Sâmbătă,
25.03.2023
Parțial Noros
Acum
10°C

ENSURE. Proiectul care deschide studenților calea către cercetare

ENSURE. Proiectul care deschide studenților calea către cercetare

Câteva zeci de studenți, doctoranzi și cadre didactice, atât din România cât și din alte țări, au participat la conferința de diseminare a rezultatelor proiectului „Educating students for developing high quality research skills” (ENSURE).

Ineditul proiect a fost finanțat prin Programul de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor (ESAYEP), grant oferit de Spațiului Economic European (SEE), fiind rezultatul unui parteneriat între Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu și University of Trømso (Norvegia). Cadre didactice și studenți din cele două universități, formatori cu reputație internațională au făcut parte din acest proiect care a avut drept scop crearea unor metode și a unei curricula care să poată fi aplicate astfel încât studenții și doctoranzii să dobândească abilități și competențe pentru a realiza și implementa experimente, pentru a putea interpreta date, gestiona proiecte, precum și pentru a scrie rapoarte științifice și lucrări de cercetare.

Proiectul a fost inițiat de Biroul Relații Internaționale al Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, care a gestionat implementarea acestuia. Activitățile didactice specifice au fost coordonate de conf. univ. dr. Victor Costache, actual ministru al Sănătății. ”ULBS se poziționează în comunitatea sibiană ca un important centru de cercetare și diseminare de inițiative academice și culturale, oferind acces publicului larg la evenimente și concepte de interes major pentru societate. În același timp însă, mediul academic trebuie să se plieze solicitărilor tot mai specifice ale pieței de muncă, ca atare viitorii absolvenți ai universității trebuie să dobândească aptitudini aplicate, utile în traiectoria profesională a oricărui viitor angajat sau cercetător. Acesta a fost și obiectivul principal al proiectului implementat în parteneriat cu University of Trømso (Norvegia)”, a spus Daniela Preda, cea care conduce Biroul de relații internaționale din cadrul ULBS.

ensure 2

Dr. Ioana Andreea Mircea a prezentat modul de derulare al proiectului pe parcursul celor 13 luni, în teoria a fost îmbinată cu practica de către studenți din România și Norvegia, cu sprijinul unor cadre didactice și formatori din Norvegia, Olanda și România. ”Toate prezentările și materialele create în cadrul acestui proiect sunt disponibile on-line, gratuit. Am încercat să acoperim toate temele importante pentru un student care dorește să lucreze în cercetare, teme importante și pentru cei care își pregătesc dizertația, de exemplu. E vorba de un punct de plecare serios pentru cei care vor să apuce pe drumul cercetării. Sper că am deschis apetitul studenților pentru cercetări. Nu este o tematică ușoară, nu există un punct de plecare și unul de sosire, căci e un domeniu în continuă schimbare. Dar metodele noastre pot fi aplicate în orice domeniu în care se lucrează cu statistici, date brute”, descrie Ioana Andreea Mircea.

O experiență uimitoare

Participanții la proiect au descris experiența ultimului an drept ”uimitoare”. ”A fost o experiență uimitoare pentru noi, deoarece în timpul facultății noi nu găsim multe informații despre cercetare. Am avut un curs în primii ani, iar când a trebuit să scriu licența a fost destul de dificil să îmi caut singură informațiile. Dar în acest curs am învățat asta și cred că îmi va fi de ajutor, căci pe viitor vreau să mă implic în cercetare. A fost o experiență foarte bună pentru noi”, a spus Laura Podariu, medic rezident în chirurgie cardiovasculară la Sibiu. Studenții au subliniat importanța deprinderilor dobândite în cadrul acestui proiect. ”Acest binevenit proiect a pus ordine în haos. Toate documentele, orice informație din capul nostru era amestecată, nu prea știam cum să le aranjăm unde să ajungem. Am reușit și să leg noi prietenii cu studenți străini, am prins și dragostea de cercetare în domeniu”, spune Marian Emilian David, student în anul VI al Facultății de Medicină din cadrul ULBS.

Despre importanța structurării informației a vorbit și Gabriela Cândea, formator în cadrul acestui proiect. ”În orice domeniu de activitate, nu mai e suficient să îți cunoști doar meseria, îți trebuie mai multe aptitudini pe care să le dezvolți în timp. Dacă nu, rămâi doar un tehnician bun. La noi nu există o metodologie pe partea de cercetare, precum la partenerii din Norvegia, ei au această metodologie, aplicată în cinci ani de medicină. Chiar trebuie să avem o metodologie când începem un studiu”, a arătat Gabriela Cândea.

ensure9

Rezultatele proiectului dedicat în special studenților și doctoranzilor de la medicină și din domenii conexe sunt utile și în alte zone de stidiu, a arătat Adrian Florea, prof. univ. dr. în cadrul Facultății de Inginerie. ”Din experiența de dascăl nu poți spune că nu se poate învăța cercetare. Așa cum există partea de etică, ar trebui să existe și partea de cercetare învățată. Fără să faci o cercetare serioasă nu poți să predai. Ce să spui unui student când totul este atât de dinamic, dacă nu cercetezi și tu?”. Inițiatorii acestui proiect au primit felicitări din partea cadrelor didactice din cadrul Facultății de Medicină. ”Ideea a fost extraordinară. Eu vreau să felicit inițiatorii acestui proiect deoarece au acoperit o lipsă didactică. Se face metodologia cercetării științifice, dar e prea puțin și abstract pentru a-i pregăti pe studenți pentru o cercetare corectă. Au fost lucruri deosebite prezentate”, a spus prof. univ. Sanda Marchian.

Mai multe despre rezultatele obținute și materialele create în cadrul programului ENSURE puteți găsi pe pagina de internet a acestuia (https://grants.ulbsibiu.ro/ensure/).

ensure8 ensure7 ensure5 ensure 3 ensure 1 ensure

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus