Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

„Cadou de Crăciun”, regizat de Bogdan Mureșanu, a intrat pe lista scurtă a nominalizărilor pentru premiile Oscar

„Cadou de Crăciun”, regizat de Bogdan Mureșanu, a intrat pe lista scurtă a nominalizărilor pentru premiile Oscar

Regizorul, Bogdan Mureșanu, a intrat pe lista scurtă a nominalizărilor la premiile Oscar 2020 cu scurtmetrajului „Cadou de Crăciun”. Astfel, el a devenit cel de-al doilea regizor din istoria filmului românesc, după Cristian Mungiu, care a ajuns cu o producție cinematografică pe lista scurtă a propunerilor de nominalizări, scrie agerpres.

 „Cadoul de Crăciun" este un scurtmetraj de ficțiune cu o durată de 23 de minute. Această co-producţie România-Spania este scrisă şi regizată de Bogdan Mureşanu, avându-i în rolurile principale pe actorii Ioana Flora, Luca Toma şi Adrian Văncică. Acțiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, când o scrisoare către „Moș Gerilă" a micuțului Marius transformă seara părinților săi într-un coșmar.

Bogdan Mureşanu este regizor, scenarist şi producător român de film, născut în Bucureşti în 1974. A regizat scurtmetrajele „Tuns, ras şi frezat" (2013) şi „Cadoul de Crăciun" (2019), fiind directorul casei de producție Kinotopia.

La începutul lunii decembrie, „Cadoul de Crăciun", de Bogdan Mureşanu, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj european la gala premiilor EFA 2019. Pelicula românească a mai fost recompensată în 2019 cu marele premiu la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (cel mai mare festival de animaţie din lume), premiul Gopo 2019 la categoria "cel mai bun scurtmetraj" şi o menţiune specială la Festivalul de cinema mediteraneean de la Montpellier, în 2018.

„La Gomera” nu a intrat pe lista "cel mai bun film străin"

Academia Americană a Artelor şi Ştiinţelor Filmului (AMPAS) a început să invite în 1956 industriile cinematografice din diverse ţări să îşi trimită cele mai bune filme ale lor pentru a fi propuse la o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină".  România a început să îşi trimită propunerile spre nominalizare la premiul Oscar la categoria "cel mai bun film străin" în 1966. Până în 2019 inclusiv, ţara noastră a trimis 39 de propuneri anuale pentru a fi avute în vedere spre o nominalizare la Oscar. În pofida acestui istoric îndelungat, România nu a fost nominalizată niciodată la această categorie.

Propunerea României din acest an, filmul „La Gomera” de Corneliu Porumboiu nu a fost reținut pe lista scurtă de zece pelicule străine anunțate de AMPAS, luni, pentru o posibilă nominalizare la Oscar.

Sursa foto: time.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus