Oliver Frankel, copilul cu voce de aur, este cel care, de 1 Decembrie, a cântat alături de Filarmonica din Sibiu imnul de stat al României. Atât la București, cât și la Sibiu. Tânărul a interpretat „Deșteaptă-te, române!” cu o voce „cristalină, clară, limpede și cu o dicție perfectă”, după cum subliniază criticul muzical, Doina Moga. Un copil extrem de talentat, în vârstă de 11 ani, Oliver Frankel este îndrăgostit de ariile celor mai mari compozitori din lume.
Oliver Frankel este elev la Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” din Sibiu, la secția germană. Artistul sibian a cântat alături de Filarmonica de Stat din Sibiu în cadrului concertului de 1 Decembrie, când a interpretat imnul României – „Deșteaptă-te Române”, la Ateneul Român, dar și la Sibiu (cu o zi înainte). Doina Moga, unul dintre cei mai apreciați critici muzicali, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și membru în jurii internaționale, a remarcat talentul și valoarea interpretării elevului sibian. „Vacarmul din sală, cauzat de mult prea multă lume și de rătăcirea unei părți din ea, printre frumusețile acestui edificiu, a fost brusc curmat de apariția foarte tânărului domnișor Oliver Frankel care, după ce a atacat La-ul pe pian, a cântat cu vocea sa cristalină, clară, limpede și cu o dicție perfectă «Imnul Național», imprimând evenimentului o solemnitate regală. tânărul domnișor Oliver Frankel care, prin ținuta, eleganța, puritatea și luminozitatea lui, a adus trecutul în prezent și ne-a arătat viitorul”, scrie în recenzia concertului, Doina Moga.
În ceea ce privește școala, Oliver are afinități pentru materiile cu profil uman, îi place germana, istoria și recent a început să îi placă și matematica, deși obișnuia să îi spună mamei că „nu găsesc nicio logică”. Oliver mai are un frate geamăn, Nathan, cu care petrece foarte mult timp și cu care are o relație extraordinară. „Amândoi sunt vorbitori de limba engleză și ambii s-au înscris de anul acesta la cursul de limba chineză, care este o materie facultativă predată la Școala I.L. Caragiale”, povestește mama gemenilor, Lavinia Frankel.
Conform Laviniei, limba chineză îi oferă o aură de înțelept și o nouă perspectivă spre străvechi. Lui Oliver îi place foarte mult școala și în fiecare dimineață merge cu plăcere, își apreciază colegii și îi place să își stimuleze profesorii. „Ca și părinții, mereu ne-am dorit să le oferim o educație mai occidentală copiilor, fără a le îngrădi libertatea de decizie sau orientările pe care vor să le urmeze. Spunem mereu copiilor că ceea ce își doresc să facă, fie acum sau în viitor, să facă cu dragoste și pasiune. Nu ne dorim copii de nota zece la școală, ne dorim doar doi copii normali care să își găsească singuri drumul pe care să îl urmeze în viață”, explică mama tânărului artist.
O zi normală pentru Oliver începe ca a unui copil normal, câteodată este „somnoros sau smiorcăit”, mai ales dacă știe că are multe teme. „De când se trezește până seara la culcare, mereu cântă, fie că mănâncă, fie că face teme, desenează sau iese în curte să se joace. Greu se abține la școală, doi ani a trebuit să-i atragem atenția să nu își deranjeze colegii sau profesorii cântând. Răspunsul lui era același «Nu îmi dau seama, mereu aud muzică»”, spune Lavinia.
„La început i-a plăcut muzica pop și prima sursă de inspirație a fost Adele”
Oliver Frankel și-a descoperit pasiunea pentru muzică încă de la patru ani, iar la început a fost autodidact. Învăța arii ale muzicii clasice și le repeta până când se simțea aproape de perfecțiune. „Ca părinți ne-am gândit că este pur și simplu o fază prin care toții copii trec și că va fi ceva trecător. La început i-a plăcut muzica pop și prima sursă de inspirație a fost Adele cu melodia «Someone like you», dar mai târziu, Oliver se familiarizează cu utilizarea YouTube-lui. Autodidact, începe să învețe arii ale muzicii clasice, repetându-le de sute de ori atât linia melodică, cât și mimica sau partea teatrală a interpretărilor, apoi cu mult interes a început să citească despre viața și carierele diferiților tenori și soprane”, detaliază Lavinia Frankel.
La vârsta de nouă ani, părinții au decis să îl ajute să-și urmeze visul. În Sibiu, dar și în Brașov au găsit doi oameni care l-au ajutat să își pună în valoarea vocea și talentul – Olivia Scrobote și Liviu Iftene. Tânărul a învățat repede și încă de la primele lecții de canto și a participat la mai multe evenimente caritabile din Sibiu și la recitatul Mozart din Brașov.
În vara anului 2018, Oliver obține premiul I cu excelență la secțiunea canto clasic cu corepetiție (pian) în cadrul concursul „Vâlcea SongFest”, apoi este invitat să cânte în cadrul spectacolului de Crăciun a Forumului German din Sibiu. În 2019, obține premiul I la concursul județean de muzică din Mediaș, la concursul „Școala mea are talent” primește locul I, premiul special și locul I cu excelență. În iunie primește premiul I la concursul Hermanstadt Fest, iar în octombrie este invitat de către consulul onorific al Austriei să cânte cu ocazia zilei naționale a Austriei. În luna noiembrie, Oliver Frankel a înregistrat primul lui CD care conține 11 arii de operă, pregătite pe parcursul a doi ani. „Dacă îl întrebi pe Oliver, cea mai frumoasă experiență a lui a fost cea de pe scena Operei din Brașov, în pragul Crăciunului 2018, când a fost îndrumat de oameni frumoși și sinceri, impresionați de dificultatea și interpretarea fără greș a ariei. Așadar, a fost sfătuit ca la nivelul lui de interpretare să învețe și un instrument, «muzica este matematică». Oliver a învățat să cânte la pian. A început lecțiile în luna martie, în paralel cu orele de canto, la care a ajuns la performanța de a atinge patru octave și șase note. Exersează zilnic și pianul a devenit prietenul lui”, explică ea.
Aproape la fel de spectaculoasă a fost pentru el și apariția pe scena Ateneului Român, unde în fața unei audiențe numeroase, cu ocazia Zilei României de 1 Decembrie, Oliver a cântat cu emoții imnul României. „Pentru el există doar muzica cea clasică și veche, adoră opera și opereta deopotrivă. Singurul stil de muzică ascultat și acasă. În urmă cu doi ani, la spectacolul operetei «Crai Nou», două doamne care aveau locurile lângă el l-au îmbrățișat la sfârșitul spectacolului și au spus că în toată «cariera» lor nu au întâlnit un mic tânăr absorbit pe tot parcursul spectacolului”, adaugă Lavinia.
Oliver și Nathan – dacă petrec o oră separați, simt lipsa celuilalt
Pe lângă pasiunea lui legată de muzică, Oliver petrece foarte mult timp cu fratele lui geamăn, Nathan, care este foarte pasionat de baschet și desen. Amândoi fiind doi copii extrem de energici, părinții i-au înscris la clubul Alpha. De două ori pe săptămână, joacă baschet și participă cu echipa la diferite turnee naționale. În timpul lor liber mereu găsesc să facă ceva creativ sau pur și simplu să dea câte o tură cu bicicletele ori să joace baschet în curte cu prietenii lor. Relația dintre Oliver și Nathan a fost întotdeauna una foarte bună, amândoi fiind copilăroși, sociabili și prietenoși. Relaționează foarte bine între ei și se completează mereu unul pe celălalt, dar sunt și foarte competitivi. Cu toate acestea, dacă petrec o singură oră separați, simt lipsa celuilalt. „Mereu le-a plăcut sportul și mișcarea, de mici au învățat să schieze, să înoate, să patineze, să meargă cu bicicleta, au făcut tenis de câmp timp de 3 ani, karate, cățărări, plimbări lungi în natura și în aer curat”, detaliază Lavinia Frankel.
Oliver Frankel va deschide două concerte de muzică clasică - Virtuozii Johann Strauss (16 decembrie) și Schönbrunn Palace Orchestra Vienna (17 decembrie), ambele la Sala Palatului din București de la ora 19:00. „Nesigur, Oliver nu a acceptat în primă fază. Dar a doua zi am dus copii la concertul Rock the Opera de la Sala Palatului, unde Oliver a declarat ferm că își dorește să cânte pe acea scenă în acea sală imensă, de care a fost de-a dreptul uluit”, explică mama tânărului artist.
„Oliver, încă de când era foarte micuț, avea un stil aparte de a-și ține mânuțele în timp ce dormea. Neavând niciun artist în familie, mereu am spus că el va fi un artist, un artist profund pasionat fără a cunoaște ce avea să urmeze. Acum el se adeverește un băiețel serios în tot ceea ce face și ambițios în tot ceea ce își propune. Fără emoții, foarte dezinvolt și curajos, Oliver nu se lasă afectat de nimic ce poate să-i degradeze drumul către o carieră în muzică”, încheie Lavinia Frankel.
Sursa foto: Lavinia Frankel
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Școala Gimnazială , În Sibiu , Sibiu Opera Festival , Sala Palatului , Liviu Iftene , Ateneul Român , Imnul Național , Ateneului Român , Forumului German Democrat , Pentru Sibiu , Oliver Frankel , Concertul Filarmonicii , Hermanstadt Fest , Premiul Uniunii Compozitorilor , Olivia Scrobote , Domnișor Oliver Frankel , Schoenbrunn Palace Orchestra V , Vâlcea Song , Secțiunea Muzică , Conform Laviniei , Dumitru Sălăjan , Doina Moga , Lavinia Frankel , Lui Oliver , Virtuozii Johann Strauss , Zilei României , copil. canto , Schönbrunn Palace Orchestra Vi , Crai Nou
Vizualizari: 9330
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Pintilie
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Xxx
Acum 2 ore
Nobody
Acum 2 ore
Claudiu