Joi,
25.07.2024
Cer Senin
Acum
15°C

FOTO. Maria Moga, noua Ambasadoare AIOS a Sibiului: „I-am iubit pe toți oamenii care au trecut pragul librăriei”

FOTO. Maria Moga, noua Ambasadoare AIOS a Sibiului: „I-am iubit pe toți oamenii care au trecut pragul librăriei”

Maria Moga, doamna cărții din Sibiu, a fost desemnată „Ambasadoare a Sibiului” în cadrul galei Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS). Evenimentul a avut loc în curtea interioară a Primăriei Municipiului Sibiu, unde Astrid Fodor, primarul Sibiului, i-a înmânat distincția Mariei Moga. Într-un cadru amenajat special cu rafturi pline de cărți, muzică clasică și personalități importante din Sibiu, Maria Moga și-a primit distincția plină de emoție. „Dacă acum la numărul 16, după 28 de ani, găsiți Librăria Humanitas acest lucru se datorează sibienilor cu dragoste de carte”.

În urmă cu 28 de ani, Maria Moga insista ca Gabriel Liiceanu să deschidă o librărie Humanitas în Sibiu, iar în 11 octombrie 1991 visul ei s-a împlinit. Din acel moment Maria Moga și-a legat permanent numele de ceea ce înseamnă carte. După 28 de ani în care a fost în slujba cărții, a ieșit la pensie în 30 septembrie 2019.

Astăzi, într-un peisaj dedicat ei, cu rafturi pline de cărți, Maria Moga a fost desemnată „Ambasadoare a Sibiului” datorită implicării ei în comunitatea sibiană. În fața unei mulțimi de personalități din cultură, dar și în fața mai multor librari făuriți de ea, Astrid Cora Fodor i-a înmânat distincția Mariei Moga. „Sunt sigură că este o decizie excelentă”, a subliniat primarul Sibiului.

maria moga AIOS (20)

Într-o ținută neagră, solemnă, dar cu faimoasa sa vestă portocalie, Maria Moga a acceptat onoarea cu lacrimi în ochii. Timidă și cu vocea tremurândă, a ținut să mulțumească tuturor oamenilor care au fost alături de librărie, proiectului ei de suflet. „Vă mulțumesc pentru încredere și apreciere. Toate aceste aprecieri trebuie să le împărtășesc librarilor, alături de care am lucrat atâția ani de zile. Datorez, personal, un gând de neuitare arhitectului Paul Veseli și mitropolitului Antonie, doi oameni care cu spontaneitate și sinceritate au primit proiectul nostru de a transforma o pivniță plină de gunoaie în ceea ce este acum subsolul Librăriei Humanitas. O recunoștință port studenților din vremea aceea și altor câtorva persoane, printre care Claudiu, Cornel, Sergiu și Liviu, care au muncit voluntar și au cărat camioane întregi de moloz și mizerie, pentru a pregăti pivnița întocmirii și dezvoltării proiectului. Îi datorez mulțumiri domnului Gabriel Liiceanu pentru răbdarea pe care a avut-o în acești ani de colaborare cu mine, eu nefiind un slujbaș comod”, spune cu voce tremurândă Maria Moga.

maria moga AIOS (16)

Din 1989 și până astăzi, mai multe schimbări au marcat arhitectura orașului Sibiu. Un lucru a rămas același, pe strada Nicole Bălcescu, la numărul 16, este Librăria Humanitas, un loc cu parter și subsol, unde oamenii pot citi. „După 1989 pe strada Nicolae Bălcescu spațiile comerciale și-au schimbat destul de des destinația. Dacă acum la numărul 16, după 28 de ani, găsiți Librăria Humanitas acest lucru se datorează sibienilor cu dragoste de carte. Ei au ținut librăria. Să știți. De asemenea, cărților atât de așteptate după 1989, tipărite prima dată la editura Humanitas și apoi la editura Polirom, fără de care nu știu cum ar fi fost viața noastră astăzi. Vreau să vă spun că suntem adeseori nemulțumiți de urâciunea vremurilor pe care le trăim. V-ați gândit, oare, vreodată, cum ar fi fost viețile noastre fără carte? Vreau să vă doresc Sărbători Fericite! Dacă sunteți în căutarea unor cadouri în aceste zile care urmează, nu uitați să treceți pe la Librăria Humanitas”, adaugă ea cu lacrimi în ochii. Între cărți, alături de librari, la subsolul Librăriei Humanitas cu zâmbetul pe buze și pregătită să ajute orice iubitor de carte – aici este locul doamnei cărții din Sibiu. „M-am potrivit în acel loc”, mai spune ea.

maria moga AIOS (9)

Cu o modestie aparte, Maria a ridicat titlul în mână pentru câteva poze, timp în care a mai oferit câteva sfaturi librarilor din Sibiu, definind însăși meseria. „I-am iubit pe toți oamenii care au trecut pragul librăriei, nu știu dacă este cineva care să spună că nu am zâmbit atunci când i-am întâmpinat în librărie. Asta trebuie să se întâmple. Un librar trebuie să încerce să întărească legătura între cel care caută cartea și carte sau scriitor”, încheie timid noul Ambasador al Sibiului.

foto Silvana Armat

maria moga AIOS (1) maria moga AIOS (18) maria moga AIOS (17) maria moga AIOS (3) maria moga AIOS (5) maria moga AIOS (6) maria moga AIOS (7) maria moga AIOS (12) maria moga AIOS (11) maria moga AIOS (15) maria moga AIOS (14) maria moga AIOS (2)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

7 comentarii

///l

Acum 4 ani

Chiar si pe cei care nu cumparau nicio carte...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Dracu

Acum 4 ani

Felicitari pt initiativa. Dar totusi....nu e un pic cam mult tam tam pt distinsa doamna? A fost totusi un simplu vanzator, e adevarat, de succes. Dar de aici pana la a organiza astfel de lucruri...eu zic ca e cale lunga.
Raspunde

tudor

Acum 4 ani

Mai documenteaza-te putin apoi o sa iti dai seama ca a fost mai mult de atat.
Raspunde

me

Acum 4 ani

I-am iubit? M-am iubit?
Raspunde

Ovidiu Tomulețiu

Acum 4 ani

Doamna Maria Moga adeverește, încă o dată, zicala: ”Omul sfințește locul”. Să ne trăiți, stimată Doamnă!
Raspunde

Dracu

Acum 4 ani

Pai sa ma documenteze Turnul Sfatului ca eu sunt chiar curios. Pur si simplu nu inteleg toata actiunea asta. Sunt doctori care au salvat sute de vieti intr-o cariera si nu ii elogiaza nimeni atat. Ei nu merita distinctii de la dna primar?
Raspunde

cătălin neghină

Acum 4 ani

mă înclin în fața acestei doamne cu mare drag. chapeau!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus