Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Interviu cu noul președinte al Asociației Județene de Fotbal: A crescut gradul de civilizație, dar nu avem ”stadioane”

Interviu cu noul președinte al Asociației Județene de Fotbal: A crescut gradul de civilizație, dar nu avem ”stadioane”

Începând de săptămâna aceasta Asociația Județeană de Fotbal Sibiu are un nou președinte. Fost arbitru, medieșeanul Ioan Duma a fost ales cu 30 din cele 58 de voturi, înlocuindu-l pe Traian Marcu. Duma a fost arbitru între 2007 și 2016 iar în ultimii ani a  ocupat funcția de prim-vicepreședinte al AJF Sibiu, deci nu este deloc străin de starea fotbalului sibian.

Nu vi se pare că activitatea AJF Sibiu se află într-un con de umbră, sibienii nu prea au auzit nimic în ultimii ani.

Nu știu dacă este chiar într-un con de umbră, dar în orice caz foarte multe fonduri din partea instituțiilor în județul Sibiu se duc spre cultură. Asta e clar. Ar trebui ca de acum înainte să aducem și sportul puțin mai în față, mai ales fotbalul, care este un sport de masă și sportul numărul unu în România. Fotbalul are cei mai mulți practicanți și încercăm prin publicitate, prin arbitraje bune, meciuri interesante să creștem atenția. Echipe de fotbal bune sunt în județul Sibiu, dar asociația nu are o imagine prea bine scoasă în evidență. Sperăm ca pe viitor să îmbunătățim...

Dumneavoastră ați făcut parte și din vechea conducere, ce activitatea ați avut până acum?

Prin statut, președintele asociației are o putere extraordinar de mare, eu până acum am avut o funcție mai mult de execuție. Eu m-am ocupat de partea de nord a județului Sibiu, asta însemnând de la Șeica Mare și Agnita până la granița cu județul Mureș.

Da, dar de acum înainte puterea este la dumneavoastră. Spuneți-ne câteva direcții majore pentru următorii ani, cu ce idei ați câștigat alegerile și ce v-ați propus să faceți?

Majoritatea membrilor sunt supărați că noi, în județul Sibiu, nu am obținut niciodată fonduri de la Primăria Sibiu, ori Consiliul Județean. Avem câteva exemple în jurul nostru, în Alba sau Vâlcea, unde au reușit treaba aceasta și acum toată lumea așteaptă să primească ceva, ca activitatea să fie mai ușor de desfășurat.

Acum probabil vă oferiți la cluburile de copii...

Da, avem în momentul de față 58 de membri afiliați, asta înseamnă cluburi și asociații sportive. Din păcate, nu avem nicio echipă de fotbal feminin, nu avem o echipă de fotbal în sală.

Ce avem, e mult sau puțin raportat la alte județe?

Eu spun că este undeva la mijloc, sunt alte județe cu o populație mult mai mare decât a Sibiului. Eu spun că este destul de bine. Partea cea mai puțin dezvoltată în județ este Valea Hârtibaciului, zona Agnita, unde avem numai trei sau patru cluburi. Cele mai multe sunt în jurul Sibiului.

Spuneați că n-ați beneficiat de o finanțare publică, dar pe de altă parte ați depus proiecte?

Cluburile au mai încercat, majoritar cele din Sibiu, Interstar, Alma, cele care au activitate exclusivă de copii și juniori, ele au mai obținut fonduri pentru anumite competiții pe care le organizează.

Bun, aceasta ar fi una din direcțiile proiectului dvs., sprijiniți cluburile locale să primească finanțări publice.

Da, și aș vrea să menționez că și majoritatea cluburilor din afara Sibiului sau a Mediașului au finanțare tot de la primării, de comune, dar acolo este finanțare exclusivă pentru funcționarea în campionat, plata arbitrajului și întreținerea suprafeței de joc, nu pentru salarii.

Ok, și o altă direcție a proiectului dvs.?

Multă lume este sceptică în ceea ce ne privește din cauza transparenței de până acum, a lipsei ei mai exact. Avem un site propriu pe care în actualizăm în fiecare zi, acolo sunt încărcate toate rapoartele de joc din județul Sibiu și toată lumea poate să vadă clar rezultate, cartonașe, decizii ale comisiilor de disciplină, de apel... Am lucrat personal la site în ultimii 4-5 ani și sper să se dezvolte.

Mai vin copiii la fotbal? Ce reacții aveți din partea cluburilor afiliate?

În ultimii 2, 3 ani, mai ales în municipiul Sibiu, a crescut numărul copiilor care vin la fotbal, a crescut și numărul echipelor. Numai anul trecut, în vară, am afiliat la asociație patru echipei, dedicat exclusiv copiilor și juniorilor: Pro Fotbal Sibiu, Ultimate Eleven Sibiu, Academia de fotbal și tenis Măgura Cisnădie și CSM Mediaș. E un lucru îmbucurător pentru că activitatea lor este exclusiv pentru copii și juniori. Din acest motiv spun că ne bazăm pe sprijinul Consiliului Județean să ne ajute pentru activitatea copiilor.

În ce relație sunteți cu persoanele din conducerea primăriei Sibiu, ori a CJ Sibiu? Ați avut vreo întâlnire față în față?

Personal n-am avut vreo discuție cu doamna Cîmpean, dar un ajutor mare l-am avut în campanie, mai mult moral, din partea domnului Gh. Roman, căruia îi mulțumesc public. Primarul municipiului Mediaș mi-a promis că vine cu mine la CJ să stăm de vorbă cu doamna președinte.

Cum ați caracteriza starea materială a fotbalului sibian, bazele sportive, terenurile?

Una dintre problemele arzătoare, cred că și cea mai mare, o reprezintă bazele sportive. În municipiul Sibiu, la numărul de practicanți și la echipei, stăm foarte prost. Mă refer și numeric, dar și din punct de vedere al calității lor. Se joacă fotbal pe suprafețe neîngrijite, de exemplu la Compa, nimeni nu face nimic, stadionul e la fel de 20 de ani.

Se mai joacă fotbal la Compa?

Da, se mai joacă, sunt echipe care joacă acolo, dar întreținerea bazei este foarte proastă. Se mai joacă fotbal la aeroport, în curtea fostei unități de aviație. Și acolo e o suprafață de joc rămasă de acum 30 de ani, o foloseau militarii pe vremuri. ASA Sibiu joacă acolo.

Cluburile pot investi bani în modernizarea acestor baze?

Nu pot, sunt baze închiriate, plătesc pentru utilizarea lor. Unde joacă ASA, terenul aparține de Consiliul Județean, la Compa terenul este la fabricii. Acum, ceva promisiuni mai sunt la terenul ”Constructorul” din Terezian, lângă Liceul de Construcții, care acum e în paragină , nu s-a mai jucat nimic de vreo patru ani. Am înțeles că Mitropolia Ardealului ar vrea să investească și să facă un teren sintetic.

Doamne Ajută!

Terenul de la Obor este și el particular, în închiriază cu ora, foarte, foarte scump.

Și atunci care sunt perspectivele, ce se poate face?

Perspective sunt numai să stăm de vorbă cu Consiliul și administratorii bazelor, sperând la bună înțelegere. AJF nu are nicio suprafață de joc în proprietate. Aici se și duc cei mai mulți bani ai cluburilor, către închirierea suprafețelor de joc.

Cu Federația Română de Fotbal în ce relații sunteți?

Suntem membri afiliați ai FRF, ei conduc activitatea la nivel național, noi la nivel județean după anumite regulamente, dar nu intervin în activitatea noastră de organizare a competițiilor.

Tineri interesați să devin arbitri mai sunt?

În ultimii ani avem un președinte mai nou la Comisia Județeană a Arbitrilor, domnul Bordean, fost arbitru de Liga I. Se organizează cursuri gratuite de arbitri, dar va trebui să anunțăm mai mult în presă, să vadă lumea și să vină copiii. Când termină cursurile gratuite primesc și cartonașe, fluier, ecusoane, dar în ultimii 2-3 ani au fost la curs în jur de 50 de arbitri.

E mult sau puțin?

La nivelul județului nu-i mult, e acceptabil, dar problema la arbitraj nu este neapărat de numărul lor, că ei, în primul an de activitate, jumătate se lasă. Își dau seama că nu-i pentru ei, nu le place. Unii înțeleg după un meci, două, că nu-s făcuți pentru asta.

Vine lume la meciuri în ligile inferioare? Cam care este gradul de civilizație al suporterilor? Poate din acest motiv se lasă tinerii arbitri...

Sincer, în ultimii 4-5 ani nu am mai avut incidente, scandaluri la meciuri. Și asta este o treabă nouă că fiind multe echipe de juniori, cei care termină și nu ajung la echipe de Liga 1, 2 sau 3 se duc la Liga 4 și chiar 5-a. Atunci, nefiind chiar numai jucători din comună, ci și unii din afară, care au făcut perioada de juniorat, au un pic de disciplină, atunci nu mai sunt scandaluri. Cel mai grav lucru la care mă gândesc acum e să fie lovit un arbitru. Cred că de doi ani n-am mai văzut așa ceva. Și cu suporterii, dacă reușim să îmbunătățim condițiile minime ale bazei sportive, să punem niște garduri, atunci nu apar probleme. Lumea dacă stă la distanță de arbitru e bine. Mai sunt încă suprafețe de joc la Liga 5 care nu au nici măcar un gard împrejmuitor, dar în general au aș spune că a crescut gradul de civilizație.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Iooo

Acum 4 ani

Ar fi multe de comentat si nu vreau sa plictisesc. Imbucurator este ca a plecat "fosila" de Marcu. Dar ma intreb, daca domnul Duma a fost in echipa domnului Marcu, cine trage in continuare sforile? Faptul ca a fost sustinut de "competentul" primar al Mediasului as zice ca nu este un lucru fericit :)
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 4 ani

Se pare ca noul presedinte ori nu vrea sa ramana AJF la Sibiu ori desi a fost primvicepresedinte nu vrea sa spuna prima problema a AJF Sibiu. Nu este posibil ca o asociatie judeteana sa nu functioneze in un spatiu propriu chiar inchiriat de la Primaria Sibiu si de 25 de ani sa se mute in diferite incaperi din vechiul sediu de pe strada Somesului. Nu exista o sala pentru sedinte nu mai vorbesc de cursurile unde viitori si actualii arbitri se instruiesc. De ce nu vorbeste noul presedinte de baremurile arbitrilor care se incasau cu mare intarzaiere ca doar era vice la AJF nu a venit de pe strada. Cat priveste sprijinul primarului din Medias ar trebui anuntate organele competente ca azi maine o sa se ajunga in functii la AJF pe bani nu pe pile.
Raspunde

un sibian

Acum 4 ani

a crescut pe naiba "gradul de civilizatie"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus