Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

A început debirocratizarea în educație. IȘJ Sibiu: peste 60% din documente au dispărut

A început debirocratizarea în educație. IȘJ Sibiu: peste 60% din documente au dispărut

Ministrul Educației, Monica Anisie a anunțat astăzi, 13 ianuarie, începerea debirocratizării procesului didactic. Anunțul coincide cu prima zi de școală din cel de-al doilea semestru. Printre măsurile luate se numără înlocuirea proceselor verbale cu liste de prezență, reducerea portofoliilor proferilor și diriginților și renunțarea la obligativitatea testelor inițiale. Acestea nu mai sunt obligatorii pentru niciun nivel de învățământ sau clasă. Măsurile trbuie să fie puse în practică imediat.

Anunțul începerii primei etape a debirocratizării în sistemul de educație a fost făcut de ministrul Monica Anisie pe pagina de facebook a instituției. Aceasta a anunțat că a trimis o notă la toate Inspectoratele Școlare din țară prin care s-a cerut aplicarea acestor măsuri imediat. De asemenea, a specificat că se află în curs de modificare și alte acte normative care vizează eliminarea unor noi documente. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Sibiu spun că prin aceaste măsuri, peste 60% din documentele pe care un cadru didactic și diriginte trebuia să le întocmească au dispărut.

„În ceea ce privește măsurile luate și aplicabile din 13 ianuarie 2020, consider că ân proporție de peste 60% din documentele pe care un cadru didactic și diriginte trebuia să le întocmească au dispărut. În acest caz, timpul ce poate fi alocat pregătirii lecțiilor și pregătirii elevilor este mai mare și, sper, ca și calitatea actului didactic să crească”, spune inspectorul prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt IȘJ.

Măsurile luate în prima etapă a procesului de debirocratizare

- Portofoliul profesorului conține, în format digital sau/și letric, doar planificările calendaristice anuale ale materiei, un proiect al unităţilor de învăţare și instrumente de evaluare. Este exceptat de la această precizare portofoliul profesional reglementat de Metodologia – cadru de organizare și desfășurare a examenului național de definitivare în învățământ, aprobată prin OMEN nr. 5211/2018; - Procesele verbale care nu necesită probarea modului de luare a deciziei, de la activitățile cadrelor didactice sau din cadrul anumitor activități cu părinții nu sunt obligatorii și pot fi înlocuite cu liste de prezență; - Rapoartele și statisticile solicitate de instituții ierarhic superioare sau alte instituții din afara sistemului educațional, care nu sunt prevăzute în mod expres în acte normative, nu se întocmesc la nivelul unității de învățământ preuniversitar prin implicarea cadrelor didactice. Extragerea datelor statistice necesare se face prin interogarea Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) sau a altor aplicații specifice; - Aplicarea testelor inițiale nu este obligatorie pentru niciun nivel de învățământ sau clasă. Cadrele didactice pot decide folosirea lor pentru clasele de început de ciclu sau la preluarea unei clase noi, la disciplina pe care o predau, pentru a cunoaște nivelul atingerii competențelor de către elevi; - Portofoliul dirigintelui va conține numai planificarea activităților specifice funcției de diriginte, calendarul activităților educative extrașcolare ale clasei și fișele psihopedagogice ale elevilor din clasa respectivă.

Documente propuse pentru eliminare sau simplificare: - eliminarea portofoliului dirigintelui; - simplificarea condicii de prezență; - eliminarea comisiilor metodice/comisiei pentru curriculum; - eliminarea sau, după caz, simplificarea raportărilor situației sociale a elevilor și raportărilor programelor de sprijin; - simplificarea documentelor necesare pentru excursiile școlare/activitățile extrașcolare; - simplificarea procesului de evaluare a calității (ARACIP).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus