei societăți tulburi ale României postdecembriste. Vizionarul și motorul din spatele acestui proiect este directorul fondator, regizorul Dumitru Budrala, care l-a construit practic de la zero, crescând și maturizând festivalul – și, în același timp, crescând și maturizând publicul de film și de arte din Romania si din Europa de Est.

„În semn de înaltă apreciere pentru deosebita activitate regizorală și contribuția remarcabilă la promovarea filmelor documentare românești, atât în țară, cât și în străinătate, se conferă Ordinul Național  Serviciul Credincios în grad de Cavaler domnului Dumitru Budrala.”

Inmanare Ordinul Credincios

Președintele Klaus Iohannis a mai subliniat în discursul său:

“O trăsătură comună este contribuția pe care o aveți la educarea tinerilor în spirit umanist. Ați ajutat decisiv la promovarea și cunoașterea de către noile generații a valorilor culturii autohtone și universale. Sunteți în mod constant un sprijin pentru tinerele talente în parcurgerea greului, dar atât de frumosului drum spre împlinire și afirmare artistică.

Vreau să vă felicit pentru dedicarea cu care, ani de-a rândul, v-ați pus talentul în slujba reprezentării în lume, cu cinste, a tricolorului nostru. Prin muzică, pictură, teatru, literatură, folclor, film ori arhitectură ați dovedit că acum mai bine de o sută de ani, la Alba Iulia, s-a săvârșit nu doar unitatea tuturor românilor, dar s-a afirmat deschis voința de modernizare europeană a României, izvor al unor contribuții de mare valoare la tezaurul cultural al umanității. Sunteți, prin opera dumneavoastră, exemple ale vitalității acestei moșteniri.”

Ordinul Credincios Cavaler

Transcriem mai jos reacția regizorului Dumitru Budrala, directorul ASTRA Film Festival:

“Este un moment important. Eu sunt obișnuit cu munca și niciodată nu mă gândeam ca efortul meu poate primi o astfel de apreciere. Pentru mine, până acum, esențiale au fost momentele în care se lasă întunericul în sală, iar aerul vibrează de la comunicarea intensă între film și public, în special atunci când în public sunt copii, sau când văd coloanele de elevi împânzind orașul Sibiu pentru a ajunge la ASTRA Film Junior. Sau momentele când reușesc să surprind în filmele mele lucruri nespuse până atunci în vreun film.

Mulțumesc colegilor mei, care mi-au fost alături în acești 30 de ani pentru a realiza ASTRA Film Festival. În acest moment nu pot să nu mă gândesc și la șansa de a avea niște părinți de excepție, cărora le datorez cel mai mult, care mi-au oferit o educație cu siguranță peste ceea ce ar putea să ofere orice școală privată din lume. Le dedic și lor această decorație!”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Marcu

Acum 2 ani

Bla, bla. Inca unul care a facut el tot, a organizat el tot, a regizat singur tot. In spatele lui sunt ascunsi zeci de colaboratori si angajati insa "stejatul" Budrala absoarbe toate meritele. Langa el nu mai creste nimic...
Raspunde

Ana

Acum 2 ani

ca si chiriac...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus