Luni,
20.05.2024
Cer Senin
Acum
20°C

„Cadou de Crăciun”, regizat de Bogdan Mureșanu, a intrat pe lista scurtă a nominalizărilor pentru premiile Oscar

„Cadou de Crăciun”, regizat de Bogdan Mureșanu, a intrat pe lista scurtă a nominalizărilor pentru premiile Oscar

Regizorul, Bogdan Mureșanu, a intrat pe lista scurtă a nominalizărilor la premiile Oscar 2020 cu scurtmetrajului „Cadou de Crăciun”. Astfel, el a devenit cel de-al doilea regizor din istoria filmului românesc, după Cristian Mungiu, care a ajuns cu o producție cinematografică pe lista scurtă a propunerilor de nominalizări, scrie agerpres.

 „Cadoul de Crăciun" este un scurtmetraj de ficțiune cu o durată de 23 de minute. Această co-producţie România-Spania este scrisă şi regizată de Bogdan Mureşanu, avându-i în rolurile principale pe actorii Ioana Flora, Luca Toma şi Adrian Văncică. Acțiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, când o scrisoare către „Moș Gerilă" a micuțului Marius transformă seara părinților săi într-un coșmar.

Bogdan Mureşanu este regizor, scenarist şi producător român de film, născut în Bucureşti în 1974. A regizat scurtmetrajele „Tuns, ras şi frezat" (2013) şi „Cadoul de Crăciun" (2019), fiind directorul casei de producție Kinotopia.

La începutul lunii decembrie, „Cadoul de Crăciun", de Bogdan Mureşanu, a fost desemnat cel mai bun scurtmetraj european la gala premiilor EFA 2019. Pelicula românească a mai fost recompensată în 2019 cu marele premiu la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand (cel mai mare festival de animaţie din lume), premiul Gopo 2019 la categoria "cel mai bun scurtmetraj" şi o menţiune specială la Festivalul de cinema mediteraneean de la Montpellier, în 2018.

„La Gomera” nu a intrat pe lista "cel mai bun film străin"

Academia Americană a Artelor şi Ştiinţelor Filmului (AMPAS) a început să invite în 1956 industriile cinematografice din diverse ţări să îşi trimită cele mai bune filme ale lor pentru a fi propuse la o nominalizare la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină".  România a început să îşi trimită propunerile spre nominalizare la premiul Oscar la categoria "cel mai bun film străin" în 1966. Până în 2019 inclusiv, ţara noastră a trimis 39 de propuneri anuale pentru a fi avute în vedere spre o nominalizare la Oscar. În pofida acestui istoric îndelungat, România nu a fost nominalizată niciodată la această categorie.

Propunerea României din acest an, filmul „La Gomera” de Corneliu Porumboiu nu a fost reținut pe lista scurtă de zece pelicule străine anunțate de AMPAS, luni, pentru o posibilă nominalizare la Oscar.

Sursa foto: time.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus